ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

”Ser till att ge vår syn på saken”

  • NATURLIGT. Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv, ser inget negativt med organisationens kontakter med SD. ”Vi driver hela tiden våra sakfrågor och samarbetar inte med något parti”, säger hon. Foto: Thomas Engström

Sverigedemokraternas omsvängning om välfärdsvinster är en seger, enligt Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne.
Vilka möten som hennes organisation har haft med SD kan hon inte ge besked om.

Di har rapporterat om hur tjänstemän på Svenskt Näringsliv vid flera tillfällen har försett SD med rapporter och policydokument som har blivit partiets politik och hur bland annat Almega har haft flera möten på hög nivå om välfärdsvinster – en fråga där Sverigedemokraterna oväntat bytte fot i våras.

”Vi driver hela tiden sakfrågor och samarbetar inte med något parti. Men vi ser till att ge vår syn på saken”, säger Carola Lemne, som själv inte har träffat partiets företrädare.

SD:s näringspolitiska talesperson Oscar Sjöstedt har uppgett att han blev inbjuden till möte med tjänstemän från paraplyorganisationen Svenskt Näringsliv på temat välfärdsvinster.

Näringsminister Mikael Damberg (S) krävde i onsdagens Di korten på bordet om Svenskt Näringsliv och dess medlemsorganisationers möten med Sverigedemokraterna.

”Jag har inte kännedom om alla individuella möten”, säger Carola Lemne.

Du vet helt enkelt inte vilka möten ni har haft?
”Det är väl alldeles självklart att jag inte har fullständig information om hur alla möten har gått till”, säger Carola Lemne och pekar på att det finns cirka 50 medlemsorganisationer i Svenskt Näringsliv.

Carola Lemne anser att Vänsterpartiet inte är talbart i vinstfrågan.

”I frågan om vinst i välfärden är Vänsterpartiet inte nåbart.”

Men det var Sverigedemokraterna?
”Det finns flera partier som är beredda att lyssna på fakta i den frågan. Bland annat Sverigedemokraterna, vad det förefaller.”

Sverigedemokraterna är ett parti som är fixerat vid att minska invandringen, anser Carola Lemne.

”Det är ett parti vars huvudsakliga ståndpunkt är invandringsfientlighet.”

”Jag kan inte tänka mig att någon uppfattar att vi legitimerar partiet. Vårt jobb är att se till att alla som har inflytande i riksdagen har ett bra sakunderlag”, säger hon vidare.

Carola Lemne upplever att hon har fått uppbackning från näringslivet efter Di:s avslöjande.

”Jag har pratat med många näringslivsmänniskor som tycker att vi gör vårt jobb.”

Kan du förstå de näringslivspersoner som känner förtvivlan?
”Det är väldigt tråkigt om de känner förtvivlan, men då tror jag inte att de inte känner till fakta riktigt utan att de mer färgas av känslor och en del utspel som kanske varit mindre genomtänkta.”

Carola Lemne understryker att även de övriga politiska partierna, precis som Svenskt Näringsliv, har återkommande samtal med Sverigedemokraterna.

”Det är nonsens att påstå att partierna inte har kontakter med Sverigedemokraterna. De umgås i utskotten varje dag”, säger hon och kallar retoriken för ett spel för gallerierna.

Utredningen om vinster i välfärden ser efter Sverigedemokraternas omsvängning inte längre ut att kunna passera riksdagen. Sverigedemokraternas omsvängning var goda nyheter, anser Carola Lemne.

”Jag är alltid väldigt glad om saklighet och fakta kan påverka politiken oavsett vilket parti det är som påverkas”, säger hon.

”Varje sådant steg framåt är en seger.”

SD vill växa bland företagare och uppfattar kontakten med er som värdefull. Hur ser du på risken att ni blir utnyttjade?
”Jag tror den är mycket liten. Vi har en väldigt tydlig linje. Vi behandlar Sverigedemokraterna som alla andra partier.”

Enligt Carola Lemne sköter Svenskt Näringsliv all sin politiska påverkan på egen hand utan inblandning av konsulter.

”Vi har inte betalt Kreab ett öre för att föra vår talan. Det vet jag.”

SD har gått högerut i många näringslivsfrågor. Arbetar ni för att säkra en högermajoritet i Sveriges riksdag?
”Vi arbetar hela tiden med sakfrågor. Vi är inte ett politiskt parti.”

Tyck till