ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Maktpositionen är hotad för S

  • PRESSAD. Statsminister Stefan Löfven kan tvingas se basen för maktinnehavet försvinna om SD närmar sig allianspartierna. Foto: Maja Suslin/TT

Sverigedemokraternas politiska omsvängning skapar allt större problem för statsminister Stefan Löfven. Tunga socialdemokrater som Di har talat med fruktar att partiets maktbas håller på ett erodera.
Avgörande blir hur Moderaterna väljer att hantera den nya högermajoriteten i Sveriges riksdag.

Di har i veckan granskat näringslivets allt tätare kontakter med Sverigedemokraterna. I gårdagens Di fördömde regeringens tyngsta företrädare unisont företagens och dess lobbyorganisationers förbindelser med SD.

Bakom den kraftfulla kritiken ligger en växande oro inom socialdemokratin för konsekvenserna av näringslivets framgångsrika lobbyarbete.

För det som har hänt – och som nu bidrar till att rita om den politiska spelplanen – är att SD har förflyttat sig högerut i en lång rad frågor. Detta samtidigt som partiets strävan att normaliseras ser ut att lyckas. Det gör i sin tur att konturerna av den högermajoritet som redan i dag finns i riksdagen blir allt skarpare och svårare att bortse från för såväl Socialdemokraterna som Moderaterna.

”En ny maktpjäs i schackspelet håller på att bli borgerlig. Det är klart att det gör det svårare för Socialdemokraterna att regera”, säger Jan Larsson, som var Socialdemokraternas valgeneral 2014 och i dag är partner på pr-byrån Brunswick.

”Samtidigt kan S få något lättare att attrahera tillbaka SD:s väljare ju mer partiet definieras som borgerligt”, fortsätter han.

En annan tung socialdemokrat, som vill vara anonym, är än mer alarmistisk.

”Det är ett väldigt bekymmersamt läge. Socialdemokraternas maktbas håller på att erodera och partiet riskerar att hamna utanför regeringsställning under lång tid”, säger personen.

Så länge Decemberöverenskommelsen ligger fast kan de rödgröna vara säkra på att få igenom sin budget. Det gör att oppositionen inte kan stoppa regeringens skattehöjningar, även om alliansen och SD är överens.

Men Stefan Löfven har ändå svårt att få igenom sin politik och åkte under det första riksdagsåret på rekordmånga nederlag i riksdagen. Regeringen prickades dessutom i tio ärenden av ett enigt konstitutionsutskott.

På listan över nederlag finns bland annat det misslyckade försöket att stoppa Förbifart Stockholm. Regeringens ambition att skrota överskottsmålet har också stött på patrull i riksdagen, liksom försöken att avskaffa lagen om fritt vårdval och förbjuda välfärdsvinster. Dessutom kräver alliansen och SD gemensamt att regeringen ska återuppta den nedlagda utredningen om Arbetsförmedlingen.

”Den trend som fanns redan under förra mandatperioden, att SD i de flesta frågor står närmare allianspartierna, den har förstärkts markant efter valet”, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms Universitet.

Di har talat med flera experter och borgerliga företrädare som är övertygade om att allianspartierna kommer att spräcka Decemberöverenskommelsen om de rödgröna skulle bli större än de borgerliga i nästa val. Då – om inte förr – måste Moderaterna och den övriga alliansen välja om de ska göra upp med Socialdemokraterna över blockgränsen eller om de ska söka stöd hos SD.

För Moderaterna är det här en mycket känslig fråga. Utåt sett heter det att partiet inte förhåller sig till SD, men bakom kulisserna pågår intensiva diskussioner.

Di:s rundringning visar att en grupp inom partiet, med tunga företrädare i riksdagen, ser stora möjligheter att säkra ett långvarigt borgerligt maktinnehav med stöd av SD. Andra ser det som helt uteslutet.

”Moderaterna är djupt splittrade i den här frågan”, säger den liberala statsvetaren Svend Dahl.

Enligt Svend Dahl råder inget tvivel om att SD har rört sig högerut. Han tror att näringslivets agerande kan ge vatten på sin kvarn till de moderater som vill gå i en mer SD-vänlig riktning.

”Det här har potential att skifta maktbalansen inom Moderaterna och ge ammunition åt dem som kan tänka sig ett samarbete med SD. De tolkar det som att om Svenskt Näringsliv kan så kan vi”, säger han.

Inom Moderaterna ser man nu hur attityden till SD snabbt håller på att förändras.

”Vi ser en normaliseringsprocess som går väldigt snabbt just nu”, säger en M-riksdagsledamot.

Jan Larsson ser med oro på utvecklingen.

”Ju mer rumsrena Sverigedemokraterna uppfattas ur ett borgerligt perspektiv, desto enklare blir de för Moderaterna att göra som systerpartierna i Danmark, Norge och Finland redan har gjort: Att inleda ett mer eller mindre strukturerat samarbete med dem”, säger han.

Tyck till