ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

”Problematiskt att bli för personlig”

  • FÖRORDAR DISTANS. Signhild Arnegård Hansen, som sitter i styrelsen för Kreabs ägarbolag, tycker att man ska vara försiktig med personliga relationer. Foto: JANERIK HENRIKSSON

Att lobbyjätten Kreab, med Sverigechefen Markus Uvell i spetsen, har byggt upp nära relationer med Sverigedemokraterna väcker hård kritik.
Näringslivsprofilen Signhild Arnegård Hansen, som sitter i styrelsen till Kreabs ägarbolag, ifråga-sätter öppet agerandet.

Di har de senaste dagarna granskat näringslivets kontakter med Sverigedemokraterna, som har visat sig vara betydligt mer långtgående än vad som tidigare har varit känt.

I går kunde Di avslöja hur pr-byrån Kreab, med Peje Emilsson som huvudägare, spelar huvudrollen i den allt intensivare uppvaktningen av partiet. Markus Uvell har vid åtskilliga tillfällen träffat SD-toppen Linus Bylund, som är Jimmie Åkessons högra hand och en av partiets frontfigurer.

”Vi umgås även halvt privat. Det är inget konstigt och vi behöver saker som de har. Det är företrädesvis faktaunderlag”, sa Linus Bylund.

Han beskriver också för Di hur viktiga Kreab och Markus Uvell har varit i partiets strävan att utveckla sin politik och normaliseras. Och de nära kontakterna, som har bestått av såväl luncher som öldrickande, har även bekräftats av Markus Uvell själv.

Inom näringslivet är uppfattningen utbredd att det är fullt legitimt att ha kontakter med SD. Men när det gäller Kreabs förbindelser med partiet – som är sprunget ur den svenska vitmaktrörelsen och länge var öppet antisemitiskt – reagerar många.

En av dem är Signhild Arnegård Hansen. Hon var tidigare ordförande för Svenskt Näringsliv och sitter i styrelsen för Kreabs ägarbolag Magnora.

”Jag tycker det är problematiskt när man blir för personlig med dem man ska påverka och jobba med. Jag känner inte till det här i detalj eller hur pass omfattande det har varit, men man ska vara försiktig med personliga relationer. Där får man ju använda sitt eget omdöme”, säger hon.

Signhild Arnegård Hansen var själv med och utsåg Markus Uvell till vd för tankesmedjan Timbro och hon säger att de under hans tid som där diskuterade vilken relation man ska ha till SD.

”Jag tycker det är naturligt att en näringslivsorganisation pratar med de partier som är invalda i riksdagen, men det är klart att man ska vara försiktig med personliga kontakter.”

Vadsäger det här om Markus Uvells omdöme?

”Jag vill inte uttala mig om det för jag är inte hans chef längre.”

Som styrelseledamot i Kreabs ägarbolag vill Signhild Arnegård Hansen inte diskutera på vems uppdrag uppvaktningen av SD sker.

”Det här är affärsuppdrag som inte är offentliga och jag känner inte heller till de enskilda fallen.”

Markus Uvell själv har förnekat att hans nära kontakter med SD-topparna över huvud taget sker på någons uppdrag.

Di har pratat med flera andra i näringslivet som är starkt kritiska till Kreabs nära koppling till SD, men ingen vill träda fram med namn.

”Om inte världen tar SD och liknande krafter på allvar utsätter vi samhället för risker vi inte kan styra”, säger en tungviktare.

”Jag tycker det här direkt stötande”, säger annan.

Om Kreabs agerande får affärsmässiga konsekvenser för byrån, som globalt omsatte närmare en halv miljard kronor 2014, återstår att se.

Stockholms stad, som under många år har varit en stor kund hos Kreab, ser dock alvarligt på banden till SD. Men om det får några omedelbara konsekvenser kunde finansborgarrådet Karin Wanngård (S) inte säga under tisdagen.

”Juridiskt och avtalsmässigt är det svårt att se vilka följder den här informationen får. Det finns ju avtal som ligger fast”, skriver hon i en kommentar till Di.

Tyck till