ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Damberg kräver korten på bordet

  • KRÄVER TRANSPARENS. Näringsminister Mikael Damberg vill att Svenskt Näringsliv öppet redovisar hur organisationen sköter sina kontakter med Sverigedemokraterna. Foto: Marcus Ericsson

Kontakterna med Sverigedemokraterna riskerar att försämra näringslivets relation med regeringen.
Näringsminister Mikael Damberg kräver att Svenskt Näringsliv öppet redovisar sina kontakter med SD.

Di:s avslöjande om de allt tätare kontakterna mellan näringslivet och SD har väckt starka känslor.

”Jag blir lite förvånad nu när Svenskt Näringsliv säger att det här är ett parti som man på något sätt samarbetar med”, säger Mikael Damberg.

Han beskriver SD som ett nyfascistiskt parti med rötter i den rasistiska rörelsen.

”Det finns säkert de som är naiva i sin syn på SD, men man måste själv kunna argumentera och öppet stå för den politiska linje man väljer i förhållande till SD”, säger han.

Näringsministern kräver att Svenskt Näringsliv redovisar hur kontakterna med SD ser ut.

”Svenskt Näringsliv måste vara öppet och transparent med hur man sköter de här kontakterna och hur man ser på SD.”

Förutom den rent moraliska aspekten varnar Mikael Damberg för följderna om man skulle genomföra SD:s politik. Partiet vill minska invandringen med 90 procent och dessutom lämna EU.

”SD har en agenda som skulle kunna påverka svensk politik i en farlig riktning för näringslivet”, säger han.

Statsminister Stefan Löfven (S) ställer sig frågande till näringslivets agerande.

”SD är ett nyfascistiskt parti. Om Svenskt Näringsliv vill ha kontakt med dem och känner att de mår bra av detta så är det deras val.”

”Sedan är det självklart en fråga för de många löntagarna runt om i Sverige om de ser att SD knyts närmare Svenskt Näringsliv, vad det är för politik de har tänkt att föra.”

Även finansminister Magdalena Andersson (S) är kritisk.

”Vi är ett demokratiskt land och alla är fria att träffa vem man vill men jag kan notera att Svenskt Näringsliv har gått ut och sagt att man står för öppenhet och tolerans. Då är det kanske inte så konstigt att det väcker en del frågor om varför man har de här kontakterna med SD”, säger hon.

Socialdemokraterna gick till val på att bygga upp ett starkare samarbete med näringslivet.

Men förväntningarna har inte infriats.

Företagens förtroende för regeringen är lågt och relationerna riskerar nu att bli ännu frostigare. Enligt Mikael Damberg vore det olyckligt om Svenskt Näringsliv agerade för att stärka blockpolitiken.

”Jag träffar många företagare som säger att svensk politik skulle behöva mer av blocköverskridande samarbeten och långsiktighet.”

”Om det skulle visa sig att Svenskt Näringsliv vill byta fot och inte tycker att det är ett bra sätt att uppnå politiska resultat på skulle jag bli orolig.”

Samtidigt som det från regeringen riktas kritik mot Svensk Näringsliv hörs betydligt mildare tongångar från det borgerliga lägret.

Di talade i går med flera alliansföreträdare som inte ser några problem med kontakterna mellan näringslivet och SD.

”Jag har i grunden ingen synpunkt på att organisationer eller andra tar kontakt med partier som sitter i Sveriges riksdag”, säger Tomas Tobé, partisekreterare för Moderaterna.

Tyck till