ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Näringslivet har nerverna på spänn

  • LIGGER LÅGT. Hans Vestberg, vd för Ericsson, säger att bolaget har haft kontakter med Sverrigedemokraterna på tjänstemannanivå på partiets initiativ. Foto: JESSICA GOW / TT

Frågan om SD:s kontakter med näringslivets organisationer är hyperkänslig och många kritiker väljer att vara tysta.
Men Günther Mårder, vd för Företagarna, tycker att man bör vara öppen för samtal.
”Jag hyllar demokrati”, säger han.

Di:s avslöjande om att flera arbetsgivarorganisationer – däribland Svenskt Näringsliv, Almega och Företagarna – har träffat Sverigedemokraterna för att påverka partiets politiska inriktning i sina hjärtefrågor har rört upp en politisk storm som formligen nådde orkanstyrka på måndagen.

Ledarsidor och tankesmedjor gick i spinn. Svenskt Näringsliv och Vårdföretagarna gick ut med särskilda uttalanden.

Men från företagsledare och näringslivstungviktare är oviljan stor att ta position i den infekterade frågan. Listan över vd:ar som inte vill bli intervjuade i frågan är lång.

”Jag vill inte ge mig in i det där”, är ett typiskt uttalande från en näringslivsprofil känd för sina vanligtvis knivskarpa uttalanden.

Hans Vestberg, vd för Ericsson, är försiktig i sina uttalanden till Di.

”Hur olika näringslivsorganisationer verkar i kontakter med de olika riksdagspartierna är det bäst att de själva kommenterar”, säger han.

Bolaget har haft besök av SD på tjänstemannanivå på partiets eget initiativ, enligt Hans Vestberg, som även fungerar som statsminister Stefan Löfvens bollplank i innovationsrådet.

”Vi har från Ericssons sida beslutat att ta emot samtliga riksdagspartier”, säger Hans Vestberg.

Våren 2014 fattade Företagarnas ledning ett policybeslut att inte aktivt lobba mot SD. Men det innebär inte att man som företrädare för organisationen är förbjuden att prata med partiet, enligt Günther Mårder, vd sedan i februari.

”Jag hyllar demokrati. Det innebär att man måste lyssna även på sina meningsmotståndare”, säger Günther Mårder som själv inte har suttit i möten med partiet.

Samtalen med politiska partier behöver inte endast begränsa sig till skattefrågor, påpekar han, och pekar även på frågan om vikten av mångkultur. 

”Det Sverige vi nu har ger oss helt nya möjligheter på exportmarknader då det kommer människor som har helt andra typer av kompetenser och nätverk.”

Personaloptioner och möjligheter att starta eget på försök är två förslag på reformer som skulle hjälpa nya personer i Sverige med integrationen, enligt Günther Mårder.

Entreprenören Dan Olofsson som har profilerat sig hårt i frågan om vinster i välfärden anser att kontakterna med SD är helt oproblematiska.

”Näringslivsorganisationerna tycker jag ska prata med alla partier”, säger han.

Uppfattningen att det vore skandal om andra politiska partier samtalade med SD tycker han inte stämmer överens med verkligheten.

”Partierna har frekventa kontakter i utskotten där de diskuterar olika förslag. Det pågår hela tiden”, säger han.

Dan Olofsson anser inte att man ska lägga allt för stor praktisk betydelse vid SD:s omsvängning i vinstfrågan.

”Praktiskt kommer det aldrig att fungera ändå att sätta en vinstgräns. Det är som att samla vatten med en sil. Det finns hundra sätt att ta ut vinster på”, säger Dan Olofsson som beskriver sin politiska hemvist som liberal och allmänborgerlig.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies