ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

”Säkert lättare att påverka oss”

  • NYCKELPERSON. Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för SD, har haft många kontakter med näringslivet – men facket är desto mer kallsinnigt. Foto: Jesper Frisk/TT

Doldisen Oscar Sjöstedt är arkitekten bakom SD:s ekonomiska politik. Och han tar gärna hjälp av näringslivet. ”Det är säkert lättare att påverka oss”, säger han.

Personer som känner Sverigedemokraterna inifrån beskriver den 34-årige ekonomisk-politiske talespersonen som konservativt moderat av den gamla skolan när det gäller ekonomi.

Och när det gäller partiets ekonomiska politik är det han som håller i trådarna.

”Vi står i mitten i den ekonomiska politiken. Möjligtvis när man kollar på näringslivspolitiken och vissa skattefrågor för företag lutar vi lite till höger”, säger han.

Exempel på reformer som Oscar Sjöstedt har försett med SD-stämpel på senare tid är förslaget att slopa den allmänna löneavgiften för småföretag, inspirerat av Företagarna. Reformen kostar 24 miljarder kronor och finansieras med en generell höjning av arbetsgivaravgifterna och en slopad ungdomsrabatt.

Även i omsvängningen om välfärdsvinster, spelade han en central roll. Samtidigt driver han linjen att behålla överskottsmålet i den parlamentariska kommitté som har tillsatts.

”Det är mitt lilla barn det också. Ställer sig allianspartierna på samma sida får vi majoritet”, säger han.

Redan när Sverigedemokraterna deklarerade att partiet ställer sig bakom ett femte jobbskatteavdrag för tre år sedan fanns Oscar Sjöstedt med i bakgrunden, som assistent till företrädaren Erik Almqvist, som efter järnrörsskandalen lämnade alla officiella uppdrag för partiet.

Ett viktigt tema i höstens budget blir att utveckla partiets industripolitik, enligt Oscar Sjöstedt. Kontakterna med näringslivet för att kunna ta fram en trovärdig politik är många, enligt SD-toppen.

”Det handlar både om renodlande företagsbesök, ganska många sådana, och om branschorganisationerna. Senast var jag på Ericsson i Kista.”

Man får intryck av att om det gäller ett underutvecklat politiskt område så kan man påverka politiken om man hör av sig till er?
”Ja, det tror jag man kan göra, absolut. Det är säkert lättare att påverka oss”, säger han men lägger samtidigt till att partiet granskar förslagen kritiskt.

Oscar Sjöstedt återkommer flera gånger under intervjun till att han beklagar att de fackliga organisationerna har stängt dörren till samtal.

”Vi försöker ha kontakter också med arbetstagarsidan men där har intresset varit svagare tyvärr.”

Det saknas inte SD-förslag med tydlig adress till LO-kollektivet, däribland rätt till heltid i offentlig sektor, att Lavallagen ska rivas upp och ett kraftigt höjt tak i a-kassan.

Under de senaste veckornas uppblossande flyktingengagemang har det bubblat av främlingsfientliga uttalanden i de sverigedemokratiska leden, inte minst från vännen Erik Almqvist.

Hur påverkas ni opinionsmässigt av de nya stämningarna och flyktinguppropet?
”Det ska bli intressant att se faktiskt. Det kan slå åt olika håll tror jag.”

Skattefrågor i all ära. Flest rubriker har Oscar Sjöstedt på senare tid fått sedan hans hund, en korsning mellan en varg och en schäfer, bitit två grannbarn.

Han säger sig ta på sig ansvaret för händelsen men överklagade för att få undantag från ett föreläggande om munkorg.

”Renodlad idioti”, kommenterar han avslaget.

Oscar Sjöstedt har funnits i bakgrunden i partiet sedan 2003. Men första gången han la sin röst på partiet var i skolvalet i gymnasiet 1998. Det nationalistiska bandet Ultima Thule och bråk med invandrare präglade ungdomsåren.

”Om jag var med och slogs så var jag dålig. Jag fick mest stryk själv”, säger han i dag.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer