ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

En arbetsplats med klass

  • Foto: Jesper Frisk

Delar av finansmannen Ivar Kreugers mytomspunna tändstickspalats stöps nu om för att ge rum åt en privat medlemsklubb, inspirerad av Soho House i New York, London och Berlin.
”Här vill jag skapa Sveriges mest exklusiva arbetsplats”, säger Lena Lundqvist-Werner, klubbens grundare.

Visionen är att den nya klubben ska bli en mötesplats för människor från många olika branscher, enligt Lena Lundqvist-Werner.

”Jag ser framför mig hur politiker, opinionsbildare, journalister och konstnärer möter jurister och ekonomer. Det ska inte bara vara ett sällskap för finansbranschen, vilket det lätt skulle kunna bli med tanke på hur nära vi ligger finanskvarteren”, säger hon.

”Det blir nog heller inte ett ställe att bygga nätverk på. Jag tror att de som kommer hit redan har sina nätverk.”

Ledordet är diskretion och hon vill inte avslöja vilka de första omkring tio medlemmar är som redan har installerat sig.

På ett par ställen i lokalen sitter klubbens regler på väggen. Där står bland annat att man ska behandla de anställda som om de vore kolleger, undvika att skryta om bekanta och att man ska ”klä sig för den kropp man har inte den kropp man skulle vilja ha”.

”Reglerna är skrivna med humor, men det finns ändå ett allvar bakom. Om man tycker att reglerna är okej passar man här”, säger Lena Lundqvist-Werner.

Tändstickspalatset, som ligger på den klassiska affärsadressen Västra Trädgårdsgatan 15 i Stockholm, har omgärdats av stor dramatik under historiens gång.

Byggnaden ritades av arkitekten Ivar Tengbom och uppfördes på 1920-talet på beställning av tändstickskungen Ivar Kreuger, som dog av ett pistolskott i hjärtat vid 52 års ålder. Exakt vad som hände när skottet avlossades i Paris har aldrig blivit klarlagt.

Tändstickspalatset var navet i Ivar Kreugers imperium och Swedish Match stannade i palatset fram till 1991 då det såldes till Telia. Nio år senare såldes det vidare för 450 miljoner kronor till den etiopisk-saudiska affärsmannen Mohammed al-Amoudi, vars fastighetsbolag Midroc Real Estate fortfarande äger fastigheten. Bolaget har också sitt eget kontor i byggnaden.

Swedish Match kom tillbaka till Tändstickspalatset som hyresgäst 2010, men flyttade vidare till Skandiahuset på Sveavägen tidigare i år.

En annan omtalad hyresgäst var investmentbanken Carnegie, som kollapsade 2008. När Carnegie togs över av staten forcerade dåvarande riksgäldschefen Bo Lundgren palatsets avspärrningar med de bevingade orden: ”Det är jag som äger Carnegie”.

Men palatset är inte bara historiskt intressant, det är också en konst- och kulturskatt. Därför har Lena Lundqvist-Werner lagt stor möda på att restaurera gamla möbler och återskapa den ursprungliga miljön.

”Ivar Kreuger anlitade sin tids absolut skickligaste svenska hantverkare och konstnärer, som Carl Milles, Isaac Grünewald och Carl Malmsten. För Carl Malmsten måste det ha varit det största uppdrag han fick under sin karriär, alla möbler beställdes från hans snickeri”, säger Lena Lundqvist-Werner.

Hennes företag har bedrivit konferensverksamhet i Tändstickspalatset sedan 2010 och när det stod klart att Swedish Matchs lokaler skulle bli lediga bestämde hon sig för att expandera.

Företaget Lundqvist & Lindqvist Konferens förfogar över drygt 3.000 kvadratmeter, och företagets tre ben är konferenser, ett traditionellt kontorshotell och den nya medlemsklubben.

Juvelen i kronan är Ivar Kreugers k-märkta styrelserum där medlemmar får sitta och arbeta.

Ett medlemskap kostar 10.000 kronor i månaden och då ingår till exempel frukost, tillgång till gym och personlig tränare i palatset samt möjlighet att äta lunch och ta emot gäster i baren eller loungen.

Den som vill ha egen skrivbordsplats, eget rum eller annan extra service betalar mer enligt en stigande skala. På sikt planerar Lena Lundqvist-Werner att lägga till 15 klubbrum där det ska gå att övernatta.

”Som medlem hos oss ska det kännas som om man jobbar hemifrån, men har tillgång till hotelliknande service”, säger hon.

En av hennes inspirationskällor har varit medlemsklubben Soho House, vars motto är att ”vara ett bekvämt hem utanför hemmet” för människor i kreativa yrken. Klubben bildades i London 1995 och finns i dag på 14 ställen runt om i världen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer