ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Betsson är en vinstlott

Betsson har fortsatt att stiga kraftigt det senaste året men aktien är trots det fortfarande en i det närmaste säker vinstlott. Vi räknar med att bolaget gör fler värdeskapande förvärv. Dessutom är okänsligheten för konjunkturen attraktiv.

Våren 2014 rekommenderade Di köp i Betsson, sedan dess har aktien gett en totalavkastning på cirka 100 procent. Nu handlas bolaget till 21 gånger analytikernas genomsnittliga vinstförväntning för i år. I ett historiskt perspektiv är det en väldigt hög värdering för spelbolaget, men det avskräcker inte. Den snabba och pålitliga vinsttillväxten – både organiskt och genom ytterst attraktiva förvärv – motiverar den höga värderingen.

Det är vinstillväxten som främst ska driva Betssons aktiekurs framöver men vi ser även en god möjlighet till en ytterligare multipelexpansion.

Organiskt kommer Betssons vinsttillväxt framför allt från Norden och då i synnerhet Sverige där bolaget via sina starka varumärken fortsätter ta marknadsandelar. Under det första halvåret i år växte Betssons spelöverskott i Norden med 5 procent organiskt.

Men det som vi ser som den allra viktigaste katalysatorn till Betssons vinsttillväxt de kommande åren är att bolaget fortsätter växa genom förvärv. Betsson har de senaste åren gjort fem köp av svenska och utländska spelsajter till ytterst attraktiva finansiella villkor.

Det senaste gjorde Betsson i juni i form av privatägda Europe-Bet. Det är Georgiens nästa största spelbolag som 2014 nådde ett rörelseresultat på 20 miljoner dollar, motsvarande 170 miljoner kronor med dagens dollarkurs. Betsson betalar med full tilläggsköpeskilling drygt fyra gånger rörelseresultatet, vilket är en strålande affär för Betssons ägare givet att integreringen går som planerat. Det som talar för att så blir fallet är Betssons genomförande av andra större förvärv de senaste åren – svenska Nordicbet och Betsafe samt holländska Orange.

För den oinvigde framstår ett köp i Georgien som mer riskfyllt än i Sverige och Nederländerna. Men vi anser inte att risken i det georgiska förvärvet ska överdrivas, särskilt eftersom Betsson har en lång erfarenhet av den turkiska spelmarknaden som i betydande avseenden är snarlik den georgiska.

Vi räknar med att Betsson fortsätter göra förvärv inom det kommande året och ser goda möjligheter att de görs till lika låga värderingsmultiplar som de senaste affärerna.

Givet att Betssons då avgående vd Magnus Silfverberg vid rapporten för det andra kvartalet sa att Betsson hade finansiella muskler att göra förvärv för 3 miljarder kronor, att bolagets kassaflöde är starkt och att den nuvarande vd:n Pontus Lindwall säger att bolaget rent organisatoriskt redan kan hantera nya stora förvärv så skulle det vara mycket förvånande om Betsson inte har slagit till inom 24 månader.

Och när ett nytt köp presenteras kommer Betssons aktie högst sannolikt att stiga till nya rekordnivåer på börsen.

Det som talar för att även värderingsmultiplarna kan stiga ytterligare från nuvarande nivå är att konkurrenten Unibet åter värderas med en tydlig premie mot Betsson.

Kortsiktigt kan det vara motiverat, dels för att Unibet har en större andel av sin verksamhet på lokalt reglerade marknader och dels för att Unibets senaste förvärv har varit i Norden och Storbritannien, vilket för aktiemarknaden framstår som mindre riskfyllt än Betssons georgiska affär. På sikt talar dock det mesta för att Betsson ska värderas i linje med Unibet.

Något som gör det extra förnuftigt att köpa Betssons aktie nu är att bolagets förväntade vinsttillväxt är i det närmaste okänslig för den oro kring den kinesiska konjunkturen som nu gör vinstutsikterna för många andra börsbolag betydligt mer osäkra.

En kortsiktig risk är dock att spelsektorn just nu är extra het efter att ytterligare en stor strukturaffär i sektorn annonserades i Storbritannien förra veckan. För den som köper Betsson på ett års sikt är det dock inget problem.

Den stora långsiktiga risken i Betsson är alltjämt att politiska regleringar, främst i Sverige, ska försämra bolagens intjäning. Vår bedömning är dock att risken är minimal för att Betssons aktie under det närmaste året påverkas negativt till följd av nyheter på det området.

Köprekommendationen är gjuten.

Betsson
Nettovinst, miljoner kronor:
2014 2015* 2016*
770 992 1.70
Försäljning, miljoner kronor:
2014 2015* 2016*
3.035 3.720 4.450
Vinst per aktie, kronor:  
2014 2015* 2016*
5,51 7,11 9,1
p/e-tal:    
2014 2015* 2016*
26,7 20,7 16,2
*Talen för 2015 och 2016 är Di:s prognos


Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies