ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Yves Rocher-chefen håller sig i skuggan

  • Det öppna fönstret i hemmakontoret har fått ett nytt användningsområde sommartid: ”Det är vår egen trampolin. Jag har också testat en gång, men det gör jag inte om”, säger Annelie Johansson. Här dottern Maja på väg mot det 23-gradiga vattnet.

Hon började som marknadsassistent på Yves Rocher. I dag är hon företagets nordiska vd – med en färsk ordensutmärkelse från president François Hollande. Men Annelie Johansson, 51, avskyr ordet karriär. Precis som hemma i patriciervillan i Ramlösa är det hjärtat som är chefen.

Dottern Maja springer med blöta fötter över köksgolvet, genom hallen in på hemmakontoret. Med hjälp av skrivbordet tar hon sig upp i det öppna fönstret igen – och kastar sig rakt ut i poolen tre meter nedanför. Annelie Johansson har parkerat i vilstolen under en parasoll strax intill med en bok i handen.

”Jag har solskyddsfaktor 50 och ligger i skuggan om jag kan. Jag har alltid försökt ta väl hand om min hud”, säger hon.

Så är det också den nordiska vd:n för hud- och kroppsvårdsföretaget Yves Rocher som talar. Redan 1990, efter fyra år hos företagsgrannen Bostik i Helsingborg, började hon på Yves Rocher som marknadsassistent. Trots en imponerande yrkesresa, som visar sig innehålla en del tvära kast och oväntade beslut, ryggar hon tillbaka för ordet ”karriär”.

”Det där är något förprogrammerat: alla tycker att man ska göra karriär och bli chef. Men alla är inte ämnade för det. Jag hör vissa karlar som säger att de jobbar dygnet runt för sin familjs skull. Okej, har de pratat med sin familj om det? Livet handlar inte om att jobba som en galärslav och sedan dö”, säger hon och fortsätter:

”Jag gör ingenting för att imponera på andra längre. Det är precis som det här huset. Det enda viktiga med vårt hem är att de som bor i det ska må bra.”

Att pappa Allan var trädgårdsmästare märks i den välplanerade trädgården, med fyra tydliga rum: en mat- och grillavdelning, lounge, ett poolområde och längst bort en viloavdelning. Ett vackert acaciaträd skänker skugga och lugn, men när det gäller växter och skötsel av trädgården är den viktigaste regeln att allt ska vara lättskött.

”Det tar oss max en söndag på våren att fixa till trädgården. Jag vill inte lägga en massa tid på att underhålla ett yttre skal. Jag njuter hellre av att lyssna på fåglarna, vinden, att bara ha lugn och ro.”

Huset härstammar från 1904 och är en så kallad patriciervilla, som ofta ritades med inspiration från renässansens och barockens palatsbyggnader. Men när Annelie Johansson och maken Jens först klev in här på en husvisning år 2000 var ordet palats kanske inte det första de tänkte på.

”Huset var i ett uselt skick, totalt nedgånget med ett äckligt kök och badrum jag inte ens ville gå in i. Möglet sipprade fram, det luktade inte friskt. Huset mådde dåligt och sa: Ta hand om mig. Jag och Jens tittade på varandra, vi visste direkt att det var här vi ville bo.”

Charmen såg de i alla vinklar och vrår, det nyckfulla i att inga väggar är riktigt raka. Men det var mer än bara ytan som hade förfallit. Snart upptäcktes att hela grundkonstruktionen i taket hade gett vika.

”Bara en liten stomme fanns kvar, så i princip vilade hela takkonstruktionen på själva husgrunden. Det hade börjat gå en spricka i gaveln på huset.”

I nästan fyra år skulle familjen leva i ett ständigt pågående renoveringsprojekt. Nya specialbeställda fönster ersatte de gamla, huset fick ny isolering, vasstaket revs bort och tomten dränerades. När köksgolvet bröts upp för att lägga golvvärme och nya plankor såg de att det brunnit i golvkonstruktionen – och under lång tid fick spisen kopplas in bredvid tvättmaskinen nere i källaren.

”Då höll jag nästan på att bryta ihop. Vi lagade två rätter där i källaren, sedan blev det hämtmat”, säger hon.

Under renoveringstiden hade Annelie Johansson dessutom avancerat till kommersiell direktör på Yves Rocher. Men det var något som inte stämde. Glädjen i jobbet hade försvunnit och efter missnöje med en ny organisation valde hon 2003 att säga upp sig.

”Det är klart att det var ett stort beslut, som jag och Jens tog tillsammans. Men jag hade inte roligt på jobbet längre, jag var frustrerad och irriterad. Jag satte mig här hemma framför kakelugnen, läste böcker i två månader och funderade på vad jag skulle göra i stället.”

Funderingarna slutade med att hon så småningom anställde en dataingenjör och byggde ett helt nytt affärssystem för hudterapeuter. Samtidigt arbetade hon som föreläsare och konsult.

”Hade det där med bokstavskombinationer funnits på min tid hade jag nog haft det. Jag är en nyfiken entreprenör och tycker om att driva business. Det är fantastiskt egentligen, bara man följer sitt hjärta hittar man nya sätt att må bra på.”

Yves Rocher, grundat i den franska byn La Gacilly 1959, omsätter närmare 2,4 miljarder euro globalt och är ett av Frankrikes största och mest kända familjeföretag. Runt 2008 brottades dock den nordiska avdelningen, Yves Rocher Nordic, med brakförluster på 30 Mkr om året. Annelie Johansson övertalades att komma tillbaka – nu som nordisk vd – med uppdraget att vända förlust till vinst. Hon lyckades.

”Det har handlat om förändringar i både ledarskap och affärsprioriteringar, man måste städa innan man kan börja tapetsera. Först nu börjar jag bli vd på riktigt”, säger hon och avslöjar bland annat nya expansionsplaner i Sverige.

”Vi fokuserar på att dubblera antalet butiker i de stora städerna i Sverige de kommande fem åren. Jag vill också börja arbeta mer med externa återförsäljare, vilket är något av en revolution för Yves Rocher, för att öka tillgängligheten på marknaden.”

För att fortsätta må bra i den intensiva vd-tillvaron sätter Annelie Johansson av en timmes tid för sig själv varje morgon på jobbet. Hon ser till att komma hem i bra tid på kvällarna, går regelbundet på kraniosakral massage och sommarsemestern har varit just det: semester.

”Ledighet är ingen rättighet, det är en skyldighet. Och om jag måste jobba dygnet runt och inte kan koppla av, har jag då rätt medarbetare? Delegerar jag rätt? Jag är vd och det är jag som sätter reglerna”, säger hon.

Och att Annelie Johansson i sin tur har en speciell chef återkommer hon ofta till: det egna hjärtat.

”Det har krävt mycket tid och reflektion att komma dit, men nu är verkligen hjärtat min chef. Hjärnan vill vara viktigast, den kämpar emot och vill ta beslut som är intellektuella, analytiska och rationella. Men det riktigt innovativa och viktiga börjar i hjärtat. Hjärtebesluten gör mig bättre och mer mänsklig, både som chef, mamma och hustru. Hjärtat pratar hela tiden, men om du inte är riktigt närvarande och uppmärksam så hör du inte.”

Huset hemma i Ramlösa är således en plats för njutning, umgänge och avkoppling. Den 23-gradiga poolen på tre gånger fem meter – kopplad till husets fjärrvärmesystem – är en given magnet under sommarhalvåret och familjens passion för resor märks inne i ”Afrikarummet”, med en meterhög metallstaty från Kenya och filtar i Masaimönster. Kakelugnens värme räddar kyliga vinterfrukostar och på andra våningen har taket öppnats upp i nock, med synliga bjälkar. Här har tjänstefolkets gamla kök byggts om till ett stort badrum med karibiskinspirerat kakel i turkos och ett stort ekbadkar à la Varbergs kurort.

”Det ska kännas lite som en god semesterresa varje gång vi går in här”, säger hon.

Sommarledigheten må vara över för den här gången, men arbetshösten kunde börjat sämre. I juli tillkännagavs nämligen att Annelie Johansson tilldelats Frankrikes finaste ordensutmärkelse, Légion d’Honneur, av president François Hollande för sina insatser för att stärka de svensk-franska affärsrelationerna. Ett pris hon tar emot på franska ambassaden i september.

”Jag är väldigt stolt över utmärkelsen och otroligt imponerad av att Hederslegionen tycker att jag och Yves Rocher bidrar till goda relationer och affärsutbyte mellan länderna”, säger hon.

Därmed är den tidigare marknadsassistenten Annelie Johansson i sällskap av Kung Carl XVI Gustaf, Prinsessan Christina, Max von Sydow, Pehr G Gyllenhammar, Margot Wallström och Ingmar Bergman.

Chefen måste vara stolt.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies