ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Meditera dig till toppen

  • ANVÄNDBART VERKTYG. Handelsforskaren Lasse Lychnells undersökning visar att chefer som mediterar blir bättre på att distansera sig till händelser. På så sätt kan de hantera situationer mer genomtänkt. Foto: Oskar Omne

Man behöver kanske inte vara yogaexpert, men chefer som har ett ”meditativt förhållningssätt till arbetet” fattar bättre beslut.
Det visar ny forskning från Handelshögskolan i Stockholm.

Lasse Lychnell, forskare på institutionen för företagande och ledning vid Handelshögskolan i Stockholm följde under två års tid sju vd:ar på svenska företag (se faktaruta).

Cheferna hade under flera års tid mediterat, vilket gett dem vad han kallar ”ett meditativt förhållningssätt”.

”Att ha ett meditativt förhållningssätt innebär att man kan skapa ett glapp mellan det som händer och hur man sedan reagerar på det. När man inte har ett meditativt förhållningssätt reagerar man mer reflexmässigt, man går på autopilot och är ständigt i sina gamla mönster”, säger Lasse Lychnell.

Att skapa ett glapp innebär att man tar ett steg tillbaka och betraktar sig själv och sin reaktion.

Cheferna i undersökningen upplevde i stort sett samma effekt av sitt mediterande.

”De fick bättre relationer till andra delägare och nära medarbetare. De blev mycket mer noggranna med vilka projekt de startade eller valde att inte starta. Förmågan att ta in fler och bredare perspektiv ökade”, säger Lasse Lychnell.

Under studiens tid blev det också möjligt att se förändringar på lång sikt. Cheferna ägnar mer tid åt strategiskt arbete och har en större benägenhet att fokusera på grundorsaker i stället för på symtom i bolagen. De har även mer öppna och ärliga relationer till medarbetarna och en ökad vilja att bidra till det allmänt goda, enligt forskningen.

”Med ett meditativt förhållningssätt kan man gå in i svåra situationer med en annan närvaro. Jag har märkt att de också får en ökad förmåga att hantera dessa situationer”, säger Lasse Lychnell.

Enligt honom handlar det inte bara om att tänka efter – man måste också känna efter. Även här handlar det om att ta ett steg tillbaka och betrakta sig själv.

”Man ska observera vad det är för tankar, känslor och förnimmelser man har. Det ger information om en själv och vilken roll man spelar i det hela. Det kanske inte handlar om den andra personen. Det är viktigt att ha i åtanke när man fattar beslut och väljer hur man ska agera”, säger Lasse Lychnell.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer