ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Smileys ger svaret

  • TRIVATOS TRIO. De tre grundarna Ludvig Berling, Hjalmar Ståhlberg Nordegren och Alexander Palm, mäter kundnöjdhet med utvärderingsverktyget Responster. Foto: Oskar Omne

Att mäta kundnöjdhet är hett. Grundarna av teknikbolaget Trivato snappade för några år sedan upp behovet och skapade det digitala utvärderingsverktyget Responster.
Nu ska de med hjälp av kändisen Elin Nordegren sälja in tjänsten i USA.

Apparater som mäter besöksupplevelser genom enkla knapptryck har blivit allt vanligare på offentliga platser som butiker. Några som tidigt såg en affärsidé i företagens växande strävan efter feedback var teknikbolaget Trivato, vilket också lade grunden för deras verksamhet.

”Den första versionen av Responster byggde jag redan under min praktik på en vårdcentral i Stockholm 2012. Syftet var att mäta nöjdheten hos patienter och jag programmerade in några statiska frågor på en Ipad som ställdes ut i receptionen. Svarsfrekvensen blev 600 procent högre än året innan”, säger Trivatos vd Hjalmar Ståhlberg Nordegren.

Ledningen på vårdcentralen fick kort efter upp ögonen för den dåvarande läkarstudentens enkätlösning och snabbt formades embryot till andra framtidsplaner än en landstingskarriär efter examen. Hjalmar Ståhlberg Nordegren tog senare kontakt med civilingenjörstudenterna Ludvig Berling och Alexander Palm, och tillsammans grundade trion Trivato år 2013.

”I dag är Responster en helt annan produkt än den ursprungliga. Användningsområdet har breddats, då våra kunder utnyttjar systemet till allt från quiztävlingar till felrapporteringar”, säger Hjalmar Ståhlberg Nordegren.

Som datainsamlingstjänst påminner Responster om den affärsidé som gjort det amerikanska analysföretaget Survey Monkey till en ledande aktör på webbaserade enkäter. Även ett flertal andra konkurrenter har de senaste åren byggt sin verksamhet kring samma koncept.

”Problemet är att många av dem har tagit fram datainsamlingsverktyg som främst är anpassade för webben. Vi har velat göra Responster oberoende av digitala plattformar och främst jobbat med hur informationen ska hanteras”, säger Hjalmar Ståhlberg Nordegren.

Bland de mer kända av Trivatos nuvarande nio delägare återfinns Hjalmar Ståhlberg Nordegrens syster Elin Nordegren, som tidigare var gift med den amerikanske golfspelaren Tiger Woods. Hon bor i USA och bidrar inte bara med pengar – hon marknadsför även företaget hos investerare.

”Genom mitt nätverk här i USA hoppas jag kunna bidra till att Responster snabbare kan visa upp sin produkt och tror att verktyget kan hjälpa företag att utveckla sina produkter och tjänster”, säger Elin Nordegren till Di.

Och det är just på andra sidan Atlanten som Trivatos ledning helst vill etablera sig.

”I USA jobbar företag generellt mer med feedback än i Europa, så vi ser en större potential i den marknaden. Vi har redan knutit till oss ett antal amerikanska kunder, bland annat en energikoncern, samt några gym”, säger Hjalmar Ståhlberg Nordegren.

Sammantaget har bolaget tagit in drygt 3 miljoner kronor i riskkapital från svenska investerare sedan 2013. I takt med pengarna har även större kunder hört av sig, och några av Responsters användare är i dag flygbolaget SAS och transportföretaget DHL.

”Vi befinner oss i en tillväxtfas, så alla pengar går rätt in i Trivato. Eftersom vi bestämt oss för att rikta in oss mer på detaljhandelsbranschen har vi nyligen gått ut i en ny kapitalrunda. Vi vill samla in 1,5 miljoner dollar från olika investerare”, säger Hjalmar Ståhlberg Nordegren.

Som ett led i vridningen mot handelssektorn har företaget skapat appen Karma. Funktionen ska genom ett nytt belöningssystem underlätta för detaljhandelsföretag att samla in åsikter från kunder.

I vissa fall kan de handla om att erbjuda en fysisk produkt i utbyte mot svar på några frågor.

”Karma är en app som låter återförsäljare och varumärken belöna kundengagemang. Vi har redan börjat samarbeta med återförsäljare och har en betaversion i pipeline”, säger Hjalmar Ståhlberg Nordegren.​

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer