ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Egain lyfter med smart miljöteknik

  • MOLNBASERAT IT-SYSTEM. ”När en notering sker vet vi inte ännu”, säger Thorbjörn Geiser, grundare av och vd för Egain International som har dotterbolag i Finland, Polen och Danmark. Foto: Jack Mikrut

Miljöteknikföretaget Egains molnbaserade it-system hjälper fastighetsägare att hålla nere sina värmekostnader och minska koldioxidutsläppen.
Grundaren och serieentreprenören Thorbjörn Geiser har siktet inställt på börsen för sitt snabbväxande företag.

”Vår marknad i Sverige omfattar cirka 140 miljoner kvadratmeter flerbostadshus. I dag har vi installerat vårt system i närmare 10 procent av dessa, så det finns en fortsatt stor tillväxtpotential för oss”, säger Thorbjörn Geiser, vd och grundare av Egain.

Energieffektivisering av flerbostadshus ligger i tiden. Miljöteknikföretaget Egain har utvecklat ett molnbaserat it-system för att hålla nere uppvärmningskostnaderna i flerfamiljshus och samtidigt minska koldioxidutsläppen. Med mätsensorer i värmecentralen och i lägenheterna kan man styra värmen i fastigheten baserat på detaljerad väderinformation och fakta om byggnadens konstruktion och läge.

”Initialkostnaden för att montera mätdosor ligger på omkring 20.000 kronor. Vi säljer sedan ett abonnemang på vår tjänst som levererar fastighetsspecifika termodynamiska prognoser som reglerar inomhustemperaturen så att den blir jämnare och därmed mer energieffektiv”, säger Thorbjörn Geiser.

Hans system för kostnadseffektiv och miljövänlig drift av fastigheter var något nytt på marknaden när han startade Egain 2002. En av de första kunderna var det kommunala fastighetsbolaget Bostäder i Borås som gjorde energibesparingar i miljonklassen med systemet.

”Bostäder i Borås är fortfarande en kund och var en viktig referenskund i uppbyggnadsfasen”, säger han.

Tillväxten tog rejäl fart, omsättningen dubblades på några år och företaget blev ett snabbväxande Gasellföretag tre år i följd: 2009, 2010 och 2011.

”Vi körde land och rike runt för att övertyga fastighetsägare om fördelarna med att installera Egains it-baserade styr och reglersystem. Varje ny kund fick omsättningen att ta ett kliv”, säger Thorbjörn Geiser.

Egain, där e:t står för både energy och environment, är numera en företagsgrupp med dotterbolag i Finland, Polen och Danmark. Bolaget har ingen koncernredovisning men den uppskattade omsättningen för företagsgruppen, där Egain International är moderbolaget, är 61 miljoner kronor för 2014. Omsättningsprognosen för 2015 är 70 Mkr.

Av de 38 som är anställda i företagsgruppen arbetar 13 på huvudkontoret i Kungsbacka.

”Numera kommer 25 procent av omsättningen från export. När vi installerar vårt system i exempelvis Polen som till stor del eldar med kol skapar vi en miljönytta som är fyra till fem gånger större än i Sverige.”

Det här är den andra entreprenörsresan Thorbjörn Geiser gör i sitt yrkesliv. Efter tekniskt gymnasium blev han 1979 anställd som utvecklingsingenjör på ett företag som utvecklade analoga system för att styra och reglera ventilation och värme i fastigheter.

”Jag har alltid varit intresserad av elektronik, och med utvecklingen av IBM och persondatorer såg jag en möjlighet att datorisera styrsystem för värme och ventilation av fastigheter. Så 1984 startade jag och en kollega företaget Inucontrol”, berättar han.

Bolaget växte på tio år till 75 anställda. Och 1995 såldes företaget till den amerikanska konkurrenten Honeywell. Thorbjörn Geiser blev kvar som vd för Honeywells nordiska verksamhet. När han slutade 2001 hade han ansvar för 400 anställda och en omsättning på en halv miljard kronor.

”En morgon vaknade jag på ett hotellrum någonstans i Europa och kände inte att det var kul längre att jobba och resa så mycket som jag gjorde. Det var dags att göra något nytt”, berättar Thorbjörn Geiser.

Hans vd-kontrakt innehöll dock en karantänsklausul.

”Under ett år fick jag inte jobba i samma bransch. Så jag byggde ett hus och funderade på nästa affärsidé. Det var bra att ta ett steg tillbaka ett tag och fundera.”

Och så kom affärsidén till Egain som startades hemma i köket i det nya huset 2002.

”Det var en biprodukt som vi pratade om att göra något med hos min tidigare arbetsgivare, men det satsades aldrig på detta område. Jag tog med mig mina idéer till mitt nya företag och förverkligade dem inom Egain i stället”, säger Thorbjörn Geiser.

För att finansiera bolagets fortsatta expansion valde han att 2013 ta in David Holm-Ovrén och hans riskkapitalbolag Ceder Capital som huvudägare. Thorbjörn Geiser äger 20 procent av företaget i dag.

”Vi fann varandra och som ensam entreprenör behöver man någon att bolla med som har lite av helikopterperspektivet”, säger Thorbjörn Geiser.

Ett steg i att fortsätta växa var köpet av Ecoefectives konkursbo tidigare i år.

”Tanken var att få bolagets kunder i Sverige och genom Ecoefectives dotterbolag i Tyskland få in en fot på den marknaden.”

Planen är att fortsätta expandera både organiskt och genom förvärv. Och man vill fortsätta växa internationellt, såsom i Finland och i Polen.

”Målet är att dubbla bolagets omsättning till 120 miljoner kronor 2017.”

Och det finns planer på att ta bolaget till börsen.

”När en notering sker vet vi inte ännu, men det var därför som jag tog in externa ägare i bolaget”, säger Thorbjörn Geiser.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies