ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Samlar forskare till svenskt toppmöte

  • VISAR VÄGEN. Barbro Ehnbom står bakom den årliga sammankomsten i Stockholm med forskare från hela världen. Foto: Jesper Frisk

Svensk forskning håller världsklass – men omvandlas alltför sällan till lönsamma företag.
Det säger Barbro Ehnbom som i dagarna bjuder in några av världens främsta experter till Stockholm, i hopp om att bota flera sjukdomar.

”Det finns ingenting svenskt över det här”, berättar Barbro Ehnbom om tillställningen Swedish American Life Science Summit, SALSS, när hon tar emot Di i sin våning på Manhattan.

Idén föddes då Olle Wästberg var konsul i New York, och de två enades om att bjuda in en rad profiler inom läkemedelsindustrin till en middag på residenset. Elva år senare hålls evenemanget sedan länge i Sverige och har vuxit till en årligt återkommande institution.

Upplägget är amerikanskt i det avseendet att socialt umgänge, kantat av föreläsningar och pampiga middagar, ska skapa affärer och idéer mellan det hundratal deltagare som närvarar.

Barbro Ehnbom, som länge har bott i USA och som ofta beskrivs som både osvensk och färgstark, säger sig vara tvärsäker på att en av talarna, den franska immunologiforskaren Emmanuelle Charpentier, är en blivande Nobelpristagare.

”Jag har fått in 18 kvinnor i programmet”, säger Barbro Ehnbom och tillägger att läkemedelsindustrin inte har varit särskilt förändringsbenägen när det gäller könsstrukturen i branschen.

”Det är väldigt mansdominerat, vilket är nedslående.”

Däremot har det inte varit något fel på temperaturen i branschen. Under året har bud och fusioner mellan läkemedelsbolag stått som spön i backen , vilket har bidragit till att bland annat revisionsjätten PWC förutspått att 2015 kommer att bli det förvärvstätaste året på Wall Street sedan finanskrisen. Analysfirman Dealogic noterar att bud gjorts inom sektorn för hela 3 700 miljarder kronor hittills i år, en uppgång på 42 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Sverige ligger långt framme inom området, även om Barbro Ehnbom beklagar att storspelarna Astra och Pharmacia sedan länge är sålda till utlandet.

”Sverige ligger visserligen i framkant inom forskningen och Karolinska institutet är känt i hela världen. Men finansieringen är än så länge mindre utvecklad. Sverige rankas i botten när det gäller att förvandla forskning till vinstdrivande rörelser”, säger Barbro Ehnbom som hänvisar till en brist på affärsänglar och investerare.

”Framgångsrika företag byggs inte bara av forskare”, säger hon och efterlyser sedan större offentlig inblandning.

Förra året firade hennes årliga sammankomst tioårsjubileum i Stockholm. I år är det övergripande temat immunologi, en fråga som bland annat har belysts av det gångna årets snabba spridning av ebola i Afrika. Hans Rosling, en internationell tungviktare inom ämnet, är också en av talarna vid tillställningen i augusti.

Lyckligtvis har ebolautbrottet i Afrika bromsats efter kraftfulla åtgärder. Men läkemedelsbranschen saknar knappast utmaningar för det.

”Cancer är ett problem som vi bara måste lösa. Det är på tiden att vi når ett ordentligt genombrott”, säger Barbro Ehnbom.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies