ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Entreprenör hjälper djungeldjur med it

  • TAR UPP JAKTEN. Vetskapen om att det finns risk att bli fångad på video kan räcka för att få tjuvjägaren att avstå”, säger Thomas Backlund med det egna företaget Blockie.io. Foto: Jonatan Bylars

Från Sörmlandsskogarna till Costa Ricas djungel.
Entreprenören och friluftsprogrammeraren Thomas Backlund bytte miljö och kom hem med en ny affärsidé: Övervakningskameror som ska förhindra tjuvjakt.

”Ska du inte flytta till Costa Rica i några månader?”

Så löd ett sms som Thomas Backlund fick från en kompis förra våren. Kompisen känner en svensk läkare som åtta månader om året bor i djungeln i det lilla centralamerikanska landet. På somrarna reser han hem till Sverige och jobbar, och nu behövdes någon som kunde ta hand om hans hus från maj till september. Att sköta om tre hästar, en hund och en liten bananplantage ingick i arbetsbeskrivningen.

Trots att han var nykär tvekade Thomas Backlund inte särskilt länge innan han tackade ja.

”Jag var rädd för att behöva välja antingen kärleken eller äventyren, men det blev inget problem. Jenny sa bara: ’Vad roligt! Då måste jag planera min semester så att jag kan komma och hälsa på.’”

När Dagens industris magasin Di Idé träffade Thomas Backlund vintern 2013 hade han nyss återvänt till civilisationen efter fem månader i skogarna kring Sörmlandsleden. Han hade sagt upp sig från både fast jobb och hyresrätt för att få tid och ro att arbeta med sitt eget företag, Blockie. Samma ambition hade han med vistelsen i Costa Rica.

”Jag hann programmera en hel del. Det fanns inte mycket annat att slösa tid på”, säger han.

Huset låg ensligt uppe på en bergssluttning. Att gå nedför berget till den närmaste byn tog en timme även om avståndet i sig inte var stort. I djungeln rör man sig långsamt.

”Man måste hela tiden titta efter var man sätter fötterna, annars kan man trampa på en giftorm. Lansormen är värst, blir man biten måste man ta sig till sjukhus så fort som möjligt. Det är ett stort problem i Costa Rica”, säger Thomas Backlund.

Under vistelsen upplevde han på nära håll ett annat av landets plågoris – den omfattande tjuvjakten. Varje vecka hördes skott och skall från jakthundar i djungeln. Det hade Thomas Backlund i bakhuvudet när han i våras började fundera på att styra in Blockie mot internet of things, sakernas internet – vågen av uppkopplade och smarta prylar som snart väntas översvämma världen.

”Jag fick en idé om att man skulle kunna göra något åt tjuvjakten med övervakningskameror”, säger han.

Han hade tillbringat ett par veckor i San Francisco och var full av inspiration. Han chattade med läkaren i Costa Rica, som tyckte att han skulle ”titta förbi” när han ändå befann sig på samma kontinent.

Tillsammans uppsökte de naturskyddsmyndigheten i Costa Rica och fick tillstånd att sätta upp kameror i djungeln. En mer krävande miljö att testa tekniken i är svår att hitta, konstaterar Thomas Backlund.

”Häftiga regn varje dag, hög luftfuktighet, nyfikna apor. Och räcker det med en solcell för att hålla kameran i gång i skuggan under trädkronorna?”

En rörelsedetektor startar kameran, som står i förbindelse med ett lokalt wifi-nätverk som länkar videomaterialet till en server där det lagras innan det laddas upp till datamolnet.

Risken att bli fångad på video kan räcka för att avskräcka från tjuvjakt, tror Thomas Backlund, som har kommit fram till att det bästa är att utveckla en egen kamera.

”Det kan tyckas dåraktigt för ett så litet företag, men vi vill ta ett helhetsansvar för internet of things. Vi tänker inte vänta på att någon annan ska bygga hårdvaran som man kan koppla upp sig till, vi gör det själva i  stället.”

Från början var planen att utveckla en programmeringsplattform som vilken amatör som helst skulle kunna använda. Men nu ser Blockie alltså ut att bli något annat. Men grundfilosofin är fortfarande densamma.

”Vi vill bidra till ekosystemet så att även en bredare massa, inte bara programmeringskunniga, kan göra häftiga saker med internet of things. Kamerorna blir ett första exempel på det”, säger Thomas Backlund.

Hans partner i Brasilien arbetar heltid med företaget. Själv konsultar han ibland som programmerare vid sidan av. Och så lockar skogen, förstås.

”Jag missade hela den förra svenska sommaren. Så jag har mycket att ta igen.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies