ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Välfunna vykortsvyer vid vackert vatten

Saltstänkta klippor, tångdoft och pittoreska fiske­lägen med röda sjöbodar.
En av de vackraste kombinationerna av dessa klassiska bohuslänska attribut bjuder sommarorten Fiskebäckskil på.

Sommaridyllen Fiskebäckskil ligger på Skaftö på den södra sidan av mynningen till Gullmarn, som är Bohusläns största fjord. På den norra sidan ligger tätorten Lysekil.

Fiskebäckskil var en gång en tummelplats för välbeställda sjökaptener och fraktskeppare. En stor del av bebyggelsen skiljer sig därför från ­andra mer modesta fiskelägen längs Bohuskusten. ­Under 1800-talets senare hälft fanns här Bohusläns största fraktflotta. Kaptenerna och ­skepparna använde sina nyvunna rikedomar till att ­bygga stora trävillor. Husen målades i ljusa färger, en tradition som ortsbefolkningen har bevarat ända till i dag. En klar favorit är att måla fasaderna vita. Bland de gamla välbevarade kaptenhusen återfinns numera några av Sveriges dyraste fritidshus.

Garanterad vykortsutsikt

Men man behöver inte ha särskilt djupa fickor för att gå på strövtåg i det lilla samhället. Gatorna och de stenlagda gränderna går i krokar och slingrar sig upp och brant ned mellan de tätt stående vita trävillorna med välskötta små grönskande trädgårdar. Många fasader pryds av yviga rödblommiga klätterrosor, en imponerande blomsterprakt så nära kala klippor och hav.

Och så är det ju det här med utsikten, den som en gång lockade redarfamiljerna att bosätta sig här. En sommarsolig dag har man från back­krönen utsikt över ett gnistrande stilla djupblått hav med vita segel och granitklippor. En garanterad vykortsutsikt får man om man tar sig upp till den kulturminnesmärkta kvarnen med gallervingar uppe på Kvarnberget. Detta är Fiskebäckskils mest synliga landmärke från havet. På sommaren ges möjlighet att titta in i kvarnen.

Fiskarson blev känd konstnär

Den som kanske bäst har fångat och förevigat ­miljöerna i Fiskebäckskil är ortens mest berömde profil, nämligen fiskarsonen och konstnären Carl Wilhelmson (1866–1928). Hans västkustmåleri med motiv från Fiskebäckskil, såsom tavlorna ­Gosse hämtar vatten och Fiskargubbe, har de ­senaste åren sålts för rekordpriser.

Carl Wilhelmson lät bygga ett sommarhus med ateljé väl synligt på en höjd i Fiskebäckskil. Den magnifika villan är byggd i nationalromantisk ­dalastil och har en svarttjärad fasad som sticker ut bland de andra vita villorna. Huset är fort­farande i släktens ägo och används som sommarbostad, men en dag varje sommar visar hembygdsföreningen Sjöstjärnan huset för allmänheten. 
I år sker detta lördagen den 11 juli.

Carl Wilhelmson ligger begravd vid Fiskebäckskils kyrka, en träkyrka som byggdes 1772 på en slänt på den östra sidan av det lilla samhället. Detta är en av de mest populära vigselkyrkorna 
i Bohuslän.

Gamla tiders badortsliv

Under sommaren anordnas guidade kulturvandringar i Fiskebäckskil som är ett snabbt och trevligt sätt att upptäcka denna lilla ort med cirka 380 bofasta invånare. Den här sommaren blir det dock inget besök på den lilla privata konsthallen Salt­arvet på grund av att verksamheten har upphört. Konstsamlingen såldes av Bukowskis i slutet av förra året.

På Strandvägen nere vid Gullmarn frodades 
i början av förra sekelskiftet badortslivet. Med ­badanläggning, tennisbanor och societetshus lockades förmögna stadsbor hit för rekreation med havsluft och sällskapsliv. När fraktfarten min­skade hyrde kaptenerna i stället ut rum i sina ­stora villor till badgäster på sommaren. Villorna dekorerades med statussymboler som snidade verandor för att locka fler gäster. Det gamla societetshuset är i dag varsamt införlivat i den moderna topprankade hotell- och konferensanläggningen Gullmarsstrand, som nu ligger här i stället. Gullmarsstrand har också ett kallbadhus för sina ­gäster, vilket minner om gamla tiders badortsliv. Anläggningens moderna byggnader har ritats av arkitekten Gert Wingårdh.

Hummerfiske och prisad whisky

Även båtfolket trivs i Fiskebäckskil. Längst inne 
i viken, också kallat för kilen, ligger den popu­lära gästhamnen Lyckans Slip med en fullservice­marina. Och här vid bryggan ligger den gemyt­liga sommarkrogen Brygghuset med god mat och prisbelönt whiskybar. Här kan man också hänga med på hummerfiske – mer bohuslänskt kan det knappast bli.

Andra tidsfördriv vid ett besök i Fiskebäckskil är tennis. Björn Borg tog sitt första SM-guld ­utomhus här när han var 14 år. Årets tennisvecka är den 22–28 juni, en klassisk turnering med ­priset Björn Borgs Pokal.

Stilla vetgirigheten

Sveriges främsta marinbiologiska forsknings­center Sven Lovén centrum har en forsknings­station i Fiskebäckskil som heter Lovéncentret Kristineberg. För vetgiriga unga har man olika aktiviteter under sommaren.

Och för den som vill byta lugnet mot lite mer puls för en dag eller en kväll går det enkelt att ta färjan Carl Wilhelmson tvärs över fjorden till tätorten Lysekil, med ett rikt utbud av shopping och restauranger.

|

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies