ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Får munnen att fungera

  • SER FRAMÅT. Systrarna Ylvali Gerling och Linn Hägg räknar med en stor marknad bara i Sverige för sin produkt. Foto: Oskar Omne

Med 20 års forskning i ryggen kunde Mary Hägg övertyga sina döttrar att satsa på hennes innovation – en medicinteknisk produkt mot sväljproblem.
I mars vann de Almis tävling för startup-bolag och nu är affärerna i full gång.

Redan 1994 började Mary Hägg, medicine doktor och tandläkare, att forska inom behandlingar av munnens funktioner och i början av 2000-talet hade hon tillräckliga belägg för att hennes medicintekniska behandling mot sväljproblem fungerade.

”Hon frågade om vi ville hjälpa henne att få ut produkten men vi var inte redo då”, säger Ylvali Gerling, vd på Myoroface.

När Mary Hägg tio år senare hörde om Venture Cup fick hon äntligen med sig Ylvali Gerling på tåget.

”Vi bestämde oss för att testa affärsidén”, säger hon.

En plats i Sverigefinalen räckte för att ge mersmak och 2012 startade de bolaget.

”I juni 2014 lanserade vi produkten och på hösten fick jag med mig min syster Linn också. Vi har även anställt en person”, säger Ylvali Gerling.

I mars i år vann de också Almis tävling för startupbolag med sin produkt Iqoro. Enkelt beskrivet bygger den på en teknik som via nervstimulering tränar musklerna från ansiktet, munnen ned till magsäcken och fungerar som behandling mot svälj- och snarkproblem. Redan i dag har företaget sålt 2.000 artiklar via hemsidan och landstingen. 

”När vi är ute och pratar med läkare undrar de varför de själva inte har kommit på det här”, säger Linn Hägg, marknads- och försäljningschef.

Nästa steg är att få ut produkten på apoteken och internationellt. Bara i Sverige bedöms omkring 2 miljoner personer lida av sväljproblem och 2,5 miljoner av snarkproblem, berättar Linn Hägg.

”Till hösten ska vi anställa tre personer till och bygga om e-handelssajten för att kunna sälja i Europa”, säger hon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer