ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Massafabriken en sedelpress

  • LEVANDE LEGEND. Tage Andersson startade med en enkel bondsåg och har i dag byggt upp ett miljardföretag. Foto: Gustaf Tapper

Tage Andersson började med en liten cirkelsåg hemma på gården i Småland.
I dag äger han fyra sågverk, är delägare i ytterligare tre och förädlar flisen i en egen massafabrik som hör till världens effektivaste.

ATA-koncernen omsätter cirka 1 miljard kronor och är största ägare i börsnoterade Bergs Timber med 900 Mkr i årsförsäljning. Familjeföretaget har mer än ett halvt sekel på nacken.

Tage Andersson är fortfarande vd och det framgår tydligt under intervjun att denne smålänning har järnkoll på sitt företag och hela branschen.

Det här med ålder vill han inte prata om – det är rentav ett villkor för intervjun. Han tycker att svenskarna pratar för mycket om ålder, när det i själva verket är arbetskapaciteten som är intressant och den är väldigt olika från individ till individ.

”Du vet det här med ålder är mycket gener och tillfälligheter. Det är inget man råder över själv utan det är en förmån”, säger Tage Andersson, som är något av en levande legend i sågverksbranschen.

Det har gått bra sedan han startade 1945 med en enkel bondsåg i Hökaboda. Tage Andersson har byggt upp ett miljardföretag med solida finanser i en bransch med stenhård konkurrens. I det senaste offentliga bokslutet var soliditeten i koncernen nästan 79 procent.

ATA har fyra egna sågverk i Sydsverige – Moheda, Åboda, Eneryda och Widtskövle – med en produktion på 350 000 kubikmeter trävaror om året på ett skift. Flisen från sågverken körs till koncernens massabruk i Vaggeryd som tillverkar CTMP-massa. ATA är också största ägare i Bergs Timber med tre sågverk i östra Småland. Därutöver har Tage Anderssons företagsgrupp egna skogsfastigheter.

”Hela familjen är engagerad i företaget och sedan har vi förmånen att få folk som Ulf till vår massaindustri. Oavsett vad du producerar är det alltid människan bakom som avgör om det går bra och det är inte nog med att Ulf är duktig själv – han är fantastisk på att hitta kunniga medarbetare”, säger Tage Andersson.

Ulf, det är Ulf Karlsson, som är vd för Waggeryd Cell. De senaste tio, elva åren har produktionen i fabriken strax söder om Jönköping fördubblats till 150 000 ton om året och närmar sig nu miljötillståndet på 175 000 ton.

”Det här är det lilla företaget med korta beslutsvägar och snabba beslut med en ägare som är med på tåget. Vi har utvecklat fabriken ordentligt. Jag hävdar att vi är en av de effektivaste massafabrikerna i världen, vi kör 150 000 ton på två man”, säger Ulf Karlsson.

Totalt har Waggeryd Cell 43 anställda, men själva produktionen sköts av två anställda.

Oavsett hur man räknar är det en av världens effektivaste massafabriker och den omsätter i dag runt en halv miljard kronor.

Bruket byggdes i slutet av 1980-talet för att få bättre betalt för flisen från ATA:s sågverk. I dag har produktionen växt så mycket att ATA måste köpa in en halv miljon kubikmeter c-flis från andra sågverk.

En stor del av massan exporteras till kartongbruk i Asien. Med dagens dollarkurs är fabriken en sedelpress, men Tage Andersson parerar roat alla frågor om siffror.

Hur blir resultatet 2015?
”Vi har kontroll på det”, säger han med ett leende.

Ok, blir 2015 bättre än 2014?
”Ja, det tror jag.”

Ni köpte in er i Bergs under krisen i bolaget – kommer ni att vara fortsatt aktiva i omstruktureringen av sågverksbranschen?
”Då svarar jag så här, det är tillfället som gör tjuven.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies