ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Indiska dimensioner

  • STILLA. I Kerala i Indien finns över 100 mil vattenvägar att utforska; floder, kanaler och sjöar som mynnar ut i Arabiska havet. Foto: Patrik Thunberg

Backwaters slingrande kanaler, de böljande, klargröna teodlingarna i bergen och vidsträckta vita stränder.
Kerala är lndiens mest välmående delstat, där många av invånarna lever nära naturen.
Landets sydligaste utpost ger oss en reseupplevelse med många dimensioner.

Från början är det Backwaters som lockar oss mest, och som får oss att välja just denna del av Indien som resmål. Över 100 mil vattenvägar att utforska; floder, kanaler och sjöar i inlandet som mynnar ut i Arabiska havet. Men Kerala visar sig vara mycket mer än så.

Ett av de allra första intrycken är hur färgstarkt det är. Kokospalmerna som vajar överallt, blommor i alla nyanser, kvinnornas vackra sarier, pastellfärgade hus och de många fåglarna i klara kulörer. Kerala har ett unikt ekosystem med ett rikt djurliv, runt oss flyger både kungsfiskare, ormhalsfågel och örnar, och under Keralavistelsen möter vi dessutom alltifrån krabbor till den sällsynta bergsgeten thar.

Kerala är också intressant som resmål eftersom regionen skiljer sig mycket från övriga indiska delstater, inte minst när det gäller faktorer som utbildningsnivå och fattigdom. 93 procent är läs- och skrivkunniga, mest i landet, att jämföra med 74 procent i hela Indien. Kerala ligger också i topp i Indien när det gäller FN:s HDI-index, som väger samman variabler som ekonomisk tillväxt, hälsa och utbildning.

Ett betydande bidrag till BNP står faktiskt utflyttade Keralabor för.

”Ja, det är otroligt vanligt att människor härifrån emigrerar till länder som Saudiarabien, Dubai eller till Europa. Eftersom vi har hög utbildningsnivå här pratar många god engelska och många är företagsamma och får bra jobb utomlands. Eller så öppnar de eget. Jag skulle tro att väldigt många av dem som driver indiska restauranger i andra länder kommer från Kerala. Och här har vi traditionen att ta hand om varandra inom familjerna, så de flesta skickar hem så mycket pengar de kan”, säger Austin Sebastian, ägare till det så kallade homestay där vi väljer att bo under några av våra veckor i Kerala.

I Kerala är just homestays, att hyra rum i en familjs hem, en mycket vanlig boendeform, och här på stranden i Marari är det med något undantag det enda som finns att välja på. Hotellkomplex av charterkaraktär existerar inte, framför allt på grund av mycket strikta regler för stränder nära nybyggen. I stället öppnar allt fler familjer sina hem och hyr ut rum, vilket är tillåtet så länge verksamheten verkligen bedrivs i anslutning till familjens riktiga hem och maximalt sex rum hyrs ut.

Vi – en familj på fyra personer – har bokat vårt logi på Marari Austin Beach Villa. Intill familjen Sebastians eget bostadshus har ytterligare ett hus med fyra enkelt inredda rum byggts. Det finns eget badrum och en härlig veranda med vy ut mot havet.

”Vi var tidigt ute med detta, och många tyckte vi var galna i början. Men jag har sedan många år tillbaka trott att turismen skulle komma att bli viktig för vår region. Min högsta prioritet var därför att lära mig engelska, och att spara ihop pengar för att kunna öppna något eget”, säger Austin Sebastian, som driver verksamheten tillsammans med hustrun Jasmine Sebastian och barnen Brian och Ann Maria.

”Nu har vi fullt för det mesta under vinterhalvåret, och det viktigaste för oss är att det ska kännas familjärt och vänligt att komma hit.”

Varje kväll bjuds det till middag i trädgården. Här finns inga menyer utan de lokala specialiteterna lagas av Jasmine Sebastian utifrån de råvaror som fanns att tillgå på marknaden den dagen, och flera rätter dukas fram. Mycket fisk och mycket vegetariskt, återigen härliga färger och kryddor som skapar riktiga smakupplevelser.

Att ”slippa” beställa själv gör att matvyerna snabbt vidgas. Vi äter massor av rätter under de här veckorna som vi sannolikt aldrig skulle ha kommit på att beställa från en restaurangmeny.

Mararis strand är otroligt fin; flera kilometer lång och stundtals märkligt öde. Kanske beror det på avsaknaden av tjusiga hotell, poolområden och solstolar i rader på strandensom massturismen inte har lagt beslag på en plats som denna.

Men de resenärer som ändå hittar hit verkar tilltalas av att det finns en sådan här plats som ännu inte har tillrättalagts för turismen. Det vanliga livet pågår omkring oss när vi solar och badar, helt utan inblandning av strandförsäljning, vattensporter och happy hour- barer.

Kokosnötter hämtas ned ur palmtopparna till dagens matlagning, tvätten hängs på linor mellan träden och barnen kommer gående i sina skoluniformer på väg till eller från skolan. Tidigt på morgnarna och i solnedgången jobbar fiskarna för fullt på stranden med sina nät innan det är dags att ge sig ut på havet.

”Förr jobbade nästan alla som fiskare i Marari, men så är det inte längre. Det är ett tungt jobb, och ofta fångar de inte så mycket. Visst, ett nät fullt med räkor kan ge fiskaren 20.000 rupier (cirka 2.700 kronor), men en sådan storfångst är sällsynt. Så det blir allt färre härifrån som väljer att jobba på havet”, säger Austin Sebastian.

Samma närhet till vardagslivet möter oss under våra utflykter till Backwaters, där vi både bor på en egen husbåt ett dygn och senare tillbringar en heldag med att paddla kanot för att upptäcka mer av det innersta, dit de större båtarna inte kan ta oss.

Båda upplevelserna blir speciella, på olika sätt. Husbåtsvistelsen är lyxig och avkopplande – vår familj hyr en båt för oss själva för cirka 1.700 kronor för ett dygn.

Då ingår skeppare och en kock som både lagar frukost, lunch och middag, och serverar färsk juice när vi tar det lugnt i vilstolarna på däck och blickar ut över floderna och sjöarna som vi passerar under vår färd.

Kajakfärden några dagar senare ger oss de största upplevelserna av det mer dolda Backwaters. Det är fantastiskt att paddla in i de smala, slingrande kanalerna och förbi kvinnorna som står och tvättar kläder i flodens vatten, barnen som badar och männen som sitter och metar eller letar musslor till kvällens middag.

Vår guide tar oss runt i lugn takt och vi njuter av dofterna, lugnet och naturen omkring oss.

Lunchen den dagen – thali – serveras på ett bananblad i stället för en tallrik, det är ris och olika grönsaks- och kryddblandningar som vi köper på en liten restaurang längs floden. Priset: drygt 9 kronor.

En tre timmar lång bilresa upp bland bergen ska så småningom ge oss ytterligare en bit av Kerala, i form av klarare och svalare luft, naturreservat och de karakteristiska teodlingarna som breder ut sig som klargröna mattor över bergssluttningarna. Indien är en av världens största teproducenter och ungefär en femtedel av teet odlas i Kerala.

Här är det bergsstationen och staden Munnar som är centrum och området är populärt inte minst bland indiska turister.

Att vandra runt på egen hand inne i ett av alla teplantagen blir en höjdpunkt, det är som att gå runt i en labyrint med smala gångar som leder oss fram bland de meterhöga välklippta tebuskarna.

När vi är här är det inte skördeperiod utan nästan folktomt ute på odlingarna.

De stora kryddträdgårdarna i trakten är också intressanta att besöka, där kardemumma, kanel, chili, ingefära, kryddnejlika och mycket annat växer.

I den här delen av Kerala finns en tydlig ansvarskänsla för miljön. En rad boenden har ekologisk profil, och vi väljer ett av dem – Ela Ecoland – som bas för våra dagar i Munnartrakten.

Här får vi bo i ett litet hus som är byggt fem meter upp i luften bland träden på ett sätt som uppges ha gjort minimal åverkan på naturen. En äventyrlig och samtidigt otroligt rogivande erfarenhet.

Att komma så nära naturen är häftigt.

Vi är glada att vi har låtit Kerala ta tid. Upplevelserna är så många att det hade känts synd att hasta över dem. Samtidigt är avstånden överkomliga, så visst går det att med god planering uppleva mycket även på färre dagar.

Färgstarkt, var det allra första intrycket när vi landade, och det intrycket lever kvar under alla våra fyra veckor i Kerala.

Det, och väldigt mycket annat.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies