ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Mikrolån hjälper kvinnor starta eget

  • NYANLÄND. Ela Güler har precis fått sin nya container som hon ska odla svamp i. Affärsidén har förverkligats genom bland annat kommunen och projektet Ester, där Kerstin Thulin (till vänster) är projektledare. Foto: Emil Malmborg

Med mikrolån och generösare regler för försörjningsstöd får kvinnor i Helsingborg, som står långt från arbetsmarknaden, chans att starta eget.
”Det finns många hinder när man precis ska starta företag”, säger nyföretagaren Erina Einarsson.

En junimorgon dunsar en tolv meter lång och två meter bred plåtcontainer i marken i ett hamnområde utanför Helsingborg. Ela Güler står en bit ifrån och bevakar händelsen noggrant. Det här är en stor dag. Nu står den stadigt på marken, det första beviset på att hennes företagsidé är på väg att bli verklighet. Snart kommer det att växa champinjoner i det fuktiga mörkret där inne.

En stund senare sammanstrålar Ela Güler med vännen Erina Einarsson över en kopp kaffe och ett fat jordgubbar på stiftelsen Esters kontor. Det var här det började, för båda två. Erina Einarsson har redan börjat få snurr på sin nystartade cateringfirma. Hon reser hem till sällskap som ska ha fest och lagar maten tillsammans med dem. Och så säljer hon sina egna kryddblandningar. En kokbok är också på gång.

Båda beskriver det som att de i dag är andra människor än när de först träffades.

”Jag var helt ensam”, minns Ela Güler.

”Jag hade precis skilt mig och min syster hade dött. Dessutom hade jag blivit arbetslös. Jag hade ingen.”

För Erina Einarsson var läget ganska likt Ela Gülers. I många år hade hon varit beroende av arbetet i sin mans klädföretag. När de skilde sig hade hon inte mycket kvar – utom en stark vilja att stå på egna ben. Hon började på SFI och tog jobb som undersköterska, men hade siktet inställt på att starta eget.

Via kommunen kom de båda i kontakt med det då nystartade projektet Ester, som stöttar kvinnor med invandrarbakgrund som vill starta eget. Ester startades av projektledaren Kerstin Thulin tillsammans med Sofia Altafi och Maria Borelius. Inspirationen kom från arbetet med mikrolån till kvinnor som vill starta företag i Asien.

”Bland invandrarkvinnor i Skåne är arbetslösheten cirka 50 procent. Det här är en språngbräda från utanförskap till entreprenörskap. Vi ser det både som ett sätt att bryta utanförskapet och att få fler småföretag”, säger Kerstin Thulin, som sitter med vid jordgubbsfatet.

Hon beskriver det som att Ester bidrar med tre olika sorters kapital: kunskapskapital, socialt kapital och finansiellt kapital. Det sociala kapitalet är ofta det viktigaste, säger alla tre. Det handlar inte bara om nätverk för själva affärsverksamheten.

”Det finns många hinder när man precis ska starta företag. Tack vare Ester har jag fått argument och självförtroende att förklara att det inte skulle fungera”, säger Erina Einarsson.

De första sex månaderna i Esters regi ägnade Erina Einarsson och Ela Güler åt utbildning. De tränade sig i ekonomi, byggde självförtroende och kontaktnät – och skrev affärsplaner.

”Min första tanke hade varit att starta klädbutik. Men genom mina kontakter på Ester förstod jag att det skulle vara svår konkurrens. Jag fick chansen att diskutera igenom vad jag tycker om att göra och kom fram till att catering skulle passa mig”, säger Erina Einarsson.

Efter sex månader presenterade de sina affärsplaner för styrelsen. För Ela Güler innebar det också att hon fick det lån som hon behövde för att skaffa containern. Sammanlagt har det blivit 500.000 kronor i lån, vilket är det största Ester har beviljat hittills. Lånen har kommit till genom ett samarbete med Swedbank, som beviljar lån till bolåneränta tack vare att föreningen Johanniterhjälpen står som garant och täcker upp för 80 procent.

”Låt oss vara ärliga. En arbetslös kvinna med utländsk bakgrund hade inte haft en chans att få banklån annars”, säger Kerstin Thulin.

Avgörande har också varit den så kallade Helsingborgsmodellen, som kommunen står för. Medan kvinnorna är i uppstartsfasen och genomgår utbildningen låter socialnämnden kvinnorna behålla sitt försörjningsstöd, i Ela Gülers fall aktivitetsstöd.

Genom styrelsens kontakter har Ester också knutit till sig företag som samarbetar med kvinnorna på olika sätt. Och nu har de precis dragit igång en körkortsfond.

”Körkort vore en dröm”, säger Ela Güler.

”Just nu är jag inställd på att komma igång och att långsamt skala upp. Målet är att kunna stå på egna ben, och försörja mig själv. Frihet.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer