ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fondbolag göder egen bank

  • LITAR PÅ RUTINERNA. Katja Bergqvist, vd för Handelsbanken Fonder. Foto: Izabelle Nordfjell

Storbankernas fondbolag väljer den egna bankens mäklare i betydligt högre grad än marknaden i övrigt, visar Di:s granskning.
Exempelvis gjorde Nordea Fonder i fjol mer än en tredjedel av sina affärer i svenska aktier med kollegerna på banken.

Sedan 2011 finns tydliga regler för svenska fonders handel i aktier och andra värdepapper.

Den grundläggande principen är att fondbolagen måste lägga varje order hos den aktör som har bäst förutsättningar att leverera bästa möjliga resultat utifrån ett antal parametrar som pris, kostnad och snabbhet.

Ett syfte med reglerna är att eliminera eventuella intressekonflikter. För andelsägarnas bästa ska valet av motpart göras på objektiva grunder.

Hos våra fyra svenska storbanker finns både stora fondbolag och aktiehandel under samma koncerntak.

Di har granskat hur stor andel av fondbolagens handel i svenska aktier som under förra året lades på den egna bankens mäklarbord – och i samtliga fyra fall har fondbolaget en tydlig förkärlek för den egna bankens aktiemäklare.

Hos Nordea Fonder placerades i fjol hela 36 procent av all handel i svenska aktier hos Nordea Markets. För enskilda svenska aktiefonder var andelen i vissa fall uppemot 95 procent.

Handelsbanken Fonder skickade 32 procent av affärerna till kollegerna på banken. Vissa fonder valde Handelsbanken Capital Markets för uppemot 93 procent av alla affärer.

För både Nordeas och Handelsbankens fondbolag var den egna banken den största motparten under fjolåret, sett till handel i svenska aktier.

SEB och Swedbank säger sig inte kunna uppge motsvarande siffror. Di har dock gjort beräkningar som visar att andelen är cirka 26 procent för SEB, vilket enligt banken ”stämmer ungefär”.

SEB bekräftar dock att SEB Enskilda i fjol var den enskilt största motparten till SEB Fonder vad gäller svenska aktier.

Vad gäller Swedbank är Di:s uppskattning att Swedbank Markets i fjol fick cirka 10 procent av Swedbank Roburs handel i svenska aktier.

Robur säger sig endast ha statistik för nordiska aktier, och då handlar det om 7 procent, uppger fondbolaget. Det gör Swedbank Markets till femte största motpart.

Tre av fyra storbankers fondbolag ska alltså ha utvärderat alla sina motparter och kommit fram till att just den egna banken är bäst.

Det innebär samtidigt att alla fyra storbankers fondbolag har betydligt högre tankar om den egna bankens aktiemäklare än vad marknaden i övrigt har.

Nordeas, Handelsbankens och Swedbanks respektive andel av den totala handeln i svenska aktier är mindre än hälften av den andel som de får av sina respektive fondbolag, enligt en uppskattning av marknadsandelar som undersökningsföretaget Prospera har gjort. För SEB är gapet inte lika stort.

Genom att lägga affärer på den egna bankens mäklare får banken för det första intäkter genom den avgift, så kallat courtage, som fondens andelsägare får betala.

För det andra får bankens mäklare ett flöde som kan matchas med andra kunder vilket ger ytterligare courtageintäkter.

Samtliga fyra storbanker bedyrar dock att de följer de regler som säger att motparter ska väljas utifrån vem som ger bästa möjliga resultat, eller best execution som det också kallas.

”Nordea följer en policy om best execution, vilket innebär att vi alltid ser till att handla värdepapper till våra fonder där vi finner det mest prisvärt”, skriver Emma Rheborg, kommunikationschef för Nordea Sverige, i ett mejl till Di.

Katja Bergqvist, vd för Handelsbanken Fonder, försäkrar även hon att man regelbundet utvärderar sina motparter och därefter väljer de som har bäst förutsättningar att uppnå bästa möjliga resultat.

”Våra utvärderingar visar att Handelsbanken – som motpart i det här sammanhanget – mycket väl uppfyller våra krav och förväntningar på fondbolagets affärer”, uppger hon i ett mejl.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies