ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Lysande affärsidé utmanar kraftjättar

  • PANELER LOCKAR. Företaget Eneo testar en ny affärsmodell för att få fler att använda solenergi. Foto: FREDRIK SANDBERG

I USA har uthyrning av solpaneler gjort succé. Nu kommer affärsmodellen till Sverige.
Med en rad namnkunniga finansiärer och rådgivare siktar solföretaget Eneo på att utmana kraftjättarna.

Det var när han skrev på sin doktorsavhandling inom entreprenörskap på Cambridgeuniversitetet som Harald Överholm fick upp ögonen för att solen fått sitt kommersiella genombrott och kan bli en stor affär.

”Inte minst i USA har affärsmodellen att leverera solceller som en tjänst tagit fart de senaste åren. Vår stora förebild är Solarcity, med elbilstillverkaren Teslas grundare Elon Musk som styrelseordförande”, säger Harald Överholm.

”Solarcity har tusentals kunder, är värt mångmiljardbelopp efter noteringen på Nasdaq och har fått in miljardbelopp i dollar från bland annat Google i sina solfonder”, fortsätter han.

Tillsammans med Max Metelius, Wilhelm Löwenhielm och Richard Nicolin startade han Eneo Solutions 2013.

Flera av grundarna bakom betaltjänsten Klarna, hedgefondförvaltaren Kent Janér och Oriflamearvingen Alexander af Jochnick är några i raden av investerare som fallit för idén.

Tillsammans med en rad andra förmögna privatpersoner har de gått in med drygt 30 miljoner kronor för att finansiera Eneo respektive bolagets fond för solinvesteringar. Och bland rådgivarna märks bland andra byggkoncernen NCC:s koncernchef Peter Wågström och Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet.

Nyligen skrevs det första solkontraktet under. Det är Afa Fastigheter som har tecknat avtal om att leasa solceller som placeras på en av bolagets fastigheter i Stockholm.

Anläggningen som blir 350 kvadratmeter stor ska täcka runt 15 procent av fastighetens elbehov årligen.

”Vi finansierar, bygger och förvaltar och Afa betalar bara månadsavgifter”, säger Harald Överholm, och tillägger att just företag och organisationer är målgruppen.

Investeringen är blygsam och ligger på runt 1 Mkr.

”Men detta är bara början. Vi märker ett mycket stort intresse och har många fler avtal på gång”, säger Harald Överholm.

Hur stort hot är regeringens förslag om skatt på solel?
”Det skulle skada både oss och solenergin i Sverige oerhört mycket, just när utbyggnaden är på väg att ta fart. Men vi hoppas att regeringen tar sitt förnuft till fånga och ändrar i förslaget.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer