ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Prisad student tar plats i Spotify

  • FÅR DRÖMJOBBET. Med en färsk masterutbildning från Handelshögskolan i bagaget flyttar Anna Lundin in på Spotify. Foto: Nicklas Gustafsson

Som vinnare av stipendiet Female Economist of the Year vet Anna Lundin att det lönar sig att sikta högt.
I höst väntar en skräddarsydd tjänst på Spotify – i nära samarbete med grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon.

Det är femtonde året i rad som Handelshögskolan i Stockholm delar ut stipendiet Female Economist of the Year. Under årens lopp har stipendiet delats ut tillsammans med olika storföretag, bland annat Pfizer, Boston Consulting Group och American Express. De senaste två åren är det Spotify som är huvudsponsor och värdföretag, och i höst väntar en tjänst som ”difference maker” på företaget för Anna Lundin.

”Det känns jätteroligt. Jag kommer att sitta med på ledningsgruppsmöten och jobba nära grundarna. Sedan är det som i industrin, det är snabba förändringar hela tiden och arbetsuppgifterna blir därefter”, säger Anna Lundin, 26 år.

Stipendiet Female Economist of the Year är initierat av Handelsalumnen Barbro Ehnbom i syfte att lyfta unga, talangfulla kvinnor och i längden skapa ett mer jämställt näringsliv. Anna Lundin tycker att initiativet är viktigt och bra, men att det krävs mer för att snabba på takten mot jämställdhet.

”Förut var jag emot kvotering i näringslivet, men med åren har jag insett att det är nödvändigt, i alla fall på kort sikt. Jämställdheten kommer inte av sig självt”, säger hon.

Spotify är inget undantag från regeln. Bolaget har inte en enda kvinna i styrelsen. Hur ser du på det?
”Jag är medveten om det. Inom hela teknikindustrin är det skevt. På ledande befattningar är bara drygt 12 procent kvinnor. Men man måste börja någonstans, nå ut i medier och prata om det. Att lyfta fram kvinnligt ledarskap på det här sättet är en jättebra startpunkt.”

Att bli tilldelad stipendiet Female Economist of the Year kräver idogt arbete. Konkurrensen är hård och urvalsprocessen noggrann. Ett nålsöga att passera, men Anna Lundin hade ett gediget cv att luta sig tillbaka mot. För några år sedan tilldelades hon Anders Walls stipendium som gav henne möjligheten att jobba på Svenska Handelskammaren i London. Och under sina kandidatstudier jobbade hon inom finansvärlden, bland annat på Investment Consulting Group och Deutsche Bank i London.

I juni i år tog hon sin masterexamen i Marketing and Media Management vid Handelshögskolan, och i höst väntar alltså rollen som difference maker på Spotify, en tjänst som många bara kan drömma om.

Vilket är ditt bästa tips karriärtips till andra studenter?
”Att lita på sin magkänsla och att våga ta upp telefonen och ringa till folk. Och säger man ja till någonting ska man göra det helhjärtat. Annars kan man tacka nej.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer