ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

En bank ska det vara i sommar

Bankerna blev veckans börsvinnare med uppgångar på 4–6 procent. Om trenden från tidigare somrar håller i sig kommer sektorn att fortsätta vara en vinnare under juli månad.
Mycket talar för det.

Om sommaren vill aktiesparare ha lugn och ro och helst en kudde som säkerhet med sju blomster därunder.

Det gör trygga bankaktier till en perfekt sommarinvestering med tanke på deras höga direktavkastning, låga valutarisk och att det är liten risk för att kunderna helt plötsligt försvinner under sommarmånaderna.

Bankerna tjänar nästan lika mycket pengar i juli som under resten av året och har därmed inte samma säsongseffekter som många andra bolag på börsen.

Banksektorn inledde årets första trevande sommarvecka med att bli vinnare på en börs som framför allt präglades av EU:s intensiva förhandlingar med Grekland. Ett drama som pendlade mellan hopp och förtvivlan när det gjordes uttalanden från nyckelpersoner i processen som gick i båda riktningarna – flera gånger om dagen.

Sammantaget hade dock Grekland en positiv effekt på veckans kursutveckling och bidrog till att Stockholmsbörsen slutade veckan med en uppgång på drygt 2 procent.

Bland börsvinnarna återfanns de fyra storbankerna Handelsbanken, SEB, Nordea och Swedbank som steg med mellan 4–6 procent.

Därmed ser trenden från de senaste nio årens sommarbörser ut att upprepas. Bankerna har för vana gå klart mycket bättre än index under juli månad när sommarlunken tar vid. Det finns flera skäl till det.

För det första är bankerna, tillsammans med teleoperatörerna, börsens stora högutdelare. Den goda direktavkastningen gör att det finns ett slags inbyggt kursskydd för hur långt aktierna kan sjunka.

Bankerna är också den sektor som är minst känslig för valutasvängningar, vilket också ger en trygghet till aktieplaceringen. Särskilt under denna sommar då turerna kring Grekland har potential att skapa rejäl oreda på valutamarknaden.

Den historiska goda utvecklingen för bankaktierna under juli jämfört med övriga börsen är slående. SEB som är den bästa banksommaraktien, har under de senaste nio julimånaderna stigit med i genomsnitt 8,8 procent.

SEB är därmed klart bäst av storbankerna även om de övriga tres kursökning på 5,7–6 procent i juli inte alls är något att skämmas för jämfört med Stockholmsbörsen som i genomsnitt har gått upp med 2,5 procent.

Den som vill vara extra försiktig under sommaren när uppmärksamheten bör ligga på grillen, hängmattan eller något annat trevligare än att bevaka börsportföljen väljer samtliga bankaktier för att undvika den företagsspecifika risken.

Den som av någon anledning bara vill välja en bankaktie bör även denna sommar köpa SEB som är Di:s favorit i sektorn. SEB gynnas mest av stigande börskurser och en ökad företagsaffärsaktivitet.

Nordea ger förvisso en något högre direktavkastning, men risken är lite högre med tanke på bankens exponering mot Finland som är den ekonomi i Europa som just nu går klart svagast. Swedbank är mest missgynnad av stigande räntor och Handelsbanken sticker ut genom att värderas till klart högre p/e-tal än övriga börsnoterade banker.

Den som vill ta ned risken i börsportföljen under sommaren ytterligare förutom att söka skydd i bankaktier kan lämpligen komplettera portföljen med köp av teleoperatörerna

Telia Sonera och Tele 2 som också brukar gå bra under juli. I genomsnitt har de bägge teleoperatörerna de nio senaste julimånaderna gått dubbelt så bra som Stockholmsbörsen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies