ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bokaffär leder till börsen

  • VÄNDER BLAD. Jonas Tellander, vd och grundare av Storytel. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Ljudboksföretaget Storytel går ihop med det noterade bokförlaget Massolit Media i en affär som värderar Storytel till 576 miljoner kronor.
Samtidigt får bolaget en genväg till Aktietorget.

För två år sedan startade Storytel, Sveriges största abonnemangstjänst för ljudböcker, en egen förlagsverksamhet för ljudböcker och köpte två ljudboksförlag.

Nu kliver företaget in på marknaden för traditionell bokförläggning genom ett samgående med Massolit Media som äger Massolit Förlagsgrupp.

”Storytels kunder älskar berättelser, och nu ser vi en möjlighet att själva kunna vara med och skapa nya berättelser som kan finnas på Storytel och som läsarna kan njuta av”, säger Jonas Tellander, bolagets vd och grundare, till Di.

I praktiken handlar det om ett omvänt förvärv där Massolit Media ska genomföra en apportemission riktad till Storytels ägare. Köpeskillingen uppgår till 576 Mkr och den nybildade koncernen värderas vid sammangåendet till 600 Mkr, vilket innebär att Storytels nuvarande ägare kommer att äga 96 procent av den nya koncernen.

För Storytel och bolagets cirka 30 aktieägare innebär affären en genväg till Aktietorget och viss likviditet i aktien, vilket vd:n och grundaren Jonas Tellander välkomnar – även om det inte var syftet med affären.

”De flesta aktieägarna har funnits med i tio år och därför är det vettigt att få lite likviditet i aktien”, säger Jonas Tellander.

Storytels största ägare är belgiska Roxette Photo med 30 procent av aktierna.

Därutöver ägare grundarna 30 procent medan 15 procent av aktierna ligger hos investerare som kom in när Jonas Tellander 2009 raggade kapital i tv-programmet Draknästet, däribland Richard Båge.

De två sammanslagna bolagen hade i fjol en total omsättning på 298 Mkr. Det gemensamma rörelseresultatet, ebitda, skrevs till minus 1 Mkr.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer