ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Litet ”Draknäste” lyfter galna idéer

  • INVESTERAR. Nicklas Wallberg är initiativtagare till The Awsome Foundation Stockholm. Foto: Åsa Widert Schoug

Ett dansande cykelbud, kodknäckande tonårsflickor och en musikstudio för transpersoner – vad kan de ha gemensamt?
De har alla fått stipendier från The Awesome Foundation.

The Awesome Foundation består av tio stockholmare som hjälper andra att göra staden lite roligare att bo i. Det är en helt ideell organisation, där medlemmarna träffas en gång i månaden för att skänka 500 kronor var ur egen ficka, lite som ”Draknästet”, fast en ideell och småskalig version.

Varje månad får alltså ett nytt initiativ en finansiering på 5.000 kronor.

”Det är inte en stor summa, men förutom att fungera som ett startskott betyder stipendiet att det finns tio personer som tror på ens idé, vilket betyder mycket”, säger Nicklas Wallberg, initiativtagare till organisationen i Stockholm.

The Awesome Foundation grundades i Boston för fem år sedan, och sedan dess har den ideella verksamheten spridit sig över hela världen. Det finns i dag lokalavdelningar i 24 länder och sammanlagt har över 1.100 projekt fått finansiering.

För ett halvår sedan startade Nicklas Wallberg, som till vardags jobbar som kommunikatör på Saco, en filial i Stockholm. Hittills har den svenska grenen hjälpt sex projekt att komma i gång, bland annat:

Anna Lithagen, som bjuder in unga entreprenörer med utländskt ursprung på frukostmöten för att hjälpa dem att utöka sina kontaktnät inom den svenska affärsvärlden.

Den ideella föreningen Apelns Graf, som har byggt en musikstudio för transpersoner.

Alfa Ponny Express, som har startat ett cykelbudsföretag för att finansiera sina danskarriärer.

Jon Ashbourne och Nisse Bergman, som skapade ”The angry bird house”, ett projekt för att få ut sin ilska. I stället för att skrika skickar man ett sms, skriket spelas därefter upp på annan plats.

”Det speciella med den här organisationen är det egentligen inte alls är en organisation. Vi är bara tio stockholmare som gillar galna idéer och vill stötta dem, för därmed blir Stockholm en lite roligare stad”, säger Nicklas Wallberg.

The Awesome Foundation riktar sig till drivna människor som vill ta saken i sina egna händer och förändra utan att behöva gå igenom tidsödande stipendieansökningar, eller kommunal byråkrati. Därför erbjuder de ett väldigt enkelt sätt att söka finansiering.

”Tanken är att ge pengar till folk som inte kunnat få igenom initiativet på annat sätt. Det öppnar upp för så mycket annat som man annars inte skulle ha sett.”

Förhoppningarna är att kunna utveckla organisationen och skapa flera ideella grupper i Stockholm, och i Sverige, för att göra livet roligare genom att hjälpa andra.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies