ANNONS:
Till Di.se

”Vätternrundan ett episkt lidande”

  • HJULAR RUNT. Christer Johansson, it-konsult på Rejler, Cecilia Erling Widegren, chef på Teamolmed, David Schwieler, vd för Black Peacock Advertising och Daniel Godman, polis. Foto: Jonatan Bylars

För 50:e året i rad är det dags för cyklisterna att knäppa på sig hjälmen.
När det klassiska loppet Vätternrundan startar på lördag deltar 23.000 cyklister.
För det näringslivslag som Di har träffat pågår träningen inför tävlingen ända in i det sista.

Vid Nockebybrons fäste, utanför centrala Stockholm, har ett trettiotal cyklister samlats för kvällens träningspass. ”Några mil” står på schemat, men hur långt det verkligen blir beror lite på vädret och orken.

”Vi ska ha genrep och köra runt Siljan i dagarna, så ingen vill nog ta ut sig för mycket i kväll”, säger David Schwieler, till vardags vd för och delägare i Black Peacock Advertising.

För två år sedan tog han, tillsammans med kompisen Tomas Backteman, tidigare informationschef på Swedbank, initiativet till ett cykellag som snabbt samlade över 70 cyklister.

I laget ingår allt från jurister till ekonomer, rörmokare och poliser. I år kör Rejlers cycling team, uppkallat efter it-konsultbolaget som är lagets sponsor, Vätternrundan igen. Inför det har de tränat sedan i augusti förra året. Målet är att komma runt sjön på under åtta timmar.

”Det är ett tufft mål, som innebär att snittiden behöver vara drygt 37 kilometer i timmen. Förhoppningen är att så många som möjligt i teamet ska orka ta sig runt på den tiden, utan att krascha eller skada sig”, säger Christer Johansson, lagledare samt it-konsult på Rejlers.

Han beskriver Vätternrundan som ”ett episkt lidande”. De 300 kilometerna runt sjön, som delvis körs på natten, är för många av deltagarna en lång och smärtsam resa. Särskilt när blodsockret dyker, humöret sviktar och vädret varierar.

”Det gäller verkligen att få sina svackor vid rätt tillfällen för att klara loppet. Men man ska inte glömma att det också är ett fantastiskt roligt lopp”, säger Cecilia Erling Widegren, till vardags chef på ortopedteknikföretaget Teamolmed.

Hon har cyklat Vätternrundan sedan 2010 och är en av de tio snabbaste kvinnorna i loppet som 50-årsjubilerar i år.

Tävlingen som i dag ingår i ”den svenska klassikern” föddes 1964 när idrottsläkaren Sten-Otto Liljedahl ville skaffa sig hälsosammare vanor och bestämde sig för att cykla runt Vättern.

I samarbetet med Motala allmänna idrottsförening arrangerade han ett lopp som 370 personer deltog i.

Sedan dess har loppets popularitet ständigt ökat.

I fjol var 23.000 personer anmälda. Då en startplats kostade 1.350 kronor innebär det att loppet i fjol drog in minst 31 miljoner kronor.

Men det är inte bara hälsa och träning som lockar cykellaget att trampa de många milen runt Vättern. Lika viktigt är den sociala biten, när en hyfsat individuell sport som cykling har organiserats som ett kollektiv.

”Jag är kampsportare i grunden, också det en individuell sport, så för mig är det en speciell känsla att vara med i ett lag, och jag triggas verkligen av att det här är något vi ska klara av tillsammans”, säger Daniel Godman, som annars arbetar som polis.

De andra i laget nickar instämmande.

”Man ska inte heller underskatta cyklingen som nätverkande. Träffar man någon i jobbet som också visar sig cykla har man genast något gemensamt. Det bidrar till bättre affärsrelationer”, säger Cecilia Erling Widegren.

Även inom laget har affärsrelationer kunnat knytas. Nya vänskapsband har uppstått mellan människor som kanske aldrig annars hade träffat varandra, och när någon har varit arbetslös har man ibland kunnat hitta ett nytt jobb via kontakter i laget.

”För tio år sedan hade vi säkert ägnat oss åt golf, men nu är det cykling som gäller. Det märks verkligen när vi på träningsresor har blåst förbi solkustens banor som numera gapar tomma”, säger David Schwieler, och Christer Johansson lägger till:

”Dessutom slipper jag dela ut visitkort, det har jag ju redan på benet”, skrattar han och drar med handen över sponsorns namn.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies