ANNONS:
Till Di.se

Styrelserna rädda att förlora makt

  • ENAD FRONT. Lars-Erik Forsgårdh och Béatrice Richez-Baum, Ecoda, och Roger Baker, chef för brittiska Institute of Directors, är kritiska till förslaget om ändring i aktieägardirektivet. Foto: Jesper Frisk

Aktieägarna kommer att bestämma över vd:ns lön framöver om EU-kommissionens förslag går igenom.
”Det här är ett systemskifte”, säger Lars-Erik Forsgårdh, ordförande för de europeiska styrelseinstitutens paraplyorganisation, Ecoda, som är starkt kritisk till förslaget.

EU-kommissionens förslag innefattar förändring på fem punkter i aktieägardirektivet. Syftet med förändringarna är ökad insyn, ökat engagemang och därmed ökad långsiktighet bland aktieägarna.

Ett av förslagen innebär att aktieägarna ska ges mer makt över vd:ns lön – en av styrelsens kärnuppgifter.

”Det är ett systemskifte. När man börjar förflytta makten från styrelserna vet man aldrig när det kommer sluta”, säger Lars-Erik Forsgårdh som är ordförande för svenska Styrelseakademien och de europeiska styrelseinstitutens paraplyorganisation, Ecoda.

”Det reflekterar ett missförtroende mot styrelser. Det är kanske förståeligt, med tanke på vad som hände under finanskrisen. Men det är viktigt att inte överreagera på det”, säger Roger Barker, chef för bolagsstyrning på Styrelseakademiens brittiska motsvarighet, Institute of Directors.

Förslaget att lägga mer makt i händerna på aktieägarna kom från EU-kommissionen redan för ett år sedan och har sedan reviderats och utvidgats av juridiska kommittén. I dag, onsdag, ska EU-parlamentet rösta om förslaget.

”Tanken är att insyn och öppenhet kring bland annat investeringsstrategier och röstrådgivning ska leda till ett bättre engagemang”, säger EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson (S) som är rapportör och leder arbetet i ekonomiutskottet i frågan.

Ecoda tycker att förslaget är obegripligt.

”EU-kommissionen vill förändra aktieägare som inte är engagerade. Men hur kan aktieägarna vara involverade i detaljer om de inte är engagerade?”, säger Béatrice Richez-Baum, generalsekreterare för Ecoda, och fortsätter:

”Aktieägare som inte har tid eller kunskap kommer bara att lägga det på rådgivare, som får den egentliga makten. Jag är inte säker på att rådgivare har en lågsiktig syn på företagen”, säger Béatrice Richez-Baum.

Albin Rännar på Aktiespararna välkomnar förslaget.

”Allt som underlättar för aktieägare och som får stora aktieägare att engagera sig mer är bara av godo.”

Han tänker bland annat på att röstning över landsgränser ska förenklas.

”Det är jättesvårt att rösta över gränserna. Makten tappas bort på vägen.”

När det kommer till arbetet med vd:ns ersättning tycker inte Albin Rännar att förslaget innebär förändring.

”Aktieägare har alltid haft makten. Vi har valberedningar och röstar om ersättningspolicies i förväg. Förslaget innebär inte någon skillnad.”

Det håller inte Lars-Erik Forsgårdh med om.

”Nu kommer man att rösta både i förväg och i efterhand. Man får inte ha en stor del aktiebaserad ersättning. Man måste lägga in i csr-kriterier i policyn. Dessutom är de anställda berättigade att uttrycka en åsikt innan policyn går till aktieägarna. Det innebär förändringar även för Sverige, och mer byråkrati för företagen.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies