ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Brittisk professor sågar BNP-siffran

  • MÄTER HAN RÄTT? Professor Diane Coyle ifrågasätter Sveriges och riksbankschef Stefan Ingves sätt att mäta tillväxten. Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Hur mår egentligen Sverige? Ekonomin växer snabbt – ändå sänker Riksbanken räntan. Den offentliga skuldsättningen är låg jämfört med andra länder – ändå vill regeringen strama åt sina utgifter.
Professor Diane Coyle varnar för att vi tittar på fel siffror.

”Ekonomisk statistik påverkar politiska beslut och de besluten utvärderas utifrån statistik som BNP”, säger Diane Coyle, professor vid universitetet i Manchester.

”Men tänk om det inte är rätt mått för att se hur ekonomin egentligen går.”

Diane Coyle är känd för sin forskning om hur ekonomisk utveckling mäts och bör mätas och på torsdagen höll hon ett tal på temat i Stockholm.

Hur vi mäter välfärd och tillväxt har avgörande betydelse inte minst för den ekonomiska politiken, för Riksbankens prognoser och för regeringens budgetutrymme. Därför är det ett problem om det mått som framför allt används, BNP, inte mäter det vi vill veta. Till exempel har BNP svårt att fånga värdet av nya digitala tjänster, av frivilligarbete eller de negativa effekterna av miljöförstöring.

”Måste beskriva verkligheten”

”Den ekonomiska statistiken måste kunna beskriva den verklighet som vi möter. Om den inte gör det riskerar även den ekonomiska politiken som baseras på statistik att tappa i legitimitet”, säger Diane Coyle

Det handlar om att mätmetoderna för BNP behöver uppdateras för att ta hänsyn till att ekonomin ändras, till exempel med en växande andel tjänster. Men det klassiska BNP-måttet behöver också kompletteras, enligt Diane Coyle.

Sverige utreder

Storbritannien och Australien är bland de länder som redan använder flera indikatorer förutom BNP, som inkomst och förmögenhet liksom säkerhet och hållbarhet, för att mäta ekonomisk utveckling. I Sverige ska en enmansutredning till sommaren ge förslag på hur BNP ska kunna kompletteras med mått på ekonomisk, social och miljömässig utveckling.

Men det kommer ta tid innan ekonomer och statistiker lyckas utveckla något som dessutom kan användas internationellt – ett måste i en globaliserad värld. Enligt Diane Coyle, som hoppas på en palett av indikatorer eller ett nytt index för att mäta välfärd, tar det omkring 15 till 20 år att implementera nya internationella mätmetoder. Men hon är ändå hoppfull:

”Det positiva är att det ökade intresset för de här frågorna talar för att en sådan 20-årsperiod redan har inletts.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies