ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kravet: Ut i kylan med Sjöstedt

  • NY INFALLSVINKEL. Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor säger att de separata budgetförslagen från allianspartierna skapar ett nytt läge. Foto: Janerik Henriksson / TT

Regeringen behöver inte Vänsterpartiets stöd för att få igenom sin budget. Nu är det upp till statsminister Stefan Löfven att välja väg.
Det hävdar FP-ledaren Jan Björklund och KD-ledaren Ebba Busch Thor. Men de övriga alliansledarna drar i bromsen.

Di har skildrat det växande missnöjet mot Decemberöverenskommelsen inom Moderaterna och hos en överväldigande majoritet av företagsledarna.

Kritikerna hävdar att pakten driver Stefan Löfven i armarna på Vänsterledaren Jonas Sjöstedt och kräver att alliansen bryter uppgörelsen.

Men spelplanen har förändrats, och när allianspartierna i höst lägger separata budgetförslag är det fritt fram för regeringen att gå fram med en egen budget utan Vänsterpartiets stöd, hävdar Jan Björklund.

”I det läget betyder ju Decemberöverenskommelsen ganska lite”, säger han till Di.

Så Stefan Löfven behöver inte konsultera Jonas Sjöstedt i höst?
”Löfven får göra precis hur han vill. Vi har sagt att vi lägger var sin budgetmotion.”

Enligt Jan Björklund är det nu upp till Stefan Löfven att bekänna färg. Förhoppningen är att regeringen avbryter samarbetet med Vänsterpartiet.

”Jag vill ju inte att det ska finnas något vänsterinflytande i svensk politik över huvud taget. Det blir ju något lättare för dem om vi lägger var sin budgetmotion”, säger han.

”Blir lättare för Löfven”

Kritiken mot Decemberöverenskommelsen finns även i de mindre allianspartierna, även om den inte är lika högljudd som inom Moderaterna.

Kristdemokraternas nya partiledare Ebba Busch Thor instämmer i bedömningen att regeringen inte behöver söka stöd hos V för att uppfylla sin del av uppgörelsen.

”I och med att vi har valt att gå fram med egna budgetar och rösta på dem så blir det något lättare för Stefan Löfven”, säger hon.

”Då är fortfarande Socialdemokraterna och Miljöpartiet den större partikonstellationen, så de håller sig därmed inom ramen för Decemberöverenskommelsen.”

C gör annan tolkning

Samtidigt gör de övriga alliansledarna en annan tolkning av uppgörelsen. Centerns partiledare Annie Lööf ger Stefan Löfven en betydligt snävare spelplan.

”Vill han vara säker på att slå alliansen måste han forma ett större parlamentariskt underlag, det är förutsättningarna”, säger hon och fortsätter:

”Den enda anledningen till att Stefan Löfven är statsminister är att han har stöd av Miljöpartiet och Vänsterpartiet. MP och S samlar bara 38 procent och alliansen 39 procent. Så om Stefan Löfven inte hade haft med sig Vänsterpartiet så hade vi haft en borgerlig statsminister i det här landet.”

Sverigedemokraternas beslut att rösta ned regeringens budget höll så när på att utlösa ett extraval. Det var många på båda sidor om blockgränsen som drog en lättnadens suck när planerna avblåstes.

Men om inte regeringen söker stöd hos Vänsterpartiet för sin ekonomiska politik i höst, varnar Annie Lööf för att alliansen kan tvinga fram en ny regeringskris.

”Vi kan alltid agera i en gemensam reservation, och på det sättet kommer ju alliansen att vara det större alternativet”, säger hon.

”Måste kunna styra”

Det är många som tvivlar på att Decemberöverenskommelsen kommer att överleva till 2022.

Kritikerna i det borgerliga lägret hävdar att allianspartierna har lagt sig platt och att det är hög tid att slänga uppgörelsen överbord och driva på för en kursändring högerut.

Men Annie Lööf anser att uppgörelsen är viktig för att alliansen ska kunna styra vid ett eventuellt maktskifte efter valet 2018.

”Decemberöverenskommelsens kärna handlar om att Sverige måste kunna styras och att den som har det största alternativet ska kunna få igenom sin budget. Det här är en viktig del eftersom Socialdemokraterna aldrig har erkänt minoritetsregerandet tidigare. Det här är kärnan, det är därför alliansen drev på detta”, säger hon.

Får medhåll från M

Moderatledaren Anna Kinberg Batra, som har fått ett internt uppror på halsen, ger Annie Lööf eldunderstöd.

”Vill man vara störst måste man räkna ihop flest mandat. Det är ett fundament i regeringsbildandet och för att kunna få igenom sin budgetproposition. För att vara säker på det måste Stefan Löfven bilda ett större underlag”, säger hon.

Att Centerpartiets och Moderaternas linje skulle tvinga regeringen i knät på Vänsterpartiet viftar Annie Lööf bort.

”Om man tittar på vårbudgeten är det Socialdemokraternas budget som läggs fram. Alla skattehöjningar som slår mot jobben och landsbygden och företagandet är enligt S valmanifest, inte Vänsterpartiets”, säger hon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer