ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

M-uppror mot regeringspakt

  • KRITISK. Henrik Sundström, ordförande för Moderaterna i Bohuslän, dömer ut decemberöverenskommelsen. ”Bland moderata väljare och gräsrötter finns det en stor upprördhet. Där bryr man sig inte så mycket om riksdagsgruppens arbetsmiljö”, säger han. Foto: Magnus Gotander

Kritiken inom Moderaterna mot decemberöverenskommelsen blir allt starkare och i 10 av 26 länsförbund finns skarpa krav på att skrota uppgörelsen.
Höstens stämma ser ut att bli en rysare för partiledaren Anna Kinberg Batra.

Di har talat med företrädare för Moderaternas samtliga 26 länsförbund. Många vittnar, i skarp kontrast till partitopparna i Stockholm, om en omfattande kritik mot decemberöverenskommelsen.

En högt uppsatt person i partiet liknar Moderaternas inställning vid en pyramid. Ju längre bort man kommer från partiledaren, och ju djupare man gräver i den moderata myllan, desto större blir missnöjet.

Total enighet i Bohuslän

I Stockholm finns många kritiker, erfar Di, men närheten till riksdagsgruppen gör att de håller låg profil. Annat är det i Bohuslän, där en enig förbundsstyrelse har ställt sig bakom två motioner om att riva upp pakten.

”Jag har nog upplevt en hundraprocentig enighet om att decemberöverenskommelsen har spelat ut sin roll och att vi bör ta oss ur den så fort som möjligt”, säger ordföranden Henrik Sundström.

Enligt de flesta bedömare finns två huvudalternativ till uppgörelsen. Det ena är att närma sig Sverigedemokraterna, det andra att göra upp med regeringen eller Socialdemokraterna.

Vill fälla regeringen

Men Henrik Sundström anser att alternativen är ”hur många som helst” och skissar bland annat på en ren Moderatregering eller en alliansregering stödd av MP.

”Det viktiga nu är att fälla regeringen och tvinga fram en ny talmansrunda, så får man se vad den mynnar ut i”, säger han.

Di:s kartläggning visar att det i 10 av de 26 länsförbunden finns motioner som kräver att överenskommelsen rivs upp, bland dem tungviktarna Stockholms län, Skåne och Göteborg. Även i många andra förbund förs en livlig diskussion.

Först ut att trotsa partiledningen var Östergötland, där de moderata gräsrötterna förra helgen gick emot förbundsledningen, och med en överväldigande majoritet klubbade en motion som kräver att pakten rivs upp.

Dömer ut alliansledarna

Finn Bengtsson, riksdagsledamoten som har författat förslaget, beskriver motståndet mot pakten som massivt och växande då den driver svensk politik åt vänster på ett sätt som är ”korkat” och ”cyniskt”.

”Patetiskt nog är de som leder allianspartierna glada för att regeringen för vänsterpolitik, för då får alliansen röster i nästa val”, säger han.

I den moderata riksdagsgruppen står en majoritet av ledamöterna bakom pakten, eller som kritikerna uttrycker det: de är lojala med partiledningen.

Men Anna Kinberg Batra och hennes närmaste krets är väl medveten om den kritik som finns ute i landet, och de ser en risk för att upproret ska sprida sig.

Om motståndet når en kritisk massa kommer inte partitopparna att invänta omröstningen på den stora partistämman i höst innan de agerar, spår Finn Bengtsson.

”Då skulle jag förvänta mig att de väljer att bryta överenskommelsen för att föregripa det skeendet”, säger han.

”Många hör av sig”

I Skaraborg finns en motion som ska behandlas på stämman den 30 maj. Förbundsordföranden Tord Gustafsson, som själv är skeptisk till uppgörelsen, tror att stämman kommer att gå på kritikernas linje.

”Jag var anhängare i början, men tycker inte om resultatet. Det är många väljare som hör av sig och frågar varför man ska gå och rösta över huvud taget. Vi har fått en svekdebatt”, säger han.

Även i Jämtland ska ett krav på att riva upp pakten behandlas på stämman den 9 maj.

”Styrelsens rekommendation är att det bifalls”, säger ordföranden Saila Quicklund.

Tre förbundstoppar gör, oberoende av varandra, samma analys: pakten kan komma att brytas i förtid. Men inte av ett revolterande moderat parti – utan av regeringen själv.

De ser regeringens försök att slopa överskottsmålet – mot alliansens vilja – som ett av de största hoten mot överenskommelsen.

Spelar ut sin roll

En av dem är Erik Bengtzboe som är ny ordförande i Södermanland.

”Om regeringen överger överskottsmålet finns inte längre det finanspolitiska ramverk som decemberöverenskommelsen skulle värna”, säger Erik Bengtzboe, som står bakom pakten.

Samtidigt som många kritiserar pakten finns det också en hel del som försvarar den.

”Jag tror att det är få som älskar decemberöverenskommelsen, men jag har inte hört något bättre alternativ”, säger Ola Karlsson, förbundsordförande för Moderaterna i Örebro.

 

MODERATA RÖSTER OM PAKTEN

Cecilia Magnusson, förbundsordförande i Göteborg:
”Alla moderater hade velat att vi satt kvar i en alliansregering. Nu bidrar vi till att stabilisera den här sörjan så att det går att regera landet.”

Anna Tenje, förbundsordförande i Kronoberg:
”Vore jag socialdemokrat och ville ha kvar överenskommelsen skulle jag inte stressa den så mycket.”

Lars-Ingvar Ljungman, förbundsordförande i Skåne:
”Jag är tveksam till att den håller ända till 2022.”

Jörgen Andersson, förbundsordförande i Kalmar:
”De flesta som sitter i riksdagen ser en problematik med att vi ska lägga ned rösterna för den politik som vi tror på.”

Michael Svensson, förbundsordförande i Halland:
”En del tycker att vi ska göra upp med Stefan Löfven. Då har vi ingen alliansregering på tre, fyra mandatperioder. Andra tycker att vi ska ta in SD i värmen. Jag blir hellre vilde än sätter mig med dem.”

Gunnar Lidell, förbundsordförande i Norra Älvsborg:
”Vi har högt i tak i vårt förbund, det kan gå åt både ena och andra hållet på stämman. Det kallas demokrati.”

Edward Riedl, andre vice ordförande i Västerbotten:
”Ingen applåderar uppgörelsen, men givet att vi har två politiska block, och ett populistiskt parti däremellan, så måste man hitta ett sätt att hantera det.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer