ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Mellby Gård går på jakt

  • JAKTLYCKA. Johan Andersson, Erik Andersson och Sven Knutsson från Mellby Gård köper 80 procent av Chevalier av Lars Björkman och Lars Elovsson. Foto: Bo Hakansson

Investeringsbolaget Mellby Gård köper jaktklädesföretaget Chevalier med säte i Mölndal.
”Som Chevaliers kunder har vi gillat varumärket. När vi granskade företaget gillade vi även tillväxtmöjligheterna”, säger Mellby Gårds vd Johan Andersson.

Industrinestorn Rune Anderssons investeringsbolag Mellby Gård växer med allt fler mindre förvärv. Sedan ett par år har sonen Johan Andersson tagit över den operativa ledningen.

Han har startat dotterbolaget Mellby Gård Innovation och tillväxt, MGIT, där de mindre investeringarna görs. Investeringsutrymmet är här cirka 1 miljard kronor.

”Bolag som omsätter över 500 miljoner kronor är dyra i dag. Det är hård konkurrens om objekten och det blir allt svårare att räkna hem förvärv i den storleken. Därför har vi börjat titta på företag i storleken 100–300 Mkr, i de bolagen har multiplarna inte dragit i väg på samma sätt”, säger Johan Andersson.

Bolagsjakten har nu resulterat i – jaktkläder. Chevalier i Mölndal har salufört jaktkläder i 50 år och omsätter 70 Mkr med en rörelsemarginal på omkring 10 procent.

”Detta är ju ett lite mindre förvärv, men vi ser goda expansionsmöjligheter, både geografiskt och genom en breddning produktmässigt”, säger Johan Andersson.

Mellby Gård köper 80 procent av företaget och säljarna är kvar med resterande 20 procent. Det är vd:n Lars Björkman, ekonomi- och inköpschefen Lars Elovsson samt Forum Invest.

”Det är farligt att köpa 100 procent. Vi vill att entreprenörerna ska finnas kvar i bolaget och fortsätta att driva det med incitamentet som delägande ger”, säger Johan Andersson.

Chevalier står inför ett generationsskifte. Lars Björkman har varit verksam i bolaget sedan 1987.

”Nu är både jag och Lars Elovsson i 60-årsåldern. Vi vill att bolaget hamnar i rätta händer medan vi fortfarande kan vara med och driva tillväxten”, säger Lars Björkman som kommer att stanna kvar som vd.

Chevalier finns på uppåt 25 marknader. Skandinavien står för merparten av försäljningen.

”Med Mellby Gård som huvudägare får vi bättre möjligheter att växa. Vi sneglar åt livsstilshållet med kläder för fritid och vildmarksliv”, säger Lars Björkman.

Chevalier är MGIT:s tredje investering. De tidigare är bolaget Hedson som tillverkar utrustning för däck- och lackeringsverkstäder, samt finska Nikkarit som monterar lister och karmar åt byggföretag.

”Inget av bolagen är high tech, men det viktiga är att vi ser ett case med tillväxtmöjligheter”, säger Johan Andersson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer