ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Duo tog teknikfest norrut

  • TAR PLATS. Arrangörsparet Andrew Dubber och Michela Magas framför Konstnärligt Campus i Umeå där Music Tech Fest anordnas i helgen. Foto: Camilla Andersson

Designern Michela Magas och producenten Andrew Dubber förälskade sig i Umeå, och bröt upp från London för att bo i en gammal Västerbottensgård vid havet.
Med sig i bagaget tog de Music Tech Fest – där branschfolk från hela världen möter forskare och professionella hackare – som nu i helgen för första gången går av stapeln i Sverige.

Music Tech Fest, MTF, startades av Michela Magas i London 2012. Det är en förenande tummelplats för kreatörer, forskare, musiker, tekniker, musikindustri och musikälskare som vill vara med och utveckla musiken med hjälp av avancerad teknik och nytänkande.

Gränsen mellan scen och publik suddas ut när alla får vara med och vara kreativa i den tre dagar långa workshopen.

”Det är en experimentverkstad, en musikfestival för idéer, där människor får prova sig fram, uppträda, demonstrera ny teknik och innovationer som kan kopplas till musik. Fokus ligger på att prova, inte på föreläsningar”, säger Michela Magas.

Bland annat låter man flyga in ett femtiotal av världens bästa professionella hackare, som kommer att jobba med riktiga case under festivalen i ett 24 timmars hackaton. Dessutom kommer det att finnas musikaliska interaktiva konstverk som The Voice Harvester, ett barn-hackaton som vill testa ny teknik, musikproducenter som med hjälp av företaget Toontracks digitala musikprodukter – bland annat trum- och pianoljud inspelade av världskända artister – ska tävla i att skriva en låt, och hålla rena jamsessions.

Förutom i London har MTF också arrangerats i Wellington, Boston, London, Berlin och Paris.

”Just nu har vi förfrågningar från 15 olika platser, bland annat New York”, säger Andrew Dubber, musikproducent och professor i musikindustriell innovation vid Birminghams universitet.

Han besökte Music Tech fest i London första gången som inbjuden presentatör, mötte Michela Magas och de två blev ett par.

Hon har i sin tur en bakgrund som chefsdesigner vid Financial Times på 1990-talet, har arbetat som konsult i innovativ design åt bland annat Apple, Nike och Nokia, och sitter nu i den rådgivande styrelsen för Europakommissionens program för framtida forskning inom ICT, med fokus på utvecklingen inom de kreativa näringarna.

Det är via de bådas breda nätverk som MTF har vuxit fram. Som medarrangörer i Umeå finns Warner Music, Soundcloud, BBC, Sonos, Spotify och Shazam. Allt arrangeras i och utanför Sliperiets lokaler på Konstnärligt Campus i Umeå, och har fri entré.

Orsaken till att Music Tech Fest Scandinavia arrangeras i Umeå är att Michela Magas och Andrew Dubber besökte staden under Kulturhuvudstadsåret 2014 – och föll pladask.

De beslutade sig raskt för att flytta till Umeå och köpte en Västerbottensgård vid havet vid Norrmjöle, och är nu utan tvivel stadens bästa ambassadörer. Det glöder om dem när de ska beskriva Umeås kapacitet.

Tolkningen blir kort sagt: om det finns ett kreativt himmelrike på jorden så finns det i Umeå.

De beskriver en stad med ett virvlande musikaliskt och konstnärligt patos, och såväl bredd, spets och nytänkande i Konstnärligt Campus med Designhögskolan, Arkitekthögskolan, Bildmuséet och Interactive Institute i Sliperiet. Allt det kombinerat med spännande entreprenöriella nytänkande företag som Toontrack och Dohi.

”Sverige är världens största musikexportör per capita och Umeå ligger helt klart i framkant inom musik, design, kultur och innovation. Dessutom finns här världens bästa bredband. Vi är mer uppkopplade här än vi är i London med gamla kopparkablar och många som ska dela på dem. Där går det inte ens att ladda ned filer”, säger Andrew Dubber.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer