ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Wallenberg finansierar robotforskning

  • VÄRNAR SAMARBETE. Peter Wallenberg Jr, ordförande i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och Mille Millnert, ansvarig för forskningsprogrammet med en total budget på 1,8 miljarder kronor. Foto: Jack Mikrut

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse ger 1,3 miljarder kronor till ett nytt stort forskningsprojekt.
”Det fanns tidigare ett bra samarbete mellan företag och universitet, och jag vurmar för att den relationen kommer tillbaka”, säger stiftelsens ordförande Peter Wallenberg Jr.

Det nya stora forskningsprogrammet Wallenberg Autonomous Systems Program ska arbeta med hur system av automatiserade objekt kan jobba tillsammans och tillsammans med människor. Det kan till exempel handla om en helautomatiserad gruva eller om hur människor och robotar kan samarbeta inom sjukvården

”Det här är jättestort. Vi sätter i gång under hösten för att sedan hålla på i tio år”, berättar Mille Millnert, före detta rektor vid Linköpings universitet och ansvarig för programmet.

Det blir ett samarbete mellan akademi och industri: Linköpings universitet är värd för satsningen och KTH, Chalmers och Lunds tekniska högskola ska också ingå. Det finns ett stort intresse för programmet från svenska industriföretag med egen stor forskning. Saab, Ericsson och Boliden är några av bolagen som ska delta i programmet.

Budgeten är på 1,8 miljarder kronor och Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse står för merparten av detta, 1,3 miljarder kronor.

Programmet handlar om grundforskning, men ett syfte med det är också att stärka svensk industris konkurrenskraft internationellt.

”Vi står inför den fjärde industriella revolutionen, allt kommer snart att vara uppkopplat, men industrin har många gånger jobbat som om internet inte fanns”, säger Mille Millnert.

”Och för svensk verkstadsindustri är det nödvändigt att hänga med i det här.”

Programmet innefattar en forskarskola, där man siktar på att ha 100 doktorander med frontlinjekunskap inom datavetenskap, reglerteknik, signalbehandling och robotik.

”Det blir som ett landslag av forskare”, säger Mille Millnert.

Hälften av doktoranderna ska komma från universitetsvärlden och hälften från industrin, men forskningen ska bedrivas på de tekniska högskolorna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer