ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

”Ingen har råd att vara rasist”

  • UTBYTE. Maneka Gandhi, Indiens minister för kvinnors och barns utveckling, mötte i går Sandviks vd Olof Faxander i samband med India Unlimiteds seminarium. Foto: Johan Jeppsson

Överallt pratas det om jämställdhet men den minst lika viktiga mångfalden hamnar ofta i skuggan. Ett svenskt-indiskt projekt sätter ljus på ämnet.
Sandviks Olof Faxander möter Indiens kvinnominister i ett samtal med Di.

”På 1600-talet gjorde Sverige 130 resor till Indien och Kina. Efter det tog det stopp. Nu plötsligt går det uppåt igen”, säger Maneka Gandhi, Indiens minister för kvinnors och barns utveckling, som är i Sverige för India Unlimiteds seminarium om mångfald och jämställdhet.

”Nu är det en ny regering i Indien, som är otroligt orienterad mot att bygga tillväxt i landet med industriell utveckling. Det är väldigt intressant för Sandvik”, säger Olof Faxander, vd för Sandvik som har 3.600 anställda i landet.

Olof Faxander vann pris som årets mångfaldschef 2015.

”Mycket av den kommande tillväxten finns inte på våra traditionella hemmamarknader. Mycket kommer från till exempel Indien och vi behöver en organisation med personer som är kunniga, som förstår kulturella aspekter och kundbehov”, säger Olof Faxander.

Projektet India Unlimited tycker att Indien har mycket att lära ut om mångfald. Mångfald i företagsledningar är normalt inte Sveriges starkaste gren.

Beror Sveriges dåliga mångfald i företagen på rasism?
”Nej. Jag tror inte att det finns något rasistiskt land kvar i världen. Ingen har råd att vara rasist. Flyktingar strömmar in i precis alla länder”, säger Maneka Gandhi.

Sverige har däremot varit bra på jämställdhet, enligt India Unlimited.

Målet är att Sverige och Indien ska lära av varandra.

”Man måste börja med att skapa en högsta ledning som motsvarar bolaget. Vi har fyra olika nationaliteter i ledningsgruppen och en tredjedel kvinnor”, säger Olof Faxander.

Sandvik har som mål att ha 30 procent kvinnliga chefer i hela organisationen.

Varför inte 40, som är minimikrav för jämställdhet?
”I dag har vi 20 procent kvinnor i organisationen och 16 procent kvinnliga chefer. Kommer du till samma nivå, så kan man säga att vi har en rättvis struktur i bolaget”, säger Olof Faxander.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer