ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Företaget föddes under barnledigheten

  • PÅ STOR FOT. Ida Gabre Brånby och Anna Eriksson Öhlin startade ett skoföretag under barnledigheten. Foto: Jack Mikrut

Småbarnsåren är en stor bromskloss på vägen mot ett jämställt arbetsliv – det är då lönegapet mellan kvinnor och män ökar markant.
Samtidigt är föräldraledigheten en tidpunkt då många kvinnor ser nya affärsmöjligheter – och passar på att starta eget.

Att kvinnor har svårare än män att uppnå höga positioner och löner i Sverige är ingenting nytt. Att detta hänger samman med uttaget av föräldradagar är också välkänt. I Ekots lördagsintervju den 2 april sa socialförsäkringsministern Annika Strandhäll att den svenska föräldraledigheten kanske till och med är för lång om man ser på den utifrån ett jämställdhetsperspektiv.

”Precis när man bildar familj och kvinnan tar ett ökat ansvar för barn och familj, som man tenderar att ta över livet sedan, så ökar ojämställdheten väldigt mycket. Är det ett sådant system vi vill ha?”, sa hon i intervjun.

Utgångspunkten i resonemanget är att kvinnor tar ut 75 procent av föräldradagarna, vilket tenderar att hålla kvinnor borta från arbetsmarknaden under väldigt lång tid i samband med småbarnsåren. Detta leder i sin tur till ökade skillnader i såväl karriärmöjligheter som i löner mellan kvinnor och män. Flera rapporter underbygger detta, bland annat en från Ifau, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk.

Rapporten visar att det könslönegap som redan råder på arbetsmarknaden ökar när första barnet kommer.

En annan rapport, från Civilekonomerna, visar att 40 procent av de män som har två barn är chefer, att jämföra med 24 procent av de kvinnor som har två barn.

Men samtidigt som föräldraledigheten är en kvinnofälla så länge männen inte tar samma ansvar, kan den också vara ett bra tillfälle för att starta eget, ett område som också är långt ifrån jämställt. 72 procent av de verksamma företagarna i Sverige är män, enligt den senaste statistiken från SCB. Samtidigt visar en studie gjord av det kvinnliga nätverket Driftig.nu att var femte ”kvinnligt” företag startas under föräldraledigheten.

Ett exempel på detta är entreprenörerna Anna Eriksson Öhlin och Ida Gabre Brånby. De startade skoföretaget Heelow i samband med att Ida Gabre Brånby var föräldraledig.

”Det är tufft att starta bolag. Men tack vare att Ida fick så mycket gjort på dagarna kunde vi få en bra startsträcka”, säger Anna Eriksson Öhlin.

Affärsidén att designa och sälja festskor utan klack föddes när Ida Gabre Brånby skulle gifta sig. För att inte bli längre än sin man ville hon ha låga skor, men utbudet var klent. Några år senare, när Anna Eriksson Öhlin också skulle gifta sig upplevde hon samma problem.

Det fanns inga skor som både var snygga och hade låg klack.

”Då kom jag ihåg vad Ida hade sagt och insåg att vi faktiskt borde satsa på det här”, säger Anna Eriksson Öhlin.

Båda hade heltidsjobb som skattejurister, men tack vare att Ida Gabre Brånby just hade fått barn kunde de på kort tid gå från ord till handling. Research, resor till Portugal för att träffa skotillverkare, skisser och möten med agenter parallellt med uppbyggnaden av webbshopen möjliggjordes till stor del av föräldraledigheten.

”Det underlättar mycket att man bestämmer själv var man vill vara och när. Jag har tagit med min dotter på vissa möten och har kunnat vara flexibel så att jag och Anna har träffats på lunchen. När vi har jobbat mycket har jag bara tagit ut två eller tre föräldradagar i veckan”, säger Ida Gabre Brånby.

Grundarna av Heelow är inte ensamma om att se potentialen i att starta bolag, eller byta karriär, under föräldraledigheten. Entreprenören Emma Pihl har skrivit en hel bok om detta: ”Grattis! En bebis och ett drömjobb”.

”Föräldraledigheten är ett naturligt uppehåll från vardagen då man får perspektiv på tillvaron och inte sällan möter helt nya problemställningar. Då föds också nya idéer”, säger hon.

En annan aspekt är att många får ett nytt förhållningssätt till privatekonomin under småbarnsåren, säger Emma Pihl.

”Det kan vara skrämmande att kasta sig ut från en säker inkomst in i någonting betydligt mer osäkert. Men under föräldraledigheten går många ned lite i inkomst. När man vänjer sig vid det blir steget till lite kortare”, säger hon.

Emma Pihl har varit egenföretagare i många år och jobbat som konsult, författare och föreläsare. I samband med den andra graviditeten kom hon också på en helt ny affärsidé, bekväma produkter för en bättre hållning, en idé som resulterade i bolaget Swedish Posture.

”I dag finns vi i sju länder och jag har fyra anställda. Det är ett bevis på att alla de där idéerna som man får i babybubblan kan bli någonting nytt och skapa nya arbetstillfällen”, säger hon.

Men att starta en ny verksamhet, eller att över huvud taget prata om jobb i samma andetag som föräldraledighet, är inte problemfritt. Det har både Emma Pihl och Ida Gabre Brånby fått uppleva.

”Med mitt första barn gick jag tillbaka till jobbet efter fem månader, redan då fick jag försvara mitt val. Alla har åsikter om hur man väljer att vara förälder och man måste alltid försvara sina beslut”, säger Ida Gabre Brånby.

Emma Pihl håller med om att det är provocerande för många.

”Så fort någonting är kopplat till barn finns det plötsligt väldigt många experter som har kommentarer om hur man ska vara som förälder. Men det finns inga sanningar. Därför ska man vara trygg i att det som fungerar bäst för en själv är det rätta”, säger hon.

Bestämmer man sig för att starta eget under föräldraledigheten ska man dock tänka på Försäkringskassans regler som säger att man egentligen inte har rätt att jobba samtidigt som man tar ut föräldrapengar. Det förklarar Mats Mattsson, verksamhetsansvarig inom föräldraförmåner på Försäkringskassan.

”Kort och gott ska man inte arbeta när man har föräldrapenning. Tanken är ju att du ska vårda barnet, det är därför du får ersättning”, säger han.

Reglerna gäller oavsett om det arbete man utför är inkomstgenererande eller inte, förklarar Mats Mattsson. Det gäller alltså vare sig du startar eget eller passar på att renovera huset.

”Du ska helt enkelt inte göra andra saker än att ta hand om ditt barn. Här är lagstiftningen tydlig”, säger Mats Mattsson, men tillägger att det givetvis är svårt att dra en gräns för vad som är okej att göra och inte.

”Det är ju inte förbjudet att tänka och att komma på saker, någon måtta får det vara. Däremot får man inte sätta i gång, även om det är svårt att kontrollera”, säger han.

Eftersom föräldrapenningen är så pass flexibel finns det ändå goda möjligheter att komma i gång med sitt företag medan man är hemma med barnen.

”Om man börjar kontakta kunder eller jobbar aktivt kan man ju dra ned på antalet dagar man tar ut, eller omfattningen. Man behöver ju inte ta ut en hel dag”, säger han.

Emma Pihl tycker att reglerna är logiska, om än en aning onödiga.

”Att lära sig att baka surdegsbröd är helt okej, men att lägga tid och engagemang på någonting som sedan skulle kunna bli inkomstbringande är inte okej. Jag kan tycka att det är dumt. Om jag snabbare efter föräldraledighet kan försörja mig själv, och anställa folk, måste ju det vara bättre. Ingen förlorar på det”, säger hon

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer