ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

FMV siktar på ny flygutbildning

  • SKOLFRÅGOR. Det är upplagt för en ny stororder för Saab, men från krigsmaterielkoncernens sida skjuter man kommentarer rörande en upphandling på framtiden. Foto: Johan Nilsson

Försvarets materielverk, FMV, har börjat sondera terrängen inför en upphandling av ett nytt flygutbildningssystem till försvaret.
Det öppnar för krigsmaterielkoncernen Saab.

En så kallad ”Request for information” (RFI), som i praktiken fungerar som en marknadsundersökning, publicerades av FMV i slutet av april. Förslag från potentiella leverantörer av ett nytt system, vilket som minst skulle användas till 2040, ska vara inne senast 1 juli.

”Det finns en hyggligt stor kader av leverantörer som på ett eller annat sätt kan leverera det här, antingen i egen regi eller genom att gå ihop med någon annan. Ett flygutbildningssystem består av flygplan, simulatorer och andra saker som är sammanknutna i form av utvärderingsutrustningar. Det handlar inte bara om nya flygplan”, säger Claes Thagemark, handläggare på FMV och projektledare för rapporten.

Under hösten ska underlaget levereras till Försvarsmakten, som sedan tar ställning i frågan. Vilken budget som finns tillgänglig är bortom FMV:s kännedom.

”Det är Försvarsmakten och deras planering som är styrande. Vi försöker göra en sammanställning av vilka prislappar som är aktuella beroende på hur man kombinerar flygplanstyp, antal simulatorer och annan kringutrustning, och driftsform.”

En RFI innebär dock inte en garanti för att man faktiskt kommer att genomföra en upphandling av ett nytt system.

”Det finns andra alternativ. Vi ser även över om man kan modifiera eller öka funktionaliteten i det som redan finns på plats”, säger Claes Thagemark.

I nuläget består försvarets övningsflotta av 50 Saab 105-plan, en modell som utvecklades i början av 1960-talet. I fjol tecknade Saab en avsiktsförklaring med den schweiziska flygplanstillverkaren Pilatus om att utveckla ett nytt skolflygplan, PC-21, för det svenska flygvapnet.

Det är med andra ord upplagt för att Saab ska ta hem en ny stororder, men från Saabs sida skjuter man kommentarer rörande en upphandling på framtiden.

”Vi kommer nog dröja ett tag innan vi säger något om det här. Vi är inte riktigt i position att uttala oss om den processen än”, säger Sebastian Carlsson, presschef på Saab.

Claes Thagemark konstaterar att det finns svårigheter med att utveckla dagens plan ytterligare, men understryker att man likväl måste se det som ett alternativ.

”Att bygga om och ändra ett äldre flygplan till att innehålla en massa moderna komponenter är en utmaning i och med att analog teknik ska möta digital teknik. Det brukar vara lite bekymmersamt.”

Ett kontrakt kan komma att tilldelas i slutet av nästa år eller i början av 2017, och man har ambitionen att ett eventuellt nytt system ska vara fullt användbart till 2020.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer