ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Rata börsens smutsiga aktier

Sky koldioxidutsläpp som pesten. Det är en grundinställning varje investerare bör bära med sig.
Inte bara på grund av rena miljöargument, utan för att utsläppsvärstingarna tenderar att vara dåliga på det som verkligen räknas på börsen – att leverera avkastning.

Bolag med stora koldioxidutsläpp är dåliga bolag. Det är inte sagt som en inlaga i en klimatdebatt om växthuseffekt och global uppvärmning, utan ett konstaterande av fakta – koldioxidsyndarna tenderar att leverera lägre avkastning till sina ägare än mer koldioxidsmarta konkurrenter.

Det är en missuppfattning att hållbarhet är dyrt. Tvärtom lönar det sig att avstå från de största utsläpparna, vilket allt fler placerare nu får upp ögonen för.

Svenska Fjärde AP-fonden var tidig ute med att implementera en koldioxidbaserad placeringsstrategi för aktier i USA. I november 2012 rensade buffertfonden ut de bolag i det amerikanska indexet S&P 500 som hade störst koldioxidutsläpp i förhållande till sin omsättning i respektive bransch.

Totalt har 160 bolag plockats bort och det koldioxidrenade S&P 500 är något mer högpresterande än indexet i sin helhet. De senaste tio åren handlar det om en överavkastning på i snitt 0,1 procent per år. På köpet halveras koldioxidavtrycket.

Fjärde AP-fonden är inte ensam om koldioxidmetodiken. Blackrocks iShares och State Streets SPDR lanserade i december förra året vars en börshandlad fond, ETF, med lågkoldioxidprofil på inrådan av FN:s pensionsfond. ETF:erna bygger på samma upplägg som den svenska pensionsfonden använder, fast de utgår från MSCI:s världsindex.

Fjärde AP-fonden har gått vidare med sin koldioxidmetodik och använder den på tillväxtmarknader och på europeisk nivå. Däremot finns det ingen svensk strategi. Anledningen är att det enligt fonden inte går att systematiskt välja bort koldioxidvärstingarna, eftersom det resulterar i att hela branscher väljs bort. Det finns exempelvis bara ett flygbolag på Stockholmsbörsen.

För oss som inte räds att avstå samvariation med börsen kan det ändå vara värt att titta närmare på vilka bolag som har varit absolut sämst i koldioxidklassen på börsen.

Resultatet blir slående om det ställs mot hur aktierna har presterat på börsen. Alla de fem bolag som har störst koldioxidpåverkan i förhållande till omsättning, enligt South Pole Group, har underpresterat mot index de senaste fem åren.

Topptrion av koldioxidintensiva

bolag består av flygbolaget SAS, stålbolaget SSAB och oljebolaget Enquest. De tre har inte bara gått trögt i relativa termer, utan har bjudit på kraftiga kursras under den senaste femårsperioden.

Den ohedrande tredjeplatsen går till Enquest, det brittiska oljebolaget som delades ut av Lundin Petroleum och särnoterades i april 2010. Sedan dess har aktien rasat med 36 procent under en period när börsen har stigit med 65 procent.

Än värre ser det ut för klassens två värstingar, som visar hur smärtsamt det har varit att äga utsläppstunga bolag under innevarande decennium.

Investerarna i SSAB har sedan 2010 sett aktien rasa med 57 procent, medan börsen är upp 78 procent. Ståltillverkning är en energiintensiv process och i Sverige och Finland tillhör SSAB:s masugnar respektive lands största utsläppskällor av koldioxid. Enligt årsredovisningen släppte SSAB totalt ut 6,7 miljoner ton koldioxid förra året.

Till bolagets försvar ska sägas att dess masugnar tillhör världens mest effektiva ur utsläppssynpunkt och att stålbolaget nu tar krafttag för att minska utsläppen och miljöpåverkan. SSAB lanserade på onsdagen en ny hållbarhetsstrategi som ska minska koldioxidutsläppen med 200.000 ton och minska energiåtgången med 30 gigawattimmar.

SAS, har gått ännu sämre på börsen. Stamaktien i flygbolaget, där styrelse och ledning spelade ut konkurshotskortet för att pressa fackföreningarna 2012, har rasat med 70 procent under 2010-talet.

SAS redovisar att utsläppen per passagerarkilometer har minskat med 3,4 procent under det senaste räkenskapsåret. I absoluta tal ökade dock utsläppen med 2 procent till 3,9 miljoner ton koldioxid, på en fallande omsättning.

Att välja rätt aktie handlar i stor utsträckning om att undvika att välja fel. Det finns ingen som helst anledning att köpa börsens största koldioxidsyndare, när de förutom att förstöra miljön även förstör kapital.

Det är bara två och ett halvt år sedan fjärde AP-fonden gick i bräschen och började koldioxidrensa index. Sedan dess har de första koldioxidlätta ETF:erna sett dagens ljus och FN har tillsammans med institutionella investerare sjösatt organisationen Portfolio Decarbonization Coalition, som verkar för mer transparent redovisning av koldioxidavtrycket i investeringar.

Sambandet mellan avkastning och utsläpp lär om något bli än tydligare framöver när allt fler institutionella investerare ratar koldioxidbovarna till förmån för mer hållbara bolag. Det kommer att ge avtryck i värderingarna. Dessutom blir risken större i utsläppsbolag. Statsmaktens inställning till utsläpp lär över tid inte gå mot en liberalisering, utan snarare väntar strängare regler med kostnader som följd.

Gör din portfölj en tjänst och rensa ut klimatbovar som SAS, SSAB och Enquest.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer