ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Gjorde spa hett igen

Mia Spendrup, vd för spaanläggningen Loka Brunn, var en av talarna på scenen under tisdagens Gasellträff i Västerås.
”Det tar tid att utveckla en verksamhet” var budskapet från spachefen, som nu också ska vända lönsamheten för klassiska Grythyttans gästgivaregård.

För åtta år sedan tog Mia Spendrup över som vd för spaanläggningen Loka Brunn och lyckades så småningom vända företagets röda siffror till svarta.

Nyckeln till framgången var smartare marknadsföring och ett mer kostnadseffektivt affärstänkande.

”Det viktigaste var att vi fick dit besökare alla dagar i veckan, och inte bara nöjesgäster på helgerna. Vi satsade mycket på att marknadsföra oss gentemot näringslivet, eftersom konferenser är en utmärkt intäktskälla”, säger Mia Spendrup.

”Tålamod i jobbet är för övrigt ett mycket bra generellt tips när det gäller företagande. Att ha en tydlig ekonomisk affärsmodell för arbetet är ett annat”.

Har ökat med 22 Mkr

I dag omsätter Loka Brunn runt 70 miljoner kronor, en ökning med 22 Mkr sedan 2009.

En annan klassisk institution som har gått med förlust de senaste åren är närliggande Grythyttans gästgivaregård, och även den trenden ska Mia Spendrup nu försöka bryta. I fjol tillträdde hon som vd också där.

”Gästgivaregården är ytterligare ett välkänt svenskt varumärke som vi borde värna. Vi måste få gästerna att strömma till igen och då krävs en mängd åtgärder. Hittills har vi exempelvis byggt en bar. Utöver det ska vi även satsa på maten och utföra ett flertal renoveringar.”

”Otroligt stimulerande”

En annan talare på scenen var Palinas vd Lina Ivarsson. Palina är ett kosmetikaföretag från Örebro som sedan 2010 producerar en växande sminkkollektion åt bland annat salonger och make up-artister.

”Det är otroligt stimulerande att få jobba med det man älskar och vi växer stadigt. I nuläget är det jag och min pappa som är ägare, eftersom han hjälpte mig med banklånet när jag drog i gång Palina. Men jag jobbar på att försöka köpa ut honom, även om det inte är så lätt”, säger Lina Ivarsson.

I dag omsätter Palina drygt 8 Mkr och i höst lanserar företaget en ny serie hudvårdsprodukter. Kända användare av Palinas smink är bland andra Hollywoodfrun Åsa Westerlund och skådespelerskan Mia Skäringer.

”Våga be om hjälp”

”Mina bästa råd för framgångsrikt företagande är enkla: ha roligt, investera smart och långsiktigt och våga be kompetent folk om hjälp”, säger Lina Ivarsson.

I går fortsatte också Di:s tävling Gasellsprånget. Två entreprenörer grillades av en panel med målet att finna nästa Supergasell.

Gårdagens deltagare var Gröna Gredelina, tillverkare av ekologiska rengöringsprodukter, och elfordonsföretaget Zoomability. Vem som går till final avgörs senare i år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer