ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Anders Sundström försvarade gruvfiasko

  • GÅR SIN VÄG. Folksam Livs avgående ordförande Anders Sundström. Foto: Filip Erlind

På Folksams stämma försvarade den avgående ordföranden för Folksam Liv, Anders Sundström, investeringen i konkursdrabbade Northland.
Han hävdar att investeringen har skötts prickfritt och att han själv inte deltagit i beslutet.

Enligt Folksam har investeringen i gruvbolaget Northland Resources, som begärdes i konkurs i december, kostat bolaget 134 miljoner kronor.

Anders Sundström tog själv upp Northland i anförandet till torsdagens stämma.

”Jag blev 2013 kontaktad av personer med anknytning till Northland på grund av två anledningar: jag hade tidigare hjälpt till med Bolidens rekonstruktion och jag är en engagerad norrbottning”, säger han.

Förnekar pådrivning

Anders Sundström förnekar att han drivit på Folksam att investera i Northland på grund av hans personliga band till Norrbotten.

”På grund av risk för jäv har jag inte varit inblandad i något av besluten gällande Northland”, säger han.

Finns det något du ångrar?
”Det finns alltid saker man kan göra bättre och självklart har jag tagit lärdom av vissa saker, men de lärdomarna vill jag helst behålla för mig själv”, säger han.

På torsdagens stämma lämnade Anders Sundström ordförandeposten i Folksam Liv. Han har fått kritik för att sitta på för många stolar då han varit ordförande i både Swedbank och Folksam, men enligt Anders Sundström själv har han inte tvingats bort från ordförandeposten i Folksam.

”Jag har valt att trappa ned något för att hinna med alla mina åtaganden och hittills känns det som helt rätt beslut”, säger han.

Göran Lindblå valdes till ny ordförande i Folksam Liv. Tidigare har han varit vd för den kooperativa bensinkedjan OK i över 17 år.

”Sådant som händer”

Folksams vd Jens Henriksson tog också upp Northland. Han betonade att det i alla affärer finns en risk.

”Det var en dålig affär, inget snack om den saken. Tyvärr är det sådant som händer ibland”, säger Jens Henriksson.

Enligt honom är det inte uteslutet för Folksam att återigen investera i Northland, även om det då skulle handla om betydligt mindre summor.

”Om rätt affärstillfälle dyker upp, då kommer vi självklart att titta på det utan att utesluta något på förhand”, säger Jens Henriksson.

Kan du precisera hur ett sådant tillfälle skulle kunna se ut?
”Nej, det vill jag inte gå in på specifikt.”

I övrigt lägger Folksam ett starkt 2014 bakom sig. Folksam Liv är nu det största bolaget i Sverige på livförsäkring, medan Folksam Sak är tredje störst på skadeförsäkring.

Totalt genererade Folksam 38 miljarder kronor i avkastning på eget kapital.

”Jag tror det dröjer länge innan vi ser ett sådant här starkt år igen”, säger vd:n Jens Henriksson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer