ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Snart får vi mer sol på börsen

  • SNART NOTERAD. Soltech Energys vd Frederic Telander tror att företaget vänder förlust till vinst i år. Foto: Jonatan Bylars

Sverige ligger efter på solenergimarknaden, både i installerad soleffekt och lönsamhet.
Men branschen växer och två solenergibolag börsnoteras på First North under våren.

Det finska Savo-Solar är verksamt inom solvärmelösningar och började handlas på skärtorsdagen. Kursen har backat med cirka 20 procent sedan den första handelsdagen.

Svenska Soltech Energy är främst verksamt inom solvärme, solel och energieffektivisering. Det ska noteras senare i vår.

Inbyggd teknik

Soltech säljer integrerad solteknik. Det innebär att det inte behövs solpanel utanpå befintliga byggmaterial, utan tekniken byggs in i fönster, takpannor eller fasad.

”En kvadratmeter tak kostar omkring 600 kronor mer än med vanliga takpannor. Men merkostnaden blir lägre än om man köper takpannor plus solpaneler. Extrakostnaden är avbetalad på sex till sju år genom energin som systemet producerar”, säger Frederic Telander, vd för Soltech Energy.

Notering sköts upp

Företaget planerade att noteras redan 2013. Men det sköts upp på grund av en order på 10 Mkr som en kund från Ryssland inte kunde betala.

”Vi flyttade en del pengar från banken till lagret. Och sedan satt vi där med ett stort lager. Då fattade vi beslut i ledningen att det inte var lämpligt för oss att gå ut i marknaden under rådande omständigheter”, säger Frederic Telander.

Som många innovationstunga företag har Soltech, med teknik från Kungliga Tekniska högskolan, KTH, redovisat stora förluster flera år i rad.

”Nu är vi klara med produkterna, vi har vår struktur färdig och en klar och tydlig väg”, säger Frederic Telander.

Förlust även 2014

Resultatet för föregående år är inte offenligt än.

”Det gick ungefär som planerat. Det blev ganska stora röda siffror även 2014”, säger Frederic Telander.

Trots ett tungt fjolår tror han att företaget redovisar positivt resultat redan 2015.

”När vi genererar vinster i verksamheten kommer vi dela ut en viss del av den”, säger Frederic Telander.

Lundinägda Etrion har snart varit på börsen i fem år utan att kunna leverera vinst. Bolaget ska ta beslut 2016 om en eventuell utdelning, enligt vd Marco Northland.

Kommer ni att leverera utdelning snabbare än Etrion?
”Det är ju alltid mycket i en uppbyggnadsfas som kan förändras, men det vi ser i dag i verksamheten ser väldigt positivt ut. Under 2016 känner vi oss väldigt trygga på att kunna leverera”, säger Frederic Telander.

Soltechs aktie kommer troligtvis handlas runt 8–9 kronor när den noteras, vilket ger ett börsvärde inom spannet 155–175 Mkr, enligt bolagets uppskattningar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies