ANNONS:
Till Di.se

Koll på hur det rullar

  • NYTTA OCH NÖJE. Fotbollsspelaren Philip Haglund har studerat ekonomi och konstruerat en app för barns och ungdomars veckopengar. Nathali Alsaksak, Safia BenHamou, och Alva Vikner, har nya möjligheter att hantera sina pengar digitalt. Foto: Jonatan Bylars

För Philip Haglund har utbildning och ekonomi alltid varit ett naturligt sidospår till elitfotbollen.
Nyvärvad till Hammarbys stora satsning inför allsvenskan och samtidigt upptagen med rehabilitering, har han utformat finansappen Veckopengen.

”Vi befinner oss i en samhällsförändring, från kontanter till digitala pengar. Ett växande problem i dag är att barn inte lär sig att hantera pengar. Veckopengen är ett verktyg för barn och föräldrar, som ska ge rätt förutsättningar för barn att förstå användningen av digitala pengar”, säger Philip Haglund.

Veckopengen lanserades för drygt en månad sedan och har redan nu uppåt 2.000 användare. Två dagar efter lanseringen valdes den av Apple till en av de främsta utgåvorna inom kategorin finans.

Tror på fler bollar i luften

Philip Haglund skiljer sig från den kanske klassiska synen av ett fotbollsproffs. Sporten är hans karriär och stora passion, men långt ifrån det enda han gör. Vid sidan av finns nämligen ett intresse för ekonomi, en lång utbildning och karriär inom journalistik, pr och entreprenörskap.

Efter hårt studerande under gymnasietiden blev Handelshögskolan en naturlig övergång. Samtidigt som Philip spelade fotboll på elitnivå för Brommapojkarna pluggade han en kandidat i ekonomi. Två karriärspår som kan tyckas krocka med varandra, men inte enligt Philip Haglund. För honom är olikheterna receptet på framgång.

”Jag är övertygad om att jag spelar bättre fotboll om jag stimulerar hjärnan med något annat samtidigt. Jag tror att med fler bollar i luften lär man sig att ta vara på sin tid och allt blir bättre genomfört.”

Ser förändringar kring pengar

2010 flyttade Philip Haglund till Holland där han spelade i Heerenveen. Men enbart fotboll var inte tillräckligt, han sökte sig till universitetet och påbörjade en kurs i journalistik. När han året efter flyttade till Göteborg för att spela med IFK Göteborg blev det ytterligare studier, nu en kurs i juridik.

Det senaste året har varit fullspäckat, rehabilitering från klockan åtta till fem, därefter har dagarna fortsatt på kontoret. Idén till den nya appen Veckopengen fick han av en inblick i övergången från kontantbetalning till digitala betalningar. Han såg att ett problem uppstått i barnens hantering av pengar i och med att kontanter inte finns tillgängliga lika ofta.

”De flesta barnen får fortfarande vecko- eller månadspeng. Men den rutinen försvinner i många familjer och barnen får i stället pengar vid behov, vilket leder till att barnen inte lär sig att hantera pengar. De kommer därmed inte att lära sig att ta ansvar, behöva ta beslut eller tänka kring pengar och det följer med upp i åldrarna.”

Koppling till hushållssysslor

Appen fungerar som en överenskommelse inom familjen. Det är en tjänst för föräldrar att lära ut ekonomi. Föräldrarna styr och anger hur mycket vecko- eller månadspeng barnet ska få, de anger dessutom om barnet ska få en sparränta på sina pengar som placeras i sparbössan. Sedan är det upp till barnen om de vill spara pengen, och se den växa i sparbössan, eller hämta pengarna från en förälder. Appen är också ihopkopplad med hushållssysslor, för att barn ska lära sig att hjälpa till i hemmet mot belöning.

Det var för drygt ett och ett halvt år sedan som han grundade bolaget Barnpengar, förutom finansappen vill han med bolaget fungera som lobbyist och väcka frågan: hur hanterar barn pengar i dag?

”Vi har en strategi och när bolaget växer så kan vi förhoppningsvis vara med och påverka hur återförsäljare riktar sig till barn och hur privatekonomi lärs ut till unga.”

Det långsiktiga målet är att göra ekonomi roligt för föräldrar och barn, att öka förståelsen och diskussionerna kring pengar.

Om du behövde välja, blir det ekonomi eller fotboll?
”Jag väljer fotbollen, absolut. För mig är det självklart, jag har spelat fotboll sedan jag var fem år och ägnat mitt liv åt att bli så bra som möjligt. Det är det bästa jag vet helt enkelt. Så om jag behövde välja får det bli att bränna upp ekonomiböckerna. Ekonomin är ett sidointresse till fotbollen. Men det betyder inte att mina ambitioner är lägre för det.”

Arbetet med appen blev en räddning under den långa rehabiliteringen.

”Jag har mått bättre som människa tack vare det här projektet, det har gett mig kraft i rehabiliteringen. Annars tror jag att alla dagar hade blivit mörka och slentrianmässiga.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies