ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tomma paragrafer i omstritt avtal

  • FRÅGA MED STOR SPRÄNGKRAFT. I fjol uppgick den svenska exporten till Saudiarabien, med nytillträdde kungen Salman bin Abdul-Aziz, till drygt 11 miljarder kronor. Ericsson, Ikea, Volvo, Scania och Saab är några av de största exportörerna. Foto: AP

Saudiavtalet, och det utbyte som avtalet innebär mellan Sverige och Saudiarabien, är betydligt mindre omfattande än vad som framkommit. Det kan Di avslöja.
Samtalen mellan länderna har inte rört krigsmateriel – utan besök och utbildningar, bland annat kurser i jämställdhet.

I fredags gick 31 näringslivsprofiler ut i en gemensam vädjan på DN Debatt om att Saudiavtalet inte ska sägas upp. På uppmaning av Investors ordförande Jacob Wallenberg hade bland andra SEB:s vd Annika Falkengren, Volvos vd Olof Persson och Industrivärdens vd Anders Nyrén skrivit under.

Utspelet var den hittills tyngsta uppbackningen av statsminister Stefan Löfvens linje att förhandla om – och inte säga upp – det militära samförståndsavtalet med Saudiarabien.

I regeringen pågår förhandlingar på högsta nivå. Utgångsläget är besvärligt och profetior om regeringskris duggar tätt.

Pratar inte krigsmateriel

Men Di:s granskning visar att själva avtalet är betydligt mindre explosivt än vad det har verkat vara. I den grupp som regelbundet träffar saudiska motparter inom ramen för avtalet förs ingen diskussion över huvud taget om krigsmaterielexport.

Det säger departementsrådet Reidar Ljöstad som är ordförande i den grupp som regelbundet träffar saudiska motparter.

”De frågorna ingår inte i kommitténs arbete”, säger han.

När Di går igenom avtalet med honom, står det tydligt att det faktiska samarbetet har varit betydligt mer begränsat än avtalet (se faktaruta).

Merparten av de militära frågeställningarna kring underhåll och tekniköverföring, som finns i avtalet, hanteras direkt mellan saudierna och försvarsindustrin, enligt Reidar Ljöstad.

”Det har varit betydligt enklare frågor som varit uppe. Vi har pratat om medicinsk utbildning, besöksutbyten och det har varit information om läget i respektive land vad gäller hotbilder”, säger han.

Har stående inbjudan

En fråga har däremot kommit upp flera gånger.

”Saudierna har erbjudits vissa kurser. Det har varit genderkurser och kurser om hur man ska uppträda i FN-sammanhang.”

Har de blivit inbjudna till genderkurser?
”Det har de blivit flera gånger. Det är en stående inbjudan”, säger Reidar Ljöstad.

Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren tycker att de tomma paragraferna i sig är ett argument för att avtalet bör avslutas.

”Det är viktigt att man inte har ett avtal som ger en bild av verkligheten som gör att man tappar bort varandra, om saudierna vill göra en sak som vi inte vill gå med på exempelvis”, säger hon.

”Det kan inte våra relationer med Saudiarabien vinna på.”

”En tydlig markering”

Valter Mutt, som är utrikespolitisk talesperson för Miljöpartiet anser att man inte ska underskatta symbolvärdet i att avtalet sägs upp.

”Framför allt ser jag det här som en tydlig politisk markering och det är det som gör det känsligt”, säger han.

”Det är inte okej att halshugga människor offentligt och piska meningsmotståndare. Det är det som det handlar om.”

Fotnot: En kontroll med Försvarsmakten visar att Försvarsmaktens internationella genderkurser inte har haft några saudiska deltagare de senaste två och ett halvt åren.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies