ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Frusna finansmän byggde fjällbastu

  • PLATS FÖR VILA. Fjällbastun i Unna Allakas – en efterlängtad syn för frusna och blöta vandrare som är öppen för alla gäster i STF:s stuga. Foto: Kristian Inga

Här är finanselitens senaste investeringsobjekt: en bastu.
Den hudnära ”värmestugan” ligger tre mil söder om Riksgränsen och är en gåva till Svenska turistföreningen, STF.
”Vi hoppas sporra fler att stötta STF och utforska fjällen”, säger EQT:s ordförande Conni Jonsson.

De kallar sig Fjällrävarna och styr, eller är till vardags knutna till, firmor som EQT, Morgan Stanley och Brummer & Partners för att nämna några. Varje år ger de sig ut på en fjälltur på skidor.

Sju av dem som brukar vara med i sällskapet har nu skänkt pengar till att bygga en bastu vid fjällstugan Unna Allakas, som ligger mellan Abisko och Kebnekaise.

Givarna är Marcus ”Husky” Wallenberg, ordförande för SEB, Peter Thelin, medgrundare av Brummer & Partners, Per Hillström, nordenchef på Morgan Stanley, Conni Jonsson, styrelseordförande för EQT, Michael Wigge, partner i Wigge & Partners, John Hepburn, rådgivare på Morgan Stanley, och Claes Dahlbäck, styrelseledamot i Goldman Sachs.

Vill hitta fler sponsorer

Näringslivsprofilernas gåva är välkommen.

”Vi önskar att vi kunde hitta fler sponsorer av det här slaget. Notan för bastun var på
300.000 kronor”, säger STF:s vd Magnus Ling.

Fjällrävarna startades av stjärnadvokaten Hans Wibom för 27 år sedan. Han var tidigare styrelseordförande för Vinge och är nu aktiv i Wallenbergstiftelserna. För några år sedan lämnade han över stafettpinnen för arrangemanget till Conni Jonsson och Michael Wigge (som för övrigt har varit vd för Vinge).

”Alla vi som är med och bidrar till bastun har en nära relation till Hans Wibom. Den är tillägnad honom och ska kanske få heta ’Hasses bastu’, men vi har inte kommit överens om texten på mässingsplattan som ska skruvas dit på dörren”, säger Michael Wigge.

Invigningen är planerad till slutet av april, lagom till att Fjällrävarna passerar Unna Allakas på årets utflykt.

Fjällrävarnas turer brukar sträcka sig över tre fyra dagar. En dagsetapp kan vara mellan två och tre mil.

”Alla lockas av samma sak: att vara ute i naturen ostört. Det är väldigt basic och har ingen koppling till helikoptrar eller jakter. Däremot har vi fuskat lite de senaste åren och tagit hjälp av hundspann på vissa sträckor för att transportera delar av provianten. Förr bar vi allt, men då gick vi mycket kortare turer”, säger Conni Jonsson.

”Man kliver ned från den position man har i sin civila ställning, sätter på sig ryggsäcken och hanteras precis likadant som alla andra i gruppen. Vi delar på uppgifterna, tömmer sophinken, hämtar vatten. Även Husky hugger ved och diskar”, säger Conni Jonsson som har varit med i 25 år.

Michael Wigge är en rookie och junior i sammanhanget med sina tio år i sällskapet.

”Man blir en person i ett gäng som bara fokuserar på att ha trevligt och få en naturupplevelse. Tjusningen är att vi har högalpin terräng i Sverige, den finns ju där precis runt hörnet och borde utnyttjas mer och av fler. Abisko har fantastisk natur och STF gör ett oerhört jobb”, säger han.

”Det här är ju starka människor i näringslivet, men ingen har problem med att ta order från någon annan eller att hjälpa till. Det blir en otrolig dynamik i gänget.”

Inga undantag görs, inte ens för tillfälliga gäster.

”Det var en intressant erfarenhet för något år sedan när vi hade med oss en fransman, en super high flyer från en av de absolut största investmentbankerna i världen. Han kom direkt från något möte med Vladimir Putin. Den första halva dagen var han kvar i sin roll, men dagen efter var han den förste som var uppe och stod och diskade.”

Tradition med omväxling

Fjällrävarna byter rutt varje år. I övrigt är det en traditionstyngd resa, inklusive att laga en trerätters middag varje dag.

”Alla hjälps åt och vi äter och dricker i stort sett samma sak varje år, inklusive Del Montes konserverade fruktcocktail”, säger Conni Jonsson.

Men provianten är inte överdrivet påver. I packningen finns både löjrom och ox- eller fläskfilé. Sillsmörgås är en given förrätt och stekt ägg är ett stående inslag på frukostmenyn, med en extra portion som steks upp för att läggas på macka till lunchmatsäck.

Är det bannlyst att prata affärer?
”Det blir mest ganska grabbigt snack, det ska man inte förneka. Det blir lite grann av lumpenstämning. Man pratar rätt mycket om näringslivskolleger också.”

Vilka är era roller eller specialiteter i gänget?
”Ledarhund, kanske. Jag tycker om att gå först och spåra”, säger Conni Jonsson.

”Man får inte gå före Conni. Då blir han sur”, säger Michael Wigge som själv brukar gå längst bak i ledet och se till att peppa dem som börjar bli trötta.

Fjällturen brukar göras runt påsk, i april, då dagarna är längre.

”Har man tur kan man få norrskensnätter. Några gånger har det varit så magiskt att man inte har velat gå och lägga sig. Naturupplevelsen kan var antingen enastående vacker eller också kan det vara enastående jobbigt. Man vet aldrig”, säger Conni Jonsson.

God kondition är ett måste

Ett absolut krav är att deltagarna är i god form.

”Man åker inte upp otränad, det är så pass tufft, i alla fall om det är taskigt väder. Vi har haft turer där vuxna män har varit rädda och gett upp. Vädret kan slå om på ett ögonblick, så att man inte vet vart man ska ta vägen. Det är en total omställning från vardagen på jobbet”, säger Conni Jonsson som själv tränar mycket och regelbundet.

Är det det som lockar?
”Ja, det finns ett inslag av att pressa och testa sig själv. Det är alltid en eller ett par dagar med riktigt skitväder. Några gånger har det varit så jobbigt att folk har varit riktigt, riktigt trötta och sagt: Aldrig mer. Och på vägen hem i flyget förklarat att det varit sista gången som de är med.”

Har ni råkat illa ut?
”Vi har väl tvingats gräva ned oss en gång när vi var på Sylarna. Vid ett annat tillfälle när vi skulle gå upp till fjällstugan Gåsen i Jämtlandsfjällen var det sådant fruktansvärt regnblandat snöoväder så man var helt isbelagd och blöt på en och samma gång”, säger Conni Jonsson.

Han minns särskilt ett år när gruppen var på väg ned från Abiskojaure till Kebnekaise då meningsskiljaktigheter uppstod.

”Vi hade långa diskussioner om huruvida vi skulle våga fortsätta, men vände tillbaka när vi kom fram till att risken var för stor att hamna i problem. Det kan ju blåsa upp väldigt snabbt och bli oerhört tufft. Plötsligt blir himlen bara mörk.”

Riskbedömning är ju annars det ni sysslar med dagligen ..?
”Vi har ett starkt säkerhetstänkande, vi har med oss all möjlig säkerhetsutrustning som livlinor och nödraketer. Det här är människor som helst inte får försvinna”, poängterar Michael Wigge.

Att finanskändisarnas bastu hamnade i Unna Allakas har en naturlig förklaring. Det var nämligen en sådan som saknades när Fjällrävarna nådde fram dit för två år sedan.

”Det var en riktigt, riktigt usel dag. För varje steg fastnade en decimeter snö på belagen. Man fick nästan skära bort snön med kniv.”

”Vi resonerade om att gräva ned oss i snön, faktiskt. Och när vi äntligen kom fram till stugan så fanns det ingen bastu!”

Nu står det en där, efter att Fjällrävarna beslutat sig för att göra någonting åt det.

”Det blev en rätt intensiv diskussion vid middagen den kvällen, där någon av oss tyckte att detta skulle fixas. Men det hände ingenting på ett år tills vi tog tag i det i fjol.”

Hårt slitage på stugorna

För Svenska turistföreningen, med vd:n Magnus Ling i spetsen, är det en välkommen present.

”Vi får bidrag med ojämna mellanrum från medlemmar och privatpersoner, och den här gåvan hoppas vi ska ge eko. Behovet är stort, många av våra stugor slits hårt av väder och vind och det behövs bastu på fler ställen”, säger han.

Fjällrävarna hoppas att bastuprojektet ska sprida sig. Enligt Conni Jonsson finns det fler näringslivskonstellationer som går på tur i fjällen

”Kanske kan de känna att det vore kul att göra någonting liknande

Man kan hoppas att fler följer efter. De får se vårt projekt som en utmaning, det finns mer att göra i fjällen.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer