ANNONS:
Till Di.se

”Man ger sig in i kärnan i äganderätten”

  • KATASTROFALT. Arne Karlsson, ordförande i Kollegiet för bolagsstyrning, om kvotering.

Arne Karlsson, ordförande i Kollegiet för bolagsstyrning, anser att kvotering inkräktar på äganderätten.
Även Folkpartiet, det enda oppositionsparti som inte är främmande för kvotering, anser att nivån är för aggressiv.
”Når företagen 40 procent kvinnor i styrelserna till 2020, som Kollegiet satt upp, är det den bästa vägen”, säger Maria Arnholm, FP:s jämställdhetspolitiska talesperson.

Regeringen står fast vid att börsbolagen måste ha ökat andelen kvinnor i styrelserna till minst 40 procent efter stämmorna våren 2016.

”Det har gått långsamt framåt och ibland lite bakåt. Det är dags att öka tempot. Annars kommer vi att föreslå en lagstiftning 2017, liknande det som har funnits i Norge i ganska många års tid”, säger näringsminister Mikael Damberg.

Vill undvika lagstiftning

Han hoppas dock att en lagstiftning inte blir nödvändig.

”Justitiedepartementet följer frågan noga och kommer att göra det hela vägen fram till 2016”, fortsätter han.

Andelen kvinnor i börsbolagens styrelser var knappt 26 procent 2014 och ambitionsnivån hos Kollegiet för bolagsstyrning är 40 procent, men först 2020.

Hur sannolikt är det att bolagen klarar er tidsgräns?
”Kollegiet för bolagsstyrning måste höra vad vi har sagt under en lång rad år. Vi har vår målsättning och mäter efter bolagsstämmorna 2016.”

”Man har två bolagsstämmor på sig att komma i gång och ikapp. De statliga bolagen har kommit upp i 50 procent i styrelserna och i ledningarna ligger andelen kvinnor på runt 38 procent”, säger han.

Saknar riksdagens stöd

Men en framtida lag om kvotering saknar stöd i riksdagen. Folkpartiet, som är det enda oppositionspartiet som inte är främmande för kvotering, är inte berett att lagstifta om andelen kvinnor understiger 40 procent 2016.

”När jag var jämställdhetsminister såg jag positivt på att Kollegiet lade fast riktlinjer som gick i kvoteringsriktning. Tidsgränserna om 35 procent kvinnor i styrelserna 2017 och 40 procent kvinnor 2020 var jag rimligt nöjd med. Når man det, är det den bästa vägen”, säger Maria Arnholm, jämställdhetspolitisk talesperson för FP.

”Jag har varit tydlig hela vägen. Jag tycker riktlinjer som Kollegiet för bolagsstyrning la fast var bra och jag vill honorera det”, fortsätter hon.

Moderaterna är tydliga motståndare, även om den tidigare finansministern Anders Borg och finansmarknadsministern Peter Norman hotade med kvotering om inte näringslivet skärpte sig.

”De var av en annan uppfattning än partiet. Partiet och jag anser att kvotering är fel väg att gå. Det är lätt att säga att vi ska kvotera och sedan är problemet löst. Men vi vill skapa en verklig jämställdhet inte bara på papper”, säger den moderata riksdagsledamoten Maria Malmer Stenergard, som sitter i finans- och civilutskottet.

Vore katastrofalt

Arne Karlsson, ordförande i Kollegiet för bolagsstyrning, jämställer en kvoteringslag med en katastrof.

”En kvoteringslag ger ingen flexibilitet och man ger sig in i kärnan i äganderätten. Då kan man fråga sig vilken respekt det finns för andra ägandefrågor. Man skulle då gå över en gräns som det vore katastrofalt att gå över.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies