ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Saab nära laddad Saudiaffär

  • NY AFFÄR I SIKTE. Pansarvärnsmissilen Bill kan bekämpa alla moderna stridsvagnar på upp till 2 kilometers håll. Saudiarabien vill nu köpa fler Bill-system av Saab. Foto: Saab Dynamics

Saab är nära en ny vapenaffär med Saudiarabien, erfar Dagens industri. Dotterbolaget Saab Dynamics har det senaste året förhandlat om nya leveranser av pansarvärnsmissilen Bill 2.
Vapenaffären är viktig för Saudiarabien och trots den politiska krisen talar allt för att kontraktet skrivs på.

Saab ville i går varken bekräfta eller dementera Dagens Industris uppgifter.

”Jag kan inte kommentera enskilda affärer”, säger Tomas Samuelsson, chef på Saab för Market area Europe and greater Middle East.

I september 2010 kunde Di avslöja att Saudiarabien i en hemlig affär hade köpt den avancerade pansarvärnsmissilen Bill 2 av Saab Dynamics, och att leveranserna pågick. Kontraktet skrevs 2007. Redan då var Saudiarabiens avsikt att den inledande beställningen av Billsystemet skulle följas av fler.

Under 2011 slutlevererade Saab Dynamics i Karlskoga den första ordern med sikten, lavetter och missiler till Saudiarabien, och efter några år signalerade saudierna att det var dags att gå vidare.

Intensiva förhandlingar

Det senaste året har Saudiarabien och Saab fört intensiva förhandlingar om nya leveranser av Bill 2, uppger källor för Di. Processen är långt gången, och ett färdigt kontrakt ska ha utarbetats för påskrift.

För Saab Dynamics är beställningen viktig för att trygga jobben i Karlskoga. Det rör sig om miljardbelopp.

Att Sveriges regering i tisdags sade upp det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien har stört processen i affären. Känslorna hos saudierna är upprörda efter Margot Wallströms svepande uttalande med medeltida liknelser.

Samtidigt har inget ändrats i sak. Saudiarabien har ett militärt behov av fler sikten, missiler och lavetter. Man har redan investerat i Billsystemet och Bill 2-missilen är en av världens mest avancerade pansarvärnsrobotar. Att byta vapensystem och leverantör skulle vara mycket kostsamt.

Kommer att gå vidare

Bedömare Di talat med tror därför att Saudiarabien kommer att gå vidare och lägga beställningen, även om affären kan förskjutas något i tid.

Om – eller när – Saudiarabien skriver på avtalet hamnar Stefan Löfvens regering på nytt i en jobbig sits. Det skulle inte bara genera utrikesminister Margot Wallström – vars departement dessutom ansvarar för vapenexportfrågorna – utan riskerar också att utlösa en ny intern strid med Miljöpartiet som är emot all vapenexport till Saudiarabien.

Kan inte stoppa affären

Regeringen kan heller inte utan vidare gå in och stoppa Billaffären. Den nya ordern från Saudiarabien är nämligen att betrakta som en följdleverans inom ramen för avtalet 2007, en affär som redan har godkänts av Exportkontrollrådet och Inspektionen för Strategiska produkter, ISP.

Saab måste lämna in en formell ansökan om utförseltillstånd till ISP, men enligt gällande lagstiftning för svensk krigsmaterielexport kan myndigheten inte neka följdleveranser. För det krävs ett vapenembargo i FN.

Regeringen kan alltså inte stoppa nya leveranser av Bill till Saudiarabien utan att köra över myndigheten ISP, vilket i sin tur allvarligt skulle skada Sveriges trovärdighet hos alla länder världen som köpt eller överväger att köpa försvarsmateriel från svenska företag.

Test av svenska staten

Den aktuella beställningen är med andra ord en mycket större fråga än bara Saudiarabien – den är ett test av om svenska staten håller ingångna avtal.

Tomas Samuelsson vill inte uttala sig om enskilda affärer, men understryker betydelsen av att följdleveranser inom gamla kontrakt fullföljs.

”Det handlar om Sveriges trovärdighet som avtalspart, och vi är som företag väldigt noga med att följa ingångna avtal och honerera följdleveranser”, säger han.

”Exporten är oerhört väsentlig för oss och den utgör en viktig förutsättning för att vi även ska kunna upprätthålla vår nivå och service gentemot det svenska försvarets behov.”

I den första affären med Saudiarabien levererade Saab Dynamics sikten, lavetter och Billmissiler från det svenska försvarets överskott av materiell. Utrustning köptes tillbaka från FMV och livstidsförlängdes. Planen var då att ännu fler överskottspartier skulle följa och kompletteras med nytillverkade Bill 2-robotar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies