ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

”Jag är också girig”

  • PÅ HEMMAPLAN. Carina Lundberg Markow i sin lägenhet på Gärdet i Stockholm. Foto: Oskar Omne

Carina Lundberg Markow, Folksams chef för ansvarsfullt ägande, brukar utmålas som Sveriges bråkigastenäringslivsuppfostrare.
Själv beskriver hon sig som analytisk, struktu-rerad – och girig. Någon ilska mot högtflygande toppchefer känner hon inte.
”Företagsledningar kommer och går. Skulle man reta sig på enskilda individer orkar man inte hålla på.”

Den gångna ekonomivintern har bjudit på både gungor och karuseller.

Tunga börsbolag byter vd, banksektorn aviserar miljardutdelningar och Riksbankens historiska minusränta göder aktiemarknaden. SCA:s numera ökända jakt- och flygresor är ett kapitel för sig, och har tvingat Industrivärdensfären att genomföra en chefsrockad av sällan skådat slag.

De närmaste veckorna råder högtryck på Sveriges bolagsstämmor och längst fram står försäkringsjätten Folksams chef för ansvarsfullt ägande: Carina Lundberg Markow.

Hon går inte på jakt. Hon går rakt på sak, ansvarar för att Folksams 350 miljarder kronor växer etiskt och har de senaste 15 åren varit börsbolagens moraliska kompass.

På årets stämmor kommer oljejättarna Shell och BP att rekommendera aktieägarna att anta ett hållbarhetsförslag som Folksam har tagit fram i samarbete med brittiska pensionsförvaltare.

”Det är första gången som jag har fått Carl-Henric Svanberg att gå med på något. Han och jag har pratat mycket om bland annat jämställdhet genom åren och hans uppfattning har varenda gång varit att man måste ha läst teknisk fysik för att lyckas som högre chef på ett teknologiskt bolag. Ericsson har de senaste fem åren haft en ekonom som vd, och det verkar gå alldeles utmärkt.”

Analytisk och strukturerad

Den som till äventyrs tror att Carina Lundberg Markow är en argsint dam, som drivs av att sätta dit omdömeslösa företagsledningar till höger och vänster och helst inför publik, tar gruvligt miste.

”Mycket av mitt arbete går ut på att identifiera och analysera risker i olika hållbarhetsaspekter, inte bara klimat och miljö utan även jämställdhet, mänskliga rättigheter och antikorruption.”

Ju större risker ett bolag tar, desto högre krav på förebyggande arbete. Folksams hållbarhetsexpert är noga med att kunna argumentera för sin sak.

”Jag är väldigt analytisk och strukturerad, även om många inte tror det på grund av min frispråkighet. Jag får däremot ofta höra att jag är modig. Jag är framför allt inte rädd för att göra bort mig.”

Etik beror, enligt Carina Lundberg Markow, på vad man har för utgångspunkt.

”Folksam är ett kundägt bolag. Våra ägare är svenskar i gemen som har sina sjuk- och livförsäkringar hos oss, och då vore det hål i huvudet att investera i bolag vars produkt tar livet av varannan brukare.”

Tobaksbolag som Swedish Match kammar således noll medan spelbolaget Betsson passerar försäkringsjättens etiska nålsöga.

”Fördelen med snäva ramar är att man inte tjänar pengar på att folk blir missbrukare. Nackdelen är att man bara kan påverka bolagens utveckling som ägare. Är man alltför strikt i sin etiska gränsdragning och till exempel inte har några oljebolag i portföljen finns det till slut ingen kvar som driver på hållbarhetsfrågorna, och då blir det inga förbättringar.”

Är etik och moral samma sak?
”Nej. Etik är ett tankesystem med vissa principer som sätter ramarna. Moral är hur väl man lever upp till ramarna, om man följer principerna eller inte.”

Kunderna styr

Bristande individuell efterlevnad är en bisak i Carina Lundberg Markows hållbarhetsvärld. Det avgörande är de många människornas val, och enligt henne är det näringslivet som leder utvecklingen.

”Kunden har kört förbi politiken. I  dag styrs tillvaron varken av präster eller politiker utan av kunder, det vill säga företag och deras bolagsansvar. De kommersiella val som folk gör i vardagen har långt större betydelse för samhällsutvecklingen än vad vi röstar på vart fjärde år.”

Vad är nästa steg?
”När företagen agerar bortom hållbarhet, när affärsutveckling och hållbarhet är samma sak.”

Realistiskt att nå?
”Ja, men det är otroligt viktigt att få in bra företag i länder som Pakistan och Etiopien. När H&M startar produktion i Pakistan handlar det inte bara om att exploatera ännu en marknad. Det är också en grund för välstånd för dem som lever där – mer och bättre mat, bostäder och utbildning. Etableringen innebär även risker för att människor och natur kommer i kläm. Det är där de etiska ramverken kommer in, och moralen att följa dem.”

Carina Lundberg Markow är utbildad statsvetare och tror på system och transparens, att säga som det är.

”Om man tar reda på vad man har för risker och pratar om dem, kan det inte bli några avslöjanden. Allt är redan redovisat. Men vidlyftig representation och hejdlösa ersättningssystem handlar inte om hållbarhetsprinciper.”

… utan om?
”Dålig företagsstyrning och brist på bra kontrollsystem, som i sin tur beror på att man inte har tänkt igenom företagsansvaret. Korsvist ägande skapar lätt sitt eget frälse, en liten begränsad grupp som agerar i egen sak, inte för verksamhetens eller aktieägarnas bästa. Det kan kännas stötande med enskilda individers egennytta, men skulle man reta sig på det orkar man inte hålla på. Företagsledningar kommer och går, och det är de etiska ramarna som utvecklar bolagen och betyder något i det långa loppet.”

Vad driver dig?
”Att få bestämma. Som barn hängde jag mycket med tre grabbar och vi lekte ofta Bröderna Cartwright, tv-serien om pappa Ben och hans tre söner som bekämpar orättvisor i bygden, och jag ville alltid vara pappa Ben – det var ju han som bestämde.”

Har du alltid haft svårt för auktoriteter?
”Egentligen inte. Jag har bara aldrig förstått poängen med att rätta in sig i ledet, för ledets skull. Det måste finnas en vits med det. Pappa var likadan. Han var gråsosse och klubbordförande på en läderfabrik medan mamma var röntgensköterska och mer passiv-aggressiv.”

Upplopp på skolan

Fadern växte upp under depressionen på 1930-talet. Det var han som lärde dottern att om man ska få något så måste man ta för sig, jobba hårt och inte ge sig. Han var också den som tog henne i försvar när andra tyckte att hon var alltför stridbar.

En gång ringde rektorn till hemmet i Ängelholm för att säga att dottern, då 14 år och elevrådsordförande, hade startat upplopp på skolan.

”Jag tyckte att skolans färger var för grå och bruna så elevrådet köpte in färgglada blommor som alla elever satte upp på skåpen.”

Var det upplopp?
”Njae … när personalen kom för att ta bort blommorna bildade vi en mänsklig mur runt skåpen. Och när det inte hjälpte ringde vi Kvällsposten.”

En annan gång läste hon innantill ur läroplanen för samme rektor, för att påvisa att skolan inte gjorde vad den skulle vad gäller elevdemokrati och medbestämmande.

Biskopen rådgivare

Efter en lång karriär inom bank- och fondvärlden utsåg tidningen Passion for Business henne 2008 till Sveriges bråkigaste kvinna.

Själv har Carina Lundberg Markow aldrig varit mobbad eller känt sig utsatt för andras maktmissbruk. Däremot har hon känt på det beryktade glastaket, efter att hon fick sitt andra barn vid 38 års ålder.

”Det var svårt att nå nästa steg, att få de riktigt stora utmaningarna. Jag kände aldrig att glastaket var riktat mot mig som kvinna eller person. Det var bara det att det var så många män som redan satt på de positionerna – pigga var de också, och välutbildade.”

När yngsta barnet var sju månader erbjöds hon jobbet som vd för KPA Fond med inriktning på ansvarsfulla placeringar.

”Jag var redan inne på det spåret, hade bland andra etikforskaren Tomas Brytting och Lennart Koskinen, Gotlands forne biskop, som rådgivare och blev oerhört glad över möjligheten till ett operativt vd-jobb. Hållbarhet är fortfarande ett relativt nytt område, som ännu inte har mutats in av konformativa män.”

Carina Lundberg Markow har tagit bort båda brösten och livmodern i förebyggande syfte. Släkten har påfallande många cancerfall. I  dag är hon helt frisk men var som barn ofta sjuk – öronbarn och ständiga infektioner i luftvägarna – tills det när hon var fyllda 50 uppdagades att hon är pollenallergier. I skolåldern led hon även av en poliovariant, som gjorde att hon tappade balansen.

”Är man tio år och ligger mycket på sjukhus har man tid att göra tre saker: läsa böcker, lyssna på radio och tänka på saker och ting.”

Hur ser din självbild ut i dag?
”Jag tänker inte så mycket på mig själv … Jag ser världen mer inifrån och ut än utifrån och in, och så har det alltid varit. Det har lett till att jag går på det som känns rätt och viktigt, men också att jag kan uppfattas som burdus, för rakt på och okänslig. Det förstärks kanske av att jag inte är så graciös, att jag alltid har lufsat fram och dessutom pratar skånska, vilket en del uppfattar som bonnigt.”

”Varför ska jag garva?”

Om somrarna på släktgården i Skåne kammar hon sig knappt, men hon har en medfödd förmåga att bli bra på bild.

”Fast när jag var bankdirektör såg jag ut som en liten tant vid 32 års ålder. Jag presterar för att nå ett resultat och räknar ut hur jag ska göra det. Man ska inte underskatta kraften i bra pressbilder, så jag har lärt mig att hålla ansiktet stilla och använda de miner som jag har övat in framför spegeln. Varför ska jag stå och garva när jag representerar Folksams ägarstyrning? Det är ju ingen stå upp-föreställning.”

Mycket verkar rinna av dig. Vilket är ditt största misslyckande?
”Äktenskapet, fast det är ett gemensamt misslyckande och nu är vi goda vänner. Ronny (Svensson, filmkritiker känd från tv) träffade en ny kvinna medan jag inte har behov av en ny kärlekspartner just nu. Det räcker gott med hunden, barnen och vännerna. Jag är inte så lättflörtad, det ska mycket till innan jag blir intresserad och så vill jag kunna umgås, också.”

Hur då menar du?
”Ett sexuellt förhållande är förpliktigande. Jag är rätt stryktålig, ältar inte utan kan gå vidare. Skilsmässor är en påfrestning, jag inser min roll i vad som hände men känner ingen skuld och Ronny och jag var rätt färdiga med varandra. För mig räknas resultaten mer än vägen dit. Huvudsaken nu är att båda mår bra, och det gör vi.”

Det låter lite som att du tror på köttets lust och själens obotliga ensamhet?
”Ja, det gör jag. Jag har haft ett par stora kärlekar i mitt liv, exmaken är en av dem och vi var gifta i nästan 25 år. Men jag ser inte livet linjärt, utan cirkulärt, lite som en spiral – man lever i det förflutna och nuet samtidigt. Men allt finns i hjärnan och där är man ensam. Den egna tolkningen av verkligheten gör att du aldrig kan dela ditt innersta med någon. Detta blir särskilt tydligt när man blir riktigt sjuk – världen krymper och man känner sig väldigt ensam, även om det är skönt att hålla någon i handen. Den sinnliga lusten blir man aldrig för gammal för, men den har många uttryck. Med åldern får man fler dimensioner och njuter av saker som man inte hade en aning om som yngre – som att ta ut min gamla mamma till havet på Bjärehalvön eller ha ett bra samtal med en vän. Att tävla om mäns uppmärksamhet känns inte som en prioriterad fråga.”

Carina Lundberg Markow funderar mer på hur hon ska möblera om i lägenheten.

Barnen åkte taxi

Dottern utbildar sig till gymnasielärare i svenska och engelska och sonen går på musikgymnasiet i Tingsryd, som låtskrivaren Andreas Carlsson var med och startade.

Var du lika ifrågasättande och kritisk på föräldramötena i dina barns klasser som du är på bolagsstämmor?
”Nej, och de flesta mötena tog nog Ronny. Jag hade svårt att se poängen med att sitta på en pall och ägna tid till frågor som mest var uttryck för överbeskyddande oro.”

Carina Lundberg Markow har glömt en och annan utflyktsmatsäck men då tog hon och barnen vägen om McDonald’s och köpte med något därifrån. Och så har barnen åkt mycket taxi.

”Under KPA-tiden var jag mitt i småbarnsåren så taxin fick ofta vänta på gatan medan jag var inne och hämtade.”

Har du haft dåligt samvete för det?
Carina Lundberg Markow ser uppriktigt förvånad ut:

”Nej, varför skulle jag ha det? Sista timmen på dagis är ju den bästa på hela dagen. Då får man ha personalen för sig själv, äta extra mellanmål, sitta i knät och lyssna på saga.”

Fick inte se SCA:s resepolicy

Folksam äger aktier i 53 bolag och bevakar samtliga stämmor. Försäkringsföretagets femhövdade bolagsstyrningsgrupp delar upp vem som går på vad. Carina Lundberg Markow ska gå på elva stämmor, däribland SCA:s den 15 april.

Användes flyget fel?
”Det vet vi inte än, men att låta de egna revisorerna sköta granskningen var definitivt fel.”

Carina Lundberg Markow har haft två telefonmöten med den avgångne vd:n Jan Johansson och den avgående styrelseordföranden Sverker Martin-Lööf, som båda då hänvisade till att de följt bolagets resepolicy.

”När jag bad att få se den sades att den inte kommunicerades utåt, men varför ha en policy om den inte tål att visas upp externt? Först trodde jag att det var en norm inom den bolagssfären, men Sandvik hade inga problem att skicka mig sin resepolicy.”

… och den forne Folksamchefen Anders Sundströms flyg- och jaktresor med SCA?
”Som vd för Folksam var han väldigt noga med att alla krav gällde alla, även kompisar. Han och Jan Johansson känner varandra sedan länge, men såvitt jag förstår har flygbolaget inte fakturerat Folksam för alla resor.”

Har du själv åkt med ett företags privatplan?
”Ja, en gång. Vi var 15–20 svenska och kanadensiska analytiker, däribland en representant för Bill Gates stiftelse, som 2007 skulle granska en av Lundin Minings koppargruvor i Kongo. Enda sättet att komma dit var med privatflyg. Folksam betalade flyg och hotell för mig, men det var förmodligen inte hela den verkliga kostnaden.”

Vilka frågor kommer att dominera bolagsstämmorna 2015?
”Vi kommer att lyfta frågan om barns rättigheter. Vi kommer också att ta upp företagens regler under vistelse i andra länder. I till exempel Tyskland är inte prostitution förbjudet, men är man stationerad där en månad tycker vi att den anställde ska anses representera företaget även utanför kontorstid. Men debatten kommer sannolikt att handla mest om ersättningssystem.”

Frågan har dryftats förr men Carina Lundberg Markow tröttnar inte. Hon driver en blogg på Folksams hemsida med titeln Katt bland hermeliner och lär ut konsten att ”bråka på rätt sätt”.

”Det handlar om att inte slå ned någon totalt och heller inte gå med på att bli helt nedslagen själv. Jag uppskattar att både ge och få mothugg, bara det är sakligt. Kommunikation handlar inte bara om hur något sägs, utan också om hur den andre väljer att uppfatta det sagda.”

Vilka är dina egna tillkortakommanden?
”Jag kan ibland känna ett präktighetskomplex, att jag alltid måste vara så präktig. Jag tar stor plats och har mycket synpunkter, kanske på andras bekostnad. Och så är jag rätt girig.”

Girig?
”Javisst. Jag tjänar över 100 000 kronor i månaden, men det är klart att jag tycker att den generositet som Anders Sundström har visat som ordförande i Swedbank kunde ha kommit lite tidigare, när han var vd för Folksam. Jag vet, mycket vill ha mer – men jag är inte annorlunda än andra.”

Svarar Carina Lundberg Markow.

Men jagar, det gör hon inte.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies