ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Klarna klart för USA

  • STORAFFÄR. Klarna, med vd:n Sebastian Siemiatkowski, lanserar inom kort sina betaltjänster i USA. Foto: Jesper Frisk

Om tre veckor lanserar det svenska betalbolaget Klarna sina tjänster i USA. Storsatsningen väntas kosta bolaget 820 miljoner kronor – och mer kan det bli.
”Vi har investerare som är redo att backa upp oss”, säger grundaren Sebastian Siemiatkowski.

Det svenska betaltjänstbolaget Klarnas ledning aviserade i december förra året att bolaget planerar att ta steget in på den amerikanska marknaden. På mobiloperatören Telias evenemang Connect 2 Business i veckan berättade Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski att lanseringen sker om tre veckor.

Systemet ska testas

”Det känns jätteroligt. Vi kommer att starta med mindre kunder för att testa systemen. Därefter är tanken att vi ska skala upp i större utsträckning till sommaren”, säger han till nyhetssajten Breakit.

Satsningen väntas kosta bolaget 100 miljoner dollar, vilket sett till dagens valutakurs motsvarar drygt 820 Mkr. Men om responsen är god kan det blir mer pengar än så.

”Det är några milstolpar som ska uppnås för att alla pengarna ska sättas i arbete. Men generellt finns det en solid investerarbas i Klarna. Kan vi visa upp ett bra track record är de redo att göra investeringar”, säger han.

Drömmen blir verklighet

Enligt Sebastian Siemiatkowski har ett intåg på den amerikanska marknaden varit den stora drömmen sedan bolaget grundades för tio år sedan. Att potentialen där är stor är det ingen tvekan om.

”I våra samtal med kunder och potentiella e-handlare upplever jag att det finns en väldig öppenhet för nya lösningar. Man är mindre konservativ än vad man är i Tyskland eller Sverige när det gäller att testa nya grejer.”

Fascinerande skillnad

”Bolagen är mycket, mycket större. Om vi träffar en, inom citattecken, liten e-handlare där så kan den omsätta 250 Mkr på nätet. Det är en ganska stor e-handlare hemma i Sverige. Det är fascinerande att se skillnaden, att det är så otroligt stort”, säger Sebastian Siemiatkowski.

Är 820 Mkr mycket pengar för Klarna?
”Det är jättemycket.”

Gör det dig nervös?
”Absolut, det blir man alltid. Men just därför måste man hålla det tajt och vara lite försiktig och ta det stötvis. Först gör man en lite mindre investering och ser att allt fungerar och att gensvaret blir bra. Därefter kan man öka investeringen.”

Hur skiljer sig känslan inför den här lanseringen från när ni lanserade er tjänst första gången?
”Det är roligt att du ställer frågan. Vi hade ett ledningsgruppsmöte där vi fattade beslutet om att lansera i USA och efter en liten stund reste sig en person i gruppen upp och utbrast att nu kör vi. Själv tänkte jag bara att det är många, många steg kvar på resan”, säger Sebastian Siemiatkowski.

”Jag minns ju själv hur det var när vi startade i Norge och att allt skulle gå så lätt och himla bra. Men man börjar bli gammal i gemet. Jag är lite försiktigare med att ta ut segern i förskott numera.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer