ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Män styr fonderna

  • Gunilla Nyström, vd på AMF Fonder. Foto: Linda Fries-Åman

Endast var åttonde kapitalförvaltare i fondbranschen är kvinna. Det visar en kartläggning som Di har gjort.
”Vi har misslyckats. Den nuvarande situationen är inte acceptabel”, säger Göran Espelund, vd för Lannebo Fonder.

Göran Espelunds Lannebo Fonder sticker ändå ut, tillsammans med Handelsbanken, SEB och Länsförsäkringar, genom att ha över 30 procent kvinnliga förvaltare.

Men på Catella, Coeli, Enter, Brummer & Partners, Prior & Nilsson, Spiltan och Didner & Gerge finns inte en enda kvinnlig förvaltare.

Litet underlag

Jätten Swedbank Robur ligger under genomsnittet med drygt 10 procent kvinnor.

Göran Espelund är inte förvånad men han har svårt att hitta en förklaring.

”Det är en fullständig gåta. Men en vanlig väg in till förvaltaryrket är att börja som analytiker. Förra året sökte vi en analytiker och vi hade en uttalad ambition att rekrytera en kvinna. Av 160 sökande var 20 kvinnor. Och så ser det ut nästan varje gång när vi ska rekrytera till de här tjänsterna”, säger Göran Espelund.

Att underlaget är så litet kan han inte förstå, säger han, med tanke på att det är så pass jämn könsfördelning bland eleverna på ekonomutbildningarna.

”En utbildning som är attraktiv för oss är revisorsutbildningen. Men av alla de tjejer som går den blir nästan alla revisorer. Inget ont om revisorer, men varför skulle man vilja jobba på PWC i stället för hos oss? Vi måste ha misslyckats kapitalt med att marknadsföra oss själva.”

Ser du någon väg framåt?
”För det första måste vi erkänna att vi har misslyckats och att den nuvarande situationen inte är acceptabel. Sedan måste vi börja marknadsföra oss själva bättre”, säger han.

Han har varit i Linköping, där han själv utbildade sig, och berättat om yrket varje år.

”Jag hoppas verkligen att det blir bättre. Det här yrket är verkligen fantastiskt roligt och det spelar ingen roll om du är kille eller tjej”, säger han.

Gunilla Nyström, vd på AMF Fonder, anser att utvecklingen går åt rätt håll.

”Andelen kvinnor kommer att öka. Jag var privatekonom på SEB i 13 år och där var det samma visa. Det fanns kvinnliga sparekonomer men bara manliga chefsekonomer. Nu är det helt uppblandat”, säger Gunilla Nyström, som håller på att tillsätta en tjänst och har många kvinnliga sökande.

Pia Nilsson som är vd för Fondbolagens förening är också besviken på siffrorna.

”Det är väldigt tråkigt och vi måste jobba på det. Jag tycker vi ska bli bättre på att lyfta fram de kvinnor som finns i yrket. Att kvinnor saknas inom kapitalförvaltningen är problematiskt”, säger hon.

Hon säger att yrket framstår som typiskt manligt.

Hans Hedström, vd för Carnegie Fonder, är inne på samma förklaring.

”Traditionellt har det ju varit mest män som haft de så kallade räknejobben. Men de senaste tio åren har det kommit en helt annan medvetenhet i vår bransch när det gäller jämställdhet. Jag är övertygad om att vi får se en förbättring över tid”, säger han.

Ett annat urval

En ljusglimt är att andelen kvinnliga vd:ar eller chefer för kapitalförvaltningen på de undersökta fondbolagen är mer än dubbelt så stor som andelen kvinnliga kapitalförvaltare.

30 procent av cheferna är kvinnor och enligt dem som Di pratat med beror det främst på en sak: det finns ett helt annat urval.

”Du behöver inte nödvändigtvis ha varit analytiker för att bli vd för ett fondbolag. Det finns ett helt annat rekryteringsunderlag då”, säger Gunilla Nyström.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies