ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Han miljardköper aktier i Volvo

  • Foto: Joey Abrait

Christer Gardell har i tysthet dammsugit marknaden på Volvoaktier och är nu största aktieägare i fordonstillverkaren. Enligt uppgift till Di har Cevian Capital ökat från 5 till över 8 procent av kapitalet och har nära 15 procent av rösterna. Aktieposten är värd 16 miljarder kronor.
Finansmannen själv bekräftar men är i övrig fåordig.

”Jag kan bekräfta att vi nu kapitalmässigt är största ägare i Volvo”, säger Christer Gardell, partner i Cevian Capital.

Det är en förtegen Christer Gardell som svarar när Di når honom på telefon – men han medger alltså att Cevian har kört om Industrivärden på Volvos ägarlista. Han vill dock inte säga hur många aktier fonden äger, bara att det är ”över 8 procent” av kapitalet, och ”strax under 15 procent” av rösterna.

Christer Gardell och partnern Lars Förberg ökar insatserna i Volvo rejält. Köpen motsvarar 3 procent av aktierna i lastbilsjätten. Uppskattningsvis har aktierna kostat 5 miljarder kronor.

Så här långt har det varit en god affär. Enligt vad Di erfar köpte Cevian stora volymer B-aktier i marknaden när kursen var nedtryckt i september och oktober. Då vräkte bland andra fondjätten Capital Group ut aktier och kursen sjönk från 83 till 73 kronor. I dag kostar en Volvoaktie 95 kronor.

Upplagt för spänning

I aktieboken står Cevian officiellt som ägare till 5,1 procent av kapitalet, men i själva verket kontrollerar fonden alltså över 8 procent av kapitalet i Volvo.

Det innebär också att Cevian med bred marginal har passerat Industrivärden som största aktieägare. Investmentbolaget har 7 procent av aktierna i Volvo.

Räknat i röster ligger Cevian i dag strax under 15 procent och sniffar på en ny flaggningsgräns medan Industrivärden har 21 procent av rösterna i lastbilsjätten.

Dramatiskt år att vänta

Det är därmed upplagt för ännu ett spännande år för Volvo på börsen. För ett år sedan gick Christer Gardell ut i en stor intervju i Di och satte press på Volvos vd Olof Persson och ordförande Carl-Henric Svanberg.

”Volvo måste nu – och detta tror jag är en uppfattning som delas av många aktieägare – gå ifrån den här fasen att man har förklarat och bortförklarat in i fasen att leverera. Det här är ett viktigt år för Volvo. Under 2014 måste Volvo leverera resultatförbättringar. Nu är det dags, helt enkelt”, sa Christer Gardell.

Det tog skruv. Olof Persson sjösatte två stora sparprogram och fattade det drastiska beslutet att flytta huvudkontoret från Gyllenhammars arkitektritade bunker ”Pehrstorp” till lokaler på fabriksområdet i Lundby.

Det senare markerar en slutgiltig brytning med det gamla Volvo och imperietiden. I rapporten för tredje kvartalet började så Olof Persson leverera högre marginaler.

Lastbilarna på rätt väg

Christer Gardell sätter betyget godkänt för kärnverksamheten, men underkänt för VCE när han summerar Volvos bokslut i förra veckan.

”Kostnadsprogrammet biter, man kommer att gå i mål med 10 miljarder”, säger han och tillägger:

”Kärnverksamheten, det vill säga lastbilarna, verkar vara på väg i rätt riktning och där har Volvo medvind i form av valutaeffekter och lägre råvarukostnader i år. Motvinden finns i Brasilien och Sydamerika och den håller i sig framöver.”

Han ser också ett positivt scenario på hemmaplan, där nybeställningarna från åkerierna skjuter fart i år.

”Europa har en gammal vagnpark som behöver förnyas och när bränslepriset nu går ned drastiskt får kunderna bättre ekonomi. Jag tror att Europamarknaden blir mycket starkare än vad bolaget flaggar för.”

Ökad press på ledningen

Att Cevian nu har tankat aktier för ytterligare 5 miljarder kronor i Volvo signalerar naturligtvis en stark tro på aktien, men ökar samtidigt pressen på ledning och styrelse att få upp farten. Det aktualiserar även frågan om en styrelseplats i Volvo.

I fjol valde Cevian att ställa sig vid sidlinjen, och har i stället drivit fram förändringar utifrån.

Inför årets stämma reser det här två frågor: dels om Cevian som största aktieägare i Volvo kan nekas en styrelseplats, dels om Cevian kan tacka nej till att kliva in i styrelserummet och ta ett ägaransvar fullt ut.

”Jag kommenterar inte det utan valberedningen gör sitt arbete”, säger Christer Gardell.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer