ANNONS:
Till Di.se

Tog bergochdalbana för att komma tillbaka

  • SÅG UTVÄG. Emanuel Nilsson började tidigt att starta företag, men hans vilja att vara duktig och lyckad ledde till utbrändhet. I dag är han frisk och har lärt sig av sina misstag. Foto: Jesper Frisk

Plötsligt tog det tvärstopp och utbrändheten var ett faktum.
Emanuel Nilsson var 21 år.
”Det var min entreprenöriella sida som fick mig att gå in i väggen – och det var den som tog mig ur den”, säger han.

Emanuel Nilsson har alltid varit driftig, en högpresterare som älskar att göra affärer. Han sålde leksaker och mobiltelefoner som barn, jobbade som säljare åt Mediamarkt under gymnasietiden och startade eget aktiebolag direkt efter studenten.

Korttidsminnet havererade

Uppdragen trillade in och livet rusade på. Tills huvudvärken kom. Följd av ljudkänslighet, havererat korttidsminne, stress över småsaker, snarstuckenhet, yrsel och allvarliga sömnproblem.

Emanuel Nilsson ursäktade sin plötsliga dysfunktionalitet med än det ena, än det andra. Han älskade sitt jobb, alla projekt och sociala nätverk och fortsatte ett antal månader till.

”Jag var per definition aldrig sjuk enlig min egen självbild, och ansåg på fullt allvar att utbrända människor är personer som bara inte tar sig samman. Men efter att inte lyckats lösa problemet själv accepterade jag läget och gick till vårdcentralen”, berättar han.

Det var i slutet av 2012 och det tog inte många minuter för läkaren att sjukskriva den då 21-årige företagaren på 75 procent för utbrändhet. Vägen tillbaka gick som den plägar göra: långsamt och likt en hisnande berg-och-dalbana.

Ville vara duktig

I december 2013 startade Emanuel Nilsson ett nytt bolag och arbetar sedan dess med att berätta om sina erfarenheter på företag, skolor och organisationer. TV3/MTG, Danske Bank och Ung Företagsamhet är några ställen som han har föreläst på, och diskussioner pågår med Volvo, Nordea, Handelsbanken, NCC Och Kabe.

Han har även startat ett eget företag i Tanzania för olika affärsidéer. Ett av projekten går ut på att köpa majs och bönor i byarna och sälja vidare i storstäderna, ett annat är inom byggvarubranschen.

Varför hände det här just dig?
”För att jag så gärna ville utvecklas snabbt, vara duktig och ’lyckas’. Och för att det är vansinnigt roligt att komma på idéer och få dem att fungera. Att hänga med i olika sociala medier ökar pressen ytterligare. I efterhand har jag förstått att jag i flera år lurade kroppen att tro att livet är en konstant nödsituation, ett slags låtsasstress.”

Sjukskriven 1.000 arbetstimmar

Emanuel Nilsson hittar orden i det egna cv:t:

”Det var min entreprenöriella sida som fick mig att gå in i väggen, men det var också den som tog mig därifrån. I dag kan jag vara fullt upptagen med att inte göra någonting särskilt – och faktiskt njuta av det.”

Emanuel Nilsson vill nu få andra högpresterare att inse konsekvenserna av att pressa sig själv för mycket för länge.

”Jag var sjukskriven över tusen arbetstimmar. Hade jag satsat de timmarna förebyggande hade jag aldrig blivit dålig. Underskatta inte kraften i enkelheten: att till exempel stänga av mobil, mejl och sociala medier är inte att inte hänga med. Det är att investera i sitt eget välbefinnande, och det ger hög avkastning.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies